PP

     Субота, 18.05.2024, 23:58



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » Архів матеріалів
1 – 1914 р. – Перший авіапереліт за маршрутом Київ – Одеса, здійснений П.НЕСТЕРОВИМ.
4 – 1963 р. – Київ. Постанова Секретаріату ЦК Компартії України про видання українською мовою „Загальної декларації прав людини”.
5 – 1827 р. – Народився Л.ГЛІБОВ, видатний український поет і журналіст.
6 березня – 24 липня 1942 р. – Україна. Перша широкомасштабна депортація робочої сили до Німеччини.
7 – 1918 р. – Опублікування в пресі циркуляра Ради народних міністрів про широке оприлюднення ІІІ і ІУ Універсалів Центральної ради, про скасування чинності постанов і розпоряджень як Тимчасового, так і радянського урядів, публічне запровадження української мови в урядових і громадських інституціях.
8 – МІЖНАРОДНИЙ ЖІНОЧИЙ ДЕНЬ.
9 – 1814 Р. – ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА, ВИДАТНОГО УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА, МИСЛИТЕЛЯ, ХУДОЖНИКА.
9 березня – 19 квітня 1930 р. – Київ. Судовий процес на групою української інтелігенції (С. ЄФРЕМОВ, Г.ЧЕХІВСЬКИЙ, В.ДУРДУКІВСЬКИЙ, т ... Читати далі »
Переглядів: 1385 | Додав: pprosvita | Дата: 25.02.2011 | Коментарі (0)

ВИХОДЯЧИ із суспільних інтересів, здійснення пенсійної реформи мало б сприяти скороченню антагоністичних настроїв у суспільстві та взаємопорозумінню між представниками різних поколінь. Насправді ж, у суспільстві все більше набирає ваги теза про те, що нове покоління, чисельність якого невпинно скорочується, має прогодувати армію пенсіонерів, чисельність якої, в свою чергу, невпинно зростає. Попри певні підстави для подібних тверджень, акцентування факту утриманства старшого покоління своїми наступниками, породжує у суспільстві дискримінаційні настрої по відношенню до перших. За таких умов ігнорується незаперечна істина, яка полягає в тому, що кожна людина своєю працею створює не лише продукт поточного споживання, а залишає по собі матеріальні здобутки (виробничі потужності, будівлі різноманітного призначення, мережі комунікації, лісонасадження і т.п.) на кілька десятиліть наперед, що в умовах розумної державної політики має тривалий час сприяти виробництву додаткового продукту.
... Читати далі »
Переглядів: 952 | Додав: pprosvita | Дата: 25.02.2011 | Коментарі (0)

В лютому розпочався конкурс дитячого читання «Найкращий читач України - 2011». Організаторами його виступили громадська організація «Форум видавців». Національна бібліотека України для дітей, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, українська бібліотечна асоціація, українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.
У Кривому Розі в центральній бібліотеці для дітей відбувся перший відбірковий етап цього конкурсу. У ньому взяли участь 9 учасників (це учні 6-7-х класів). Під час його проведення голова журі, завідуюча цією бібліотекою Тетяна БІРЮКОВА, наголосила на його меті: залучення дітей до читання, підтримка та розвиток їхніх творчих здібностей. У напруженій боротьбі переможцями стали. Серед учнів шостих класів – вихованка Центрально-міської гімназії Дар’я СІЛЬЧЕНКО, серед семикласників – Марія КЛІМКІНА, яка навчається у Криворізькій загальноосвітній школі №20 з поглибленим вивченням німецької мови.
Наступний етап конкурсу (міський) відбудеться орієнто ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 932 | Додав: pprosvita | Дата: 25.02.2011 | Коментарі (0)

Працівники СБУ з Державною податковою інспекцією викрили і припинили діяльність нелегального конвертаційного центру, що працював у Києві та Дніпропетровській області з обігом понад 1,8 мільярдагривень. Про це повідомила прес-служба СБУ.За два роки своєї діяльності нелегальна структура незаконно переводила в готівку щомісяця понад 100 мільйонів гривень.
Зокрема, на рахунки членам угруповання підставних підприємств, відкритих в кількох банках, перераховували безготівкові кошти за виконання робіт та послуг, які фактично не проводились. Пізніше суми переводили в готівку шляхом маніпуляцій із цінними паперами.У банківських установах, офісах та приміщеннях нелегальної структури у Києві та Дніпропетровській області вилучили документацію, печатки фіктивних підприємств, а також комп’ютерну техніку, обладнану системою «банк-клієнт».
Стосовно організатора конвертаційного центру порушили кримінальну справу ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України, а також Де ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 854 | Додав: pprosvita | Дата: 25.02.2011 | Коментарі (0)

Те, про що я напишу нижче, швидше за все, здивує не багатьох, бо – про житейське, про повсякденне, про наші, так би мовити, чвари з комунальниками і владою, яка над ними стоїть. Можливо, - через те, що вже змирилися з безладом, з повсюдним порушенням законів і наших прав? Адже з дня у день руйнуються багатоповерхівки, тротуари перетворюються на смуги перешкод, прибудинкові території невпинно скорочуються з причини неправомірних домовленостей представників влади із бізнесменами-спритниками задля їх використання і отримання прибутків… Цей перелік можна продовжувати і продовжувати. Та найголовніше те, що нічого не змінюється в позитивний бік і вже набирає рис такої собі «тихої війни» комунальних служб разом зі своїми спільниками із числа вищестоящих посадовців та бізнесменів-спритників проти нас, криворіжців, а ми виявляємося повністю незахищеними у своїх кварт ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 917 | Додав: pprosvita | Дата: 25.02.2011 | Коментарі (0)

Романія СОБЧАК із Кривого Рогу на Дніпропетровщині втретє побувала в Полтаві. У російськомовному місті вона – активна учасниця місцевого українського товариства «Просвіта». Одним зі своїх основних захоплень називає вишивання. А 20 років тому дізналася, що відома московська телеведуча Ксенія СОБЧАК – її двоюрідна внучка. Проте досі не зустрілися.
У Полтаву Романія СОБЧАК приїжджала на 300-річчя Полтавської битви, була проїздом на Сорочинський ярмарок, а втретє – під час автопробігу «Від Мілового до Чопа», присвяченого 300-річчю Конституції Пилипа ОРЛИКА.
- Спочатку подумала: оце так – 11 днів жити в дорозі в наметах. А потім махнула рукою: «Поїду» Скільки того життя»» - сміється 70-річна жінка. Говорить, не тільки витримала поїздку, але й підбадьорювала всіх, співала всю дорогу й брала участь у ... Читати далі »
Переглядів: 1715 | Додав: pprosvita | Дата: 25.02.2011 | Коментарі (0)

13-й рік поспіль на базі Криворізької гімназії №91 проходить конференція-захист науково-дослідницьких робіт під назвою «Пектораль». На ній розглядаються актуальні питання розвитку науки й культури в нашій державі. Мета такого зібрання - пошук та підтримка молодої наукової еліти. Цього року на захід представили роботи майже 60 учнів 9-11 класів шкіл міста. Свої дослідження вони захищали у 6-ти секціях: мистецтвознавства, правознавства, історії України, світової літератури, української літератури 19 століття, сучасної української літератури.
Як зазначила заступник директора з науково-методичної роботи, вчитель української мови та літератури Людмила ПОМАЗАН, з часу започаткування конференції майже втричі збільшилася кількість учасників, з’явилися нові секції. Втім, цього року, на жаль, не вдалося відкрити секцію психології, оскільки дослідження представили лише вихованці 16-го металургійного ліцею.
Серед кращих робіт «Пекторалі» журі визнало роботи з мистецтвознавства Лізи Д ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 900 | Додав: pprosvita | Дата: 25.02.2011 | Коментарі (0)

У США нинішню українську опозицію вважають дискредитованою, а новій владі чим далі, тим менше вірять. Про це у статті для «Дзеркала тижня. Україна» пише депутат від «НС» Володимир АР’ЄВ. «Про те, що відбувається на теренах далекої для них країни, тут знають, і немало. Прекрасно проінформовані про деталі переслідувань опозиції, про прагнення кремлівських друзів команди ЯНУКОВИЧА взяти під максимальний контроль українські ресурси. Загалом, уважно стежили, але до останнього моменту не бажали втручатися. Тепер ситуація змінюється на очах. Інтерес американців до України підвищився на основі аналізу внутрішньо-української ситуації в комбінації з подіями в Тунісі та Єгипті. І якщо нинішні мешканці Банкової хочуть вірити, що пронесе, то у США вміють рахувати і прораховувати не покладаючись що якось воно буде», — пише він.
Депутат зазначає, що у Вашингтоні вже чітко навчилися розділяти підтримку громадських ініціатив та ініціативних політиків. «Останні її втратили. Особливо це стосується ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 820 | Додав: pprosvita | Дата: 20.02.2011 | Коментарі (0)

З нагоди 440 – річчя з дня народження гетьмана Петра КОНАШЕВИЧА – САГАЙДАЧНОГО 14 січня 2011 року на покинутому Грушевському кладовищі села Ленінське Апостолівського району Дніпропетровської області відбулася поминальна панахида та було спущено на воду Каховського водосховища поминальний вінок із живими квітами.
Зазначений захід проходив на відстані в 1,5 км від місця затопленої Базавлуцької Січі, історія існування якої тісно пов’язана з ім’ям самого Петра САГАЙДАЧНОГО.
У заході взяли участь старійшини району, учнівська молодь, депутати селищних та районної рад, жителі сіл Ленінського, Гранітного, Усть - Кам’янки, Мар’янського, а також представники громадських організацій міст Зеленодольська, Апостолове, Дніпропетровська.
Учасники заходу прийняли спільне рішення про створення на території покинутого Грушевського кладовища місця духовного покло ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1014 | Додав: pprosvita | Дата: 20.02.2011 | Коментарі (0)

8 лютого 2011 року. За вікнами – ніч: 23-тя година. Позавчора, в неділю, моя дружина купила довгоочікувану першу книгу прози Ліни КОСТЕНКО, і півгодини тому я її дочитав. Це роман у формі записок українського інтелігента про сьогочасне божевілля пішаків на українському престолі й про те, як ми їх самі туди піднесли. На серці – радість від того, що надто складне стало зрозумілим і дуже близьким, бо там – так само і про мої очікування й намагання знайти вихід зі складного становища. Але одночасно – і втома, бо паралельно довелося займатися ще й іншими справами. Тому «відпишуся» про все завтра.
9 лютого. За вікнами – майже непомітно пробивається крізь темряву світанок. Шоста година ранку. Тепер, коли втома спала, хочеться поділитися тією радістю від впливу на мене прочитаного й зацитувати хоча б кілька уривків із цієї цінної для українців книги.
Від імені 35-річного програміста і частково – його дружини, які познайомилися в 1990-му як учасники «революції на граніті», здійсню ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1004 | Додав: pprosvita | Дата: 20.02.2011 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 111 112 113 114 115 ... 156 157 »