PP

     Вівторок, 23.04.2024, 13:16



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Серпень » 15 » Україна все глибше занурюється в побутовий алкоголізм
21:13
Україна все глибше занурюється в побутовий алкоголізм
        Поки Верховна Рада і наркологи намагаються прирівняти пиво до горілки, Україна все глибше занурюється в стан побутового алкоголізму. У липні в парламенті зареєстровано законопроект, згідно з яким пиво буде визнано алкогольним напоєм. Це означає, що продавати його можна буде, як горілку, тільки в магазинах площею від 20 кв. м. і тільки повнолітнім. Заборонять вживати пиво у громадських місцях поза закладів для розпивання.

Як вважають медики, ці заходи потрібно було приймати ще вчора. За словами головного нарколога Київської області Геннадія ЗІЛЬБЕРБЛАТА, якщо десять років тому на сотню пацієнтів наркоклінік припадало один-два пивних алкоголіка, то сьогодні їх вже десяток. Всього на наркологічному обліку в Україні числиться 618 тисяч алкоголіків, але реальна цифра, на думку фахівців, у вісім разів більша.

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала українських підлітків 11-15 років найбільш питущими в Європі. За ними з великим відривом ідуть тінейджери Ізраїлю та Словаччини. За даними ВОЗ, близько 40% українських підлітків у віці від 14 до 18 років регулярно вживають спиртні напої - в основному слабоалкогольні.

Пивовари хоча і не схвалюють розпивання своєї продукції неповнолітніми, але її прирівнювання до горілки називають популістською пропозицією, вважаючи, що це погубить їхній бізнес. "В минулому році пивна галузь поповнила держскарбницю на 2,5 млрд. грн. і до недавнього часу давала щорічний приріст 20%", - пояснює ситуацію за допомогою цифр Галина КОРЕНЬКОВА, генеральний директор концерну «Укрпиво».
Україні, незважаючи на збільшення споживання пива за останні десять років втричі, до статусу пивної країни ще далеко, переконаний депутат Ярослав Д
ЖОДЖИК. За його даними, близько 60% алкогольного ринку держави припадає на частку горілчаників, тоді, як у Західній Європі ця частина пирога - вотчина пивоварів. Слова ДЖОДЖИК підтверджує статистика ВОЗ: середньостатистичний чех у рік випиває 157 л. пива, ірландець - по 130 л., німець - по 116 л., а українець - всього 60 л.
К
ОРЕНЬКОВА і зовсім заперечує пагубний вплив пива на співвітчизників, наполягаючи на його корисних властивостях. За її словами, ще в середині століття знали про поживність і високий вміст у ньому вітамінів, тому в піст варили і вживали пиво ченці в монастирях. "Термін пивний алкоголізм спеціально придумали українські недоброзичливці. Про нього ніде не чули в Європі", - переконана вона.

              Журнал «Кореспондент», 7 серпня 2009 року.

Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1228 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: