PP

     Четвер, 25.04.2024, 02:25



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Грудень » 11 » «…Проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом застосування фізичного впливу та фальсифікації матеріалів…»
22:44
«…Проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом застосування фізичного впливу та фальсифікації матеріалів…»
27 жовтня цього року (відповідно до отриманого нами повідомлення) Дніпропетровська обласна прокуратура отримала інформаційний запит від редакції нашої газети, підписаного редактором, в якому, зокрема, йшла мова про таке:
«До нас у редакцію газети із заявою звернувся громадянин НЕЖИГАЙ Олег Олексійович з проханням провести журналістське розслідування стосовно, як він вважає, порушення його прав у частині безпідставного затримання із подальшим поміщенням в слідчий ізолятор в місті Кривому Розі. Затримання його 07.11.2013 року він вважає безпідставним відповідно до своєї заяви від 18.11.2013 року…
Спираючись на статті 8 та 9 Загальної декларації прав людини, яку ратифікувала Верховна Рада України, підкреслюю, що “кожна людина має право на ефективне поновлення у правах компетентними нацiональними судами в разi порушення її основних прав, наданих їй конституцiєю або законом”. Крім того, як там зазначено, “Нiхто не може зазнавати безпiдставного арешту, затримання або вигнання”.
Виходячи з цього, я вирішив розпочати журналістське розслідування стосовно факту можливого фальшування кримінальної справи від 08.08.2013 року з метою з'ясувати, що ж сталося насправді. Перед тим, як звернутися до Вас із проханням надати інформацію, я попередньо вивчив зміст наданих мені Нежигаєм О. О. ксерокопій таких документів…»
Далі в запиті були перелічені й названі дев’ять документів, а після цього викладено прохання «надати інформацію на базі вищеназваних документів про те, яка дана оцінка діям слідчого» та інших людей, причетним до цієї справи.
Одержана нами зідповідь прокуратури була такою:
«Прокуратурою Дніпропетровської області розглянуто Ваш інформаційний запит щодо надання інформації про законність дій слідчого КМУ ГУМВС України в області Кузнецова О.В., оперуповноваженого КМУ УМВС України в області Безсмертного О.С. та начальника ВБНОН КМУ ГУВС України в області Педька О.В.
З’ясовано, що слідчим відділом слідчого управління прокуратури області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом застосування фізичного впливу та фальсифікації матеріалів кримінального провадження за ч.1 статті 307 КК України працівниками КМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області відносно Нежигая О.О. та за фактом зловживання службовим становищем працівниками ГУМВС України в Дніпропетровській області, незаконного вилучення у Нежигая О.О. наркотичних засобів «метамфетаміну», грошових коштів.
У вказаному кримінальному провадженні Ви не є стороною провадження. Розяснюю, що відповідно до положеньстатті 222 Кримінального процесуального кодексу України, яка передбачає недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування, слідче управління прокуратури Дніпропетровської області не може надати зазначену Вами інформацію.
В.о. начальника слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області радник юстиції В.Білий».
Однак після цього редактору нашої газети під час перегляду матеріалів в Інтернеті з метою пошуку нових можливостей для проведення журналістського розслідування вдалося вийти на відеоматеріал тривалістю більше півгодини, викладений за адресою: https://www.youtube.com/watch?v=Oe14t0AuNV0 , де стояла така його назва: «ОБНОН віполняет заказ опера УВБ Кушнира С. (06.11.2013 Кривой Рог). А далі (теж мовою оригіналу) було записано: «Опубликовано: 22 нояб. 2014 г 06.11.2013 Кривой Рог Заведомо незаконное задержание и обыск гр. Нежигая следователем Кузнецовым и операми ОБНОН и изъятие подброшенных наркотиков (оперативная съемка с комментариями)».



Тож, натрапивши на таке, редакція газети повторно звертається до головного прокурора Дніпропетровської області з проханням не відбуватися відпискою, а більш розлого і в рамках українського законодавства дати відповідь на інформаційний запит, а також дати оцінку тому, що було зафіксовано на викладеному в Інтернет відеоматеріалі.
Переглядів: 678 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: