PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 13:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Серпень » 16 » Дитя незалежної України
20:32
Дитя незалежної України

      Це сталося три роки тому, 18 серпня: в інформаційному полі Криворіжжя у незалежної України з’явилося дитя (бо плоть від плоті українське) – газета «Промінь Просвіти». Дивиною стало те, що цей її первісток на криворізькій землі одразу зіп’явся на ноги та й пішов собі в люди виконувати настанови молодесенької неньки, причому це були кроки уже цілком дорослої і непересічної особистості, відбулися також і деякі непересічні події.

1. Уже в п’ятому числі був опублікований лист читача (причому – спочатку російською мовою, а нижче – в перекладі) під назвою «Несколько слов в защиту русского языка».

2. 17 листопада 2006 року з’явилася перша інформація нашого часопису за кордоном України: у США, в газеті української діаспори «Свобода», у числі від 17-го листопада.

3. У березні 2007-го газета отримала перший ексклюзивний автограф – від відомої сучасної української письменниці Оксани ЗАБУЖКО.

4. 7 квітня (на Благовіщення) горлиця звела гніздечко й відклала яєчко на підвіконні офісу, де розмістилася редакція газети, причому вже 3 травня, точно в День свободи преси, горлиця виросла, покинула гніздо й полетіла, про що сповіщається в числі 9-му за 2007-й рік.

5. 16 листопада 2007 року газета першою (і поки що – єдиною) в Кривому Розі стала інформаційним партнером мандрівного показу фільмів Міжнародного фестивалю «Дні документального кіно».

6. З грудня 2007 року газета надає інформаційну підтримку всеукраїнській акції «Україна – зона культурного лиха».

7. У травні 2008 року газета була занесена до списку засобів масової інформації Кривого Рогу на сайт Криворізької міської ради (лише після звернення редактора газети, що в тому разі, коли видання не буде занесене до списку, розпочнеться протестна акція шляхом голодування).

8. 31 січня 2009 року на звітно-виборних зборах криворізьких просвітян заступник голови Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА Петро ЛИСЕНКО сповістив про створення порталу нашої просвітянської організації і про те, що незабаром (це сталося в лютому) з’явиться і окремий сайт газети.
9. 30 травня 2009 року на IV форумі правозахисних організацій України за участю правозахисників із Європи газета була представлена як видання просвітянської (і одночасно – правозахисної) організації, а голова Криворізького міського об’єднання ВУТ “Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКО Микола КОРОБКО виступив на Форумі з доповіддю «Правоохорона не протистоїть рейдерськими загрозам громадянського суспільства».

10. 19 червня 2009 року після проведеної у Києві протестної акції шляхом голодування на захист свободи слова і «Просвіти» автор цих рядків і кореспондент газети Валентина КРИВДА зареєструвалися як журналісти для висвітлення заходу, названого 8-м з’їздом ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА і виконали свої функції до кінця, попри намагання відповідального секретаря центрального правління Миколи НЕСТЕРЧУКА за допомогою охоронців виставити нас із зали, де проходив цей захід. У числі 12-му газети за цей рік було вміщено матеріал про це і заяву редколегії газети.

   Сергій ЗІНЧЕНКО

(фотоколаж Петра Лисенка) 



Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1128 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: