PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 04:30



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Грудень » 28 » Мандрівний фестиваль “DOCUDAUS.UA”- 2012 у Кривому Розі завершився .
12:25
Мандрівний фестиваль “DOCUDAUS.UA”- 2012 у Кривому Розі завершився .
Щорічний мандрівний фестиваль про права людини "DOCUDAUS.UA”- це вже українське явище з десятирічною історією.
В Кривому Розі фестиваль набув теперішніх форм лише на шостий рік проведення. 11 листопада 2007 року редактор газети «Промінь Просвіти » Сергій ЗІНЧЕНКО і ваш покірний слуга зустріли засновників кінофестивалю Геннадія і Ігоря КОФМАНІВ з Харкова о 7-ій ранку на головному автовокзалі Кривого Рогу і протягом чотирьох днів фестиваль побував в Довгинцівському центрі дитячої творчості, в кінотеатрах «Олімп» та «Зарічний», в Тернах. З практики проведення кінофестивалю в 2007 і в 2008 роках стало зрозуміло, що створити невимушену творчу атмосферу перегляду найкращих документальних фільмів про права людини дуже важко, так як за участі міської влади не можна уникнути адміністративного ресурсу - і ідея фестивалю викривляється й набуває неефективних форм.
В 2010 році вдалося провести декілька переглядів документальних фільмів у стінах тоді Криворізького державного педагогічного університету за підтримки проректора з наукової роботи Ігоря ШЕЛЕВИЦЬКОГО і ректора Ярослава ШРАМКА. Також вдалося провести, як і цього року, прес-конференцію в конференц-залі університету.
У 2012 році проведення фестивалю було сплановане з 26 листопада по 9 грудня і в цьому році співпало з проведенням акції міжнародної організації «Амністі Інтернешионел»- з написання листів про звільнення в׳язнів сумління , які сидять в тюрмах в декількох країнах світу. А сеанси документального кіно про права людини відбулися в Криворізькому педагогічному інституті Криворізького національного університету і в транспортному коледжі, що в Тернах, - 28 і 29 листопада. Це фільм «Шахта № 8»: режисер - естонка Маріанна Кааг. В нашій газеті ми вже писали про цей резонансний фільм, у якому йде розповідь про шахти-копанки на Донбасі і про тяжку долю підлітків, які там працюють. Після перегляду відбулися обговорення. На них організатори фестивалю розказали про безпрецедентний напад і побиття 27 жовтня цього року одного з героїв фільму, Юри СІКАНОВА. На даний момент учасники фестивалю з усієї України допомагають цій молодій людині і його сім׳ї матеріально; його було прооперовано двічі. Востаннє - 22 листопада, і є надія, що він буде видужувати, хоча стан його здоров׳я залишається непростим.
30 листопада на Криворізькому факультеті ДДУ МВС, що на мікрорайоні «Зарічний», було показано фільм «Про ганстерів» і «Бабусі». Після кінопоказу відбулося обговорення за участю голови Криворізького міського правозахисного товариства Миколи КОРОБКА і Петра ЛИСЕНКА.
1 і 2 грудня фестиваль завітав в військове містечко «Макулан». Ми демонстрували там фільми із серії «Герої нашого часу», фільм «Історія без терміну давності» та фільм про Українську революцію, який Петро ЛИСЕНКО майстерно вставив в сюжет проведення сеансу. Про враження від перегляду фільмів взяла інтерв’ю у солдатів Олена МАКОВІЙ, активістка нашого правозахисного товариства і редакторка Криворізького міського державного радіомовлення..
3 грудня в Криворізькому медичному коледжі відбувся перегляд фільму «Тілом і душею» - про людей з вадами хребта й опорно-рухового апарату, які живуть у столиці Мозамбіку Мапуту. Саме в медичному коледжі цей фільм викликав у майбутніх медсестер глибоке розуміння непростої проблеми людей з такими хворобами.
4 грудня відбувся перегляд ф ільму фестивалю під назвою «Стояла собі хатка» в школі –інтернат № 2 для дітей з особливими потребами. Попри специфіку цього закладу, він відбувся , за відгуком педагогів школи, з належним педагогічним ефектом.
А 5 грудня ми демонстрували фільм «Старе місто»: в аудиторії 322 Криворізького педагогічного інституту, де зібралися з метою перегляду близько ста студентів четвертого та п’ятого курсів. Серед глядачів був помітний і криворізький художник В’ячеслав СТРАННІК, котрий прийшов сюди в якості гостя. Як сказав перед переглядом замісник проректора з питань науки Ігор ШЕЛЕВИЦЬКИЙ, показ таких фільмів - украй необхідний, оскільки такими показами формується історична й громадська свідомість студентів, а тому важливо їх залучати до осмислення й вирішення проблем в житті нашого міста. Тут треба зауважити, що цього року Криворізьке міське правозахисне товариство стало партнером міжсекторальної українсько-польської програми з відновлення русла річки Саксагані і цей фільм, можна сподіватися, посприяв осмисленню шляхів розвязання екологічних проблем нашого міста.
6 грудня в селі Недайводі відбувся перегляд фільмів фестивалю за участі Миколи Івановича КОРОБКА, в загальноосвітній школі-сад. Були показані фільми «Не один вдома» і «Стояла собі хатка». Проведення таких переглядів у селах сприяє активному захисту прав людини і повинно мобілізувати членів громадських організацій до наполегливого і невідступного втілення ідей мандрівного фестивалю не тільки в містах а й у сільській місцевості.
7 грудня команда фестивалю провела показ фільму «Колись ми станемо щасливими» у Криворізькому металургійному коледжі, що біля металургійного комбінату «Арселор-Міттал Кривий Ріг», а по завершенню ми були вже в дитячому будинку № 3, що на мікрорайоні «Сонячний». Там демонстрували фільм фестивалю для дітей середніх і старших класів. Звертаю тут увагу на те, що ми зрозуміли: браку фільмів про права дітей. Тому й вирішили демонструвати в навчальних закладах фільми фестивалю попередніх років цієї тематики, що погоджено з його організаторами. Зазначу, що загальноосвітня школа № 40, що в Тернівському районі, і медичний коледж навіть виставили на сайті матеріали про проведення фестивалю, що сприяє поширенню інформації серед громадян і в Інтернет-просторі.

Необхідно підкреслити, що всі ці шість років, починаючи з 2007-го, постійно надавав транспортну й спеціальну технічну допомогу Вадим БОРИСЕНКО, за що організатори йому безмежно вдячні. Відзначаємо творчий підхід всієї команди Криворізького міського правозахисного товариства в цьому році - Миколи КОРОБКА, Володимира НАЛУЖНОГО, Петра ЛИСЕНКА, Валентини КРИВДИ, Сергія ЗІНЧЕНКА, Олени МАКОВІЙ і нового нашого активіста Павла БЕСАРАБА.
Можливість показати криворіжцям непересічні фільми про права людини – це справді корисно. До того ж, треба й надала зберігати зв׳язки з тими навчальними закладами, де вже відбулися перегляди, і це коло постійно розширювати.



Олександр ЧИЖИКОВ

координатор фестивалю "DOCUDAUS.UA” у Кривому Розі.



Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 906 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: