PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 06:41



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Січень » 16 » 17 січня 1908 року народився Григорій СИНИЦЯ «ЯК ХУДОЖНИК ВІН СПИРАВСЯ НА НАРОДНУ ТВОРЧІСТЬ»
17:10
17 січня 1908 року народився Григорій СИНИЦЯ «ЯК ХУДОЖНИК ВІН СПИРАВСЯ НА НАРОДНУ ТВОРЧІСТЬ»
17 січня 2014 року – 106-та річниця від дня народження Григорія СИНИЦІ, лауреата Шевченківської премії 1992 року «за відродження української колористичної школи», який майже тридцять років свого життя прожив у Кривому Розі і тут у 19996-му році закінчив свій шлях на землі. Нещодавно в нашому місті побував майстер української витинанки і художник-графік Василь КОРЧИНСЬКИЙ, який свого часу брав уроки у Григорія СИНИЦІ. Своїми враженнями від цієї особистості він поділився для читачів нашої газети:
«Під час занять в інституті у місті Києві на факультеті Львівського поліграфічного інституту з Григорієм СИНИЦЕЮ познайомила мене моя вчителька Галина ЗУБЧЕНКО, яка теж була ученицею Григорія Івановича. Вони спільно виконували тоді багато робіт, багато замовлень з розписів, мозаїки. Донецька школа до цього часу славиться тими мозаїками, їх нині намагаються зберегти, аби не зруйнувалися. Ними було виконано разом з Аллою ГОРСЬКОЮ і здається, ще з Леонідом ТОЦЬКИМ на тому об’єкті кілька робіт.
Галина Олександрівна мене познайомила з паном Григорієм і, спитавши мене спочатку, чи я цього хочу, попросила, щоб він дав мені пару уроків. Тому я двічі взимку 1986 року приїздив до Кривого Рогу. Першого разу ми займалися у нього чотири дні, а іншого – п’ять днів.
Григорій СИНИЦЯ – людина дуже цікава. Цікава хоча б тим, що був дуже цільним і справді українським художником: і за тематикою робіт, і за своїм внутрішнім декоративізмом. У своїй діяльності як художник він спирався на народну творчість і якраз у цьому напрямку допомагав нам засвоїти ази художньої творчості. Прямо у нього на квартирі розробляли ескізи робіт і виконувалися самі роботи. Ми потім намагалися їх проаналізувати, він нам підказував, спрямовував нас. Він добре вмів подати учням (якщо вони цього хотіли) свої знання, вміння. Чесно кажучи, далеко не кожний педагог зумів би все так дохідливо й зрозуміло розповісти й продемонструвати, як це він робив.
З іншого боку, не можна не відзначити, що за своїм характером Григорій Іванович був складною людиною. Через це він і постраждав. Бо до цього жив уже в столиці, але за таку свою неуживчивість, на мою думку, він там не зміг знайти спільної мови з іншими художниками і змушений був переїхати до Кривого Рогу».

Олена МАКОВІЙ.

НА СВСІТЛИНІ:


репродукція автопортрету Григорія СИНИЦІ,
Переглядів: 732 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: