PP

     Четвер, 25.04.2024, 21:29



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Серпень » 2 » Українські інтелектуали написали листа до ЄС і США
18:24
Українські інтелектуали написали листа до ЄС і США

Україна може і має зробити свій внесок у безпеку, стабільність і процвітання Європи та є ключовою для подальшого розширення простору свободи і демократії на Сході Європи. Про це йдеться в листі ініціативної групи громадських і політичних діячів України до адміністрації США, урядів та громадськості країн ЄС.

«Ми – інтелектуали і політики, урядовці і громадські діячі, фахівці і бізнесмени, науковці і журналісти – написали цього листа, бо для нас Україна є не просто позначкою на географічній карті. Ми не згодні миритися з тим, щоб нашу країну використовували як місце для присвоювання нечесних статків. Ми хочемо жити в сучасній демократичній правовій державі, яка захищатиме інтереси відповідальних громадян, а не здирників, керуватиметься верховенством права, а не клановими інтересами», – мовиться в листі.

Для цього автори листа закликають лібералізувати візовий режим між Україною та ЄС і США, розвивати співпрацю Україна-НАТО, сприяти збільшенню прозорості енергетичного ринку України та його інтеграції до загальноєвропейської системи.
Політика «Східне партнерство» повинна стати дієвим інструментом модернізації України й інших країн-учасників, а не відкупним внеском від Брюсселю, наголошують автори звернення.

«Ми прагнемо демократичної солідарності не проти когось, а проти минулого - заради майбутнього і заради наших спільних цінностей. Ми противники тих сил, які прагнуть тиранії й поневолення, що є ворогами всіх вільних суспільств.
Ми впевнені – безпека Європи та цілого Євроатлантичного простору є неподільною. Вона гарантується безпекою України, і навпаки. Стабільна Європа та її зростання не існуватимуть при нестабільній і небезпечній Україні. Спільне усвідомлення взаємної залежності і взаємної необхідності – ключ до правильних дій. А правильні кроки сьогодні – підвалини під наше і ваше майбутнє», – сказано у листі.

Звернення до ЄС і Сполучених Штатів підписали, зокрема, письменник Юрій АНДРУХОВИЧ, колишній секретар РНБО Володимир ГОРБУЛІН, співголова Харківської правозахисної групи Євген ЗАХАРОВ, перший заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат ЧУБАРОВ, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій КВІТ.


Радіо «Свобода», 28 липня 2009 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1100 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: