PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 13:17



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Жовтень » 26
Українським виробникам варто ретельніше готуватися до можливих торговельних воєн, вважає Надзвичайний і Повноважний Посол України в Російській Федерації Володимир Єльченко. За його словами, сигнали з Москви про запровадження нових вимог до продукції надходили вже давно, але в Києві на них належним чином не відреагували. Дипломат розповів про перспективи підписання нової газової угоди, а також виклав своє бачення причин того, чому за останні десять років українська діаспора в Росії зменшилася на третину
– Президент України Віктор Янукович, від моменту свого приходу на посаду глави держави, одразу оголосив курс на економізацію зовнішньої політики України. Очікувалося, що з його приходом певні негаразди, які були за Президента Віктора Ющенка у відносинах з Росією, ліквідують. Чи можна говорити, що зараз відносини з Російською Федерацією в України стали кращими, а економічна складова піднялася на більш якісний рівень?
– Мені здається, що все-таки піднялася ця якість на інший ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

Шостого вересня Верховна Рада ухвалила низку законопроектів на різних стадіях розгляду, які стосуються прав людини: про протидію дискримінації, удосконалення діяльності органів прокуратури, біометричні документи, зміни до закону про захист персональних даних та інші. Усі вони, як нас запевняють, спрямовані на задоволення вимог Європейського Союзу чи Ради Європи. Проте насправді вони або задовольняють ці вимоги частково, або не покращують становища з правами людини, або ж, навпаки, грубо порушують їх. Так, законопроект №10492 «Про Єдиний державний демографічний реєстр», ухвалений у першому читанні, брутально порушує право на приватність. Спробуємо це довести.
ЄДИНИЙ УНІВЕРСАЛЬНИЙ КОД ОСОБИ
Особистий ідентифікаційний номер був запроваджений у 1997 році для обліку податків. Але поступово його почали використовувати ... Читати далі »
Переглядів: 776 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

Під цією рубрикою редакція планує протягом найближчих років публікувати твори чи уривки з них про уславлених українських козаків, у тому числі – записи з народної творчості. І розпочинаємо ми її із публікації фрагментів видатної праці видатного українського науковця і діяльного педагога, нашого земляка Дмитра ФЕДОРЕНКА. Нещодавно Криворізькому педагогічному університеті відбувся захід, присвячений пам’яті Дмитра ФЕДОРЕНКА, який провела кандидат філологічних наук, доцент кафедри української та світової літератур Олена ГОНЧАРЕНКО. А його онука Ольга ФЕДОРЕНКО, яка продовжує діяльність свого діда, люб’язно надала нам матеріали з його книги «Жили собі запорожці та й на Запорожжі. Ліричні розвідки, топонімічні легенди, козацькі афоризми та гумор Середньої Наддніпрянщини в записах Дмитра Федоренка». – К. : Світовид, 1994 рік. Ось уривки з неї.

Дійовими особами народних творів часто є конкретні історичні діячі: Богдан Хмельницький, Семен Палій, Максим Залізняк, Северин Наливайко, ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 860 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

Керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор НЕБОЖЕНКО не виключає зриву виборів на округах у Вінницькій, Київській, Львівській областях та у столиці. Про це він заявив у коментарі Тиждень.ua. «Можливо, що у деяких областях, таких як Львівська, Вінницька, Київська і самому Києві, вибори будуть визнані недійсними», - не виключає НЕБОЖЕНКО.
За його словами, «саме в цих областях відбулося зростання адміністративного апарату, правлячої партії, бандитів і правоохоронців». «Тому цілком можливо, що саме у цих трьох областях плюс столиця, вибори будуть піддаватися найзапеклішій критиці і можуть бути визнані недійсними, але при тому, що в цілому в країні вибори будуть визнані дійсними», - зазначив Небоженко. Експерт прогнозує, що вибори будуть визнані такими, що пройшли з порушеннями, але все ж дійсними. При цьому «цілком можливо, що вони (влада - Ред.) визнають поразку у двох-трьох областях».
НЕБОЖЕНКО наголошує, що зрив виборів в окремих регіонах не є основною тех ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

Наша Верхньодніпровська «Просвіта» - єдине українське об’єднання, яке постійно діє в районі з 1989 року. Ми ведемо просвітницьку роботу, поширюємо просвітянські матеріали, і газету «Промінь Просвіти» зокрема. Протягом десяти років (1989 – 2000 р. р.) у центрі міста мали стенд, на якому постійно оприлюднювалися просвітянські матеріали в рукописній газеті «Рідне слово».

Стенд тихцем, за вказівкою влади, демонтували. Паралельно з нашим почало створюватися нове об’єднання з такою ж назвою і, як з’ясувалося, з метою рейдерського захоплення існу ... Читати далі »
Переглядів: 780 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

83% виборців не збираються продавати свій голос на виборах, але 11,5% готові зробити це. Про це свідчить загальнонаціональне дослідження громадської думки, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) із 18 вересня до 4 жовтня. Як сказано у прес-релізі, 1,5% готові продати свій голос за будь-яку суму, 5% – якщо сума влаштовуватиме і ще 5% – якщо заплатить той кандидат чи партія, за яку у будь-якому разі збиралися голосувати. Ті, хто виявився готовим продати свій голос за гроші, у більшості не змогли визначити, за яку саме суму.
Однозначно засуджують продаж голосів 53% громадян, ще 32% респондентів загалом ставляться до цього негативно, але з розумінням – "усякі у людей бувають ситуації", а 10% ставляться до продажу голосів позитивно, як до "способу людям дещо заробити". Чим молодші респонденти, тим більше серед них готових продати голос (16% серед наймолодших, віком до 30 років і 8% серед найстарших, віком понад 60 років ... Читати далі »
Переглядів: 835 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

У попередніх числах редакція нашої газети вже інформувала про те, що підбиті підсумки «боротьби кандидатів» на «антипремію» найбільш збайдужілих чиновників у справі відповідей на звернення громадян та в питанні найбільш бездіяльного реагування на інформаційні запити. Редакція вже повідомляла, що назвала «переможця»: нинішнього міського голову Юрія ВІЛКУЛА. Тобто - «лауреат антипремії» під назвою «Слуга мертвого слова» остаточно визначився. Цією ж публікацією ми розпочинаємо нове коло пошуку, яке завершиться підбиттям підсумків у 2014-му році, до 200-річчя від дня народження Тараса ШЕВЧЕНКА. Тож просимо наших читачів надсилати свої «паперові історії» сумних контактів із владою з тим, аби виявити наступного «лауреата».

КОЛИ ПОСАДОВЦІ ПОВОДЯТЬ СЕБЕ ЯК ЗАГАРБНИКИ…
Академік ГРУШЕВСЬКИЙ вважав, що історію України треба читати з бромом. Для вивчення ж буремної сучасності можуть уподобати більш дієві ліки. Не через те, що все так погано, а через те, що вже не можна п ... Читати далі »
Переглядів: 886 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

Громадянська Асамблея України звертається до політиканів, які забули, хто є носієм прав у країні, згадати, що вони обрані, як слуги народу і вільна думка вільного народу є головним підґрунтям демократії і розвитку суспільства.
Сьогодні Ви хочете зухвало відібрати законодавчо та розтоптати фактично у народу його суверенні базові права:
СВОБОДУ ДУМКИ, приймаючи закон про наклеп, нехай хоч і в першому читанні;
СВОБОДУ ЗІБРАНЬ, уперто протягуючи одіозні норми закону про мирні зібрання;
СВОБОДУ ВІЛЬНОГО ВИБОРУ, запроваджуючи відеокамери тільки під час голосування, і не чуючи вимог суспільства забезпечити, в першу чергу, спостереження за перебігом підрахунку голосів.
Ви хочете відібрати у народу можливість вільно ФОРМУВАТИ СВОЮ ДОЛЮ І ВІДПОВІДАТИ ЗА НЕЇ, створюючи, всупереч неодноразовим заявам громадянського суспільства про необхідність скликання Громадянської Конституційної Асамблеї, закулісну Конституційну Асамблею, яка готує, ми впевнені за результатами ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)

ПЕРШИЙ етап виборів вже сфальсифіковано. Окружні та дільничні виборчі комісії фактично "приватизовані" владою. Якщо з 18-24 членів ДВК лише 2-4 представляють опозицію, зрозуміло, що їм відведена роль безпорадних статистів на цьому "святі демократії".28 жовтня має відбутись другий етап фальсифікацій, тепер на базовому рівні, на рівні дільничних комісій.Здавалося, за такого розкладу будь-яка протидія фальсифікаціям приречена на поразку.Та це не так. Недостатню кількість членів комісій від опозиції мають компенсувати офіційні спостерігачі. Вперше за всю історію українських виборів їхня роль може стати визначальною.Але для цього потрібні три речі: достатня кількість, якісна підготовка та координація дій.
Спостерігачі на дільниці, незалежно від того, кого вони представляють, – опозиційні партії, громадські організації чи опозиційних кандидатів у депутати, – мають працювати як єдина команда, кожний член якої має чітко виписані функції. Без такої координації ефективний контроль неможли ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 822 | Додав: pprosvita | Дата: 26.10.2012 | Коментарі (0)