PP

     Субота, 20.04.2024, 16:33



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Жовтень » 30
1 – 1851 р. – Народився Іван МАНЖУРА, український поет, фольклорист, етнограф.
2 - 1876 р. – Народився український поет Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, який помер в неповні 22 роки від сухот, його твори були надруковані лише після смерті завдяки турботам Івана ФРАНКА.
3 – 1927 р. – У БЕРЛІНІ ВІДКРИЛАСЯ 1 КОНФЕРЕНЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЯКА СТВОРИЛА ПРОВІД УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ, ЩО МАВ ДІЯТИ ЯК КООРДИНАЦІЙНИЙ ЦЕНТР УСІХ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТИЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ТА ЩЕ НЕ ЗОРГАНІЗОВАНИХ ОКРЕМИХ НАЦІОНАЛІСТІВ.
4 – 1912 р. – Народився український кінорежисер Віктор ІВЧЕНКО, у творчому доробку якого фільми „Доля Марини”, „Надзвичайна подія”, „Іванна”, „Гадюка”, „Шлях до серця”, „Софія Глушко”.
6 – 1932 р. – За відставання в хлібозаготівлях постановою ЦК КП(б)У 30 районів УСРР були занесені на так звану „чорну дошку”, що означало скорочення завезення продуктів харчування у ці місцевості.
7 – 1917 р. – Чорноморський Український військовий комітет поставив ви ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 865 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Ви присягнули Українському народу і взяли на себе відповідальність виконувати свої обов'язки, виходячи з принципів верховенства права, законності, об'єктивності та неупередженості, забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян України.
Громадянська Асамблея України, Комітет Виборців України, Громадянська мережа «Опора»,
підтверджуючи Вашу відповідальність перед кожним виборцем, перед громадами сіл, селищ, міст та всього народу України за забезпечення чесних, вільних, справедливих виборів,
застерігаючи, що спотворення волевиявлення народу, шляхом підготовки маніпуляцій або їхнього допущення є тяжким злочином перед суверенною волею конкретного виборця і народу загалом,
визнаючи, що від Вашої чесності, незалежності та принциповості, в значній мірі залежить доля виборів, а значить подальша доля дітей і країни,
ЗАКЛИКАЄ Вас не змінити своїй присязі :
чесно і відповідально виконати свої обов’язки в якості члена виборчої комісії,
не ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Український виборець:
Я, молода людина, яка вступаю до активного суспільного життя і бажаю жити у сучасному цивілізованому вільному суспільстві,
Я, людина у розквіті сил, розуму, талантів, яка бажаю досягти успішної самореалізації, ростити дітей в процвітаючій країні і мати змогу забезпечити їм гідну перспективу та захистити старість своїх батьків,
Я людина, що маю великий життєвий досвід і бажаю жити в заможній країні, яка захищає своїх літніх людей;
Бачачи, що сьогодні Народ, який має освіту, розумні голови та роботящі руки, живе бідно та невпевнено, а країна, що має прекрасні землі та найбільшу територію в Європі з прекрасним кліматом і ресурсами, залежить від запозичок та є малоуспішною;
Розуміючи, що таке можливо тільки там, де процвітають неправда, користолюбство, громадянська неосвіченість та роз’єднаність і де керує неефективна влада;
Віддаючи собі звіт в тому, що за таким результатом спільного життя українців стоїть легковірність до об ... Читати далі »
Переглядів: 671 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

У цьогорічних парламентських виборах візьме участь 87 партій, 5209 кандидатів і більше 130 тисяч спостерігачів від різноманітних партій і організацій. Партії висунули 2643 кандидата у партійних списках, реєстрацію 89 з яких Центрвиборком скасував, пише "Тиждень". Таким чином всього за партійними списками у балотуванні до Ради беруть участь 2554 кандидати. При цьому більше 200 кандидатів у списках зареєстрували Українська партія "Зелена планета" (225), Партія регіонів (222), ВО "Свобода" (218), Компартія (214), об’єднана опозиція "Батьківщина" (209) та УДАР (209).
Для участі у виборах по мажоритарних округах ЦВК зареєструвала 3130 кандидатів. Однак візьмуть участь у балотуванні по мажоритарці 2655 кандидатів, оскільки реєстрацію 475 кандидатів було скасовано. 1502 кандидатів по мажоритарці висунули партії. Із них 220 – Компартія, 204 – ПР, 183 – УДАР, 152 - "Батьківщина", 105 - партія "Україна – Вперед!". Решта партій висунули менше 60 кандидатів, а деякі – жодного. Решта 1153 ка ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Минулої неділі у підмосковних Хімках (а це місто з населенням понад 200 тисяч люду, де розташовані кілька стратегічних підприємств ВПК) в межах єдиного дня виборів городяни мали визначити нового мера. І визначили: ним став єдинорос Олег Шахов, який набрав 47,61% голосів. Євгенія За своєю звичкою, єдинороси (вони ж – чинна місцева та загальнодержавна влада) під час виборчої кампанії робили Чириковій усілякі капості, головною з яких була перманентна відмова (з тих чи інших вочевидь вигаданих на ходу причин) у наданні місць для зустрічей з виборцями. Не обійшлося і без спроб «нахімічити» на виборчих дільницях. Але, видається, жодної потреби у тому насправді не було. Ну, одержав би Шахов тільки 40%, а Чирикова – 25% (бо ж ані прихильники Зюганова, ані гвардія Жириновського за неї, як за «агента Заходу» ніколи не проголосували б, підтримавши хай непрохідних, але «в дошку» своїх кандидатів), та все одно – влада переконливо перемогла би. І це у місті-супутнику Москви, куди підтримати опозиціо ... Читати далі »
Переглядів: 836 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ оприлюднило другий проміжний звіт спостерігачів за виборами в Україні. Висновки маловтішні: застосування владою адмінресурсу, підкуп виборців, нерівний доступ до ЗМІ. 20-ти випадках у більш ніж десяти областях України. Причому більшість таких випадків, за даними Місії спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ, спрямовані на підтримку Партії регіонів або її кандидатів. У звіті місії ОБСЄ також наголошується, що спостерігачі «помітили діяльність благодійних організацій, тісно пов'язаних з певними кандидатами, які надають виборцям матеріальні привілеї чи послуги».
Проміжний звіт спостерігачів від ОБСЄ стосується періоду з кінця вересня до середини жовтня. За звітний період довгострокові спостерігачі Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ відвідали більше 80 передвиборних заходів. Як наголошується в документі, найбільш помітну кампанію проводить Партія регіонів і її кандидати. Наступними за рівнем активності є Об'єднана опози ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 656 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Організація «Голос Природи» вимагає від голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра ВІЛКУЛА взяти під особистий контроль охорону «Блакитного озера» та відновлення дренажного каналу «Проріз»

16 жовтня 2012 року в Дніпропетровську, біля будівлі держадміністрації Дніпропетровської області (Кірова, 1), з ініціативи екологічної організації «Голос Природи» пройшла акція «Дамо Блакитному озеру шанс вижити!». У ході акції активісти організації передали керівництву Дніпропетровської області звернення жителів Дніпродзержинська з вимогами активізувати роботу державних органів влади та місцевого самоврядування, спрямовану на охорону «Блакитного озера» та відновлення дренажного каналу «Проріз». Звернення до губернатора Дніпропетровської області підписало 825 чоловік.

Губернатор Дніпропетровської об ... Читати далі »
Переглядів: 1008 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Майже рік тому стартувала кампанія “Зупинимо тортури в Україні”, в рамках якої Amnesty International в Україні розпочала збір підписів під петицією, де вона закликала владу України створити новий незалежний орган для розслідування скарг про катування міліціонерами та оперативно розслідувати дії співробітників правоохоронних органів, підозрюваних у катуванні або інших видах жорстокого поводження. Протягом цього року активісти Amnesty International в Україні провели більше ніж 50 акцій, і разом з небайдужими громадянами з Німеччини, Великої Британії, Латвії та Іспанії вони змогли зібрати більше ніж 25000 підписів. Саме до річниці кампанії Amnesty International в Україні організувала офіційну передачу підписів Президентові України. Акція має на меті вкотре привернути увагу громадськості, а особливо можновладців, до проблеми свавілля працівників правоохоронних органів та висловити чітку громадянську позицію з приводу цієї проблеми.
Криворізьке міське правозахисне товариство додало с ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 721 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Координаційна рада Громадянської Асамблеї України беручи до уваги небезпеки передвиборчої кампанії та загрози для демократії, які вони несуть, і які проявляються в нав’язуванні виборцю інфантильної моделі обрання кращих обіцянок, в численних випадках підкупу виборців, про які повідомляють громадські інституції та рухи, що ведуть спостереження за перебігом виборчої кампанії, у випадках тиску та залякування виборців, про що повідомляють ЗМІ та опозиційні партії, прийняла:
Кодекс честі виборця з метою сприяти усвідомленню виборцями необхідності докласти власні зусилля, щоб зробити чесний громадянський вибір і далі свідомо формувати ефективну демократію;
та Звернення до членів виборчих комісій, щоб, за можливістю, донести до кожного члена виборчої комісії високу моральну відповідальність за недопущення спотворення суверенної волі кожного виборця і народу в цілому.
Просимо ЗМІ, партії, громадські рухи, всіх небайдужих всіляко сприяти розповсюдженню в суспільстві Кодексу ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 666 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)



За тиждень до проведення виборів, 21 жовтня, в Кривому Розі відбувся другий міський фестиваль мистецтв національно-культурних товариств «Єдина родина – моя Україна!» (так його називають організатори зі структур місцевої влади). Для мене ж (як і перший, що відбувся рік тому) – це просто місцеве свято «совка» (чи «гомо совєтікуса» по-іншому). Хоча б тому, що спільно об’єднуючим на ньому був не український фактор, а «язык межнационального общения в Советском Союзе». Тож попри те, що міський голова Юрій ВІЛКУЛ вимучено й намагався говорити українською, все ж сплутав «місце» з «містом». І на його блідому мовному тлі виступ консула Генерального консульства Республіки Польщі в Україні п ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 678 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Рік тому ми в нашому часописі подавали цілий розворот (та ще з початком на 1-й сторінці) матеріал із тодішнього прес-туру, на якому співзасновники Фонду «Славетна Січ» обіцяли (демонструючи всім журналістам макет будівництва) побудувати протягом року Чортомлицьку Січ і навіть зробити її діючою.
Як показав нинішній прес-тур (а він проходив у Нікополі з виїздом Капулівку 14 жовтня), із цією нелегкою справою вийшло далеко не все, і найголовніше, що Січ не збудували. Як повідомили організатори вже цьогорічного прес-туру, основним досягненням вони вважають те, що наказом міністра культури України затверджені охоронні зони для збереження пам’ятки національного значення «Могила кошового отамана Івана СІРКА» і що «нарешті, на 22-му році незалежності України, його могила опинилася під реальним, а не номінальним захистом держави».
У найближчих наших числах ми повідомимо читачам значно детальніше, ніж у цій короткій замітці, як там все відбувалося на прес-турі і які були дані оцінки ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 685 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Україна не може завоювати довіру Євросоюзу лише чесними виборами. Київ має чітко визначити вектор зовнішньої політики, а Брюссель - озвучити, наскільки близько готовий інтегруватися з сусідом. В Україні переконані, що чесні вибори до парламенту – ключ до серця Євросоюзу. Про це востаннє, 15 жовтня, спілкуючись з пресою, заявив під час одноденного візиту до Берліна перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський. Такі сподівання, схоже, не поділяють німецькі політики, оглядачі та експерти, принаймні як з'ясувалося під час круглого столу на тему «Напередодні парламентських виборів: куди прямує Україна?», що пройшов з ініціативи німецьких «зелених» 19 жовтня в Бундестазі. Вибори в Україні, на думку багатьох учасників дискусії, навряд чи зможуть ґрунтовно змінити політичну ситуацію всередині держави і вплинути на зовнішньополітичний курс Києва.
Вибори – не панацея
Так, спостерігач ОБСЄ та політик німецької партії «Союз 90/Зелені» Едит Мюллер, яка саме збирається до України, вважає, ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 666 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)

Коли ми говоримо про УПА, то зазвичай у масовій свідомості постають постаті Степана Бандери або Романа Шухевича. А як же тисячі інших чоловіків і жінок, які вступали до лав повстанської армії? А чому вони «пішли до лісу»? Життєві історії колишніх учасників визвольного руху засвідчують їхню мотивацію вступу до УПА.
Приміром, пані Анна мешкала у Володимирі-Волинському, її батьки були селянами, але вся родина надзвичайно національно свідома. Її тато врятував більшість книжок із сільської бібліотеки, коли польська влада віддала наказ знищити її в ході пацифікації 1930 року. Брати були членами ОУН (цього вона не знала аж до початку війни). Життя і випробування, що випали на її долю, типові для багатьох українців. Старший брат вижив під час розстрілів в’язнів у тюрмі НКВД у Вінниці влітку 1941-го, впавши між трупами своїх уже мертвих товаришів. Але батька і молодшого брата Івана вбили німці того самого року. Ще одного, Володимира, застрелили бандерівці, оскільки він був мельниківцем і ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 772 | Додав: pprosvita | Дата: 30.10.2012 | Коментарі (0)