PP

     Субота, 20.04.2024, 04:50



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Грудень » 28 » Мінохорони здоров’я звітує про успіхи, яких інші не бачать
18:22
Мінохорони здоров’я звітує про успіхи, яких інші не бачать
МІНІСТЕРСТВУ охорони здоров’я вдалося нормалізувати ситуацію із закупівлею ліків за кошти держбюджету. Про це сьогодні заявив міністр охорони здоров’я Олександр АНІЩЕНКО на прес-конференції, присвяченій підсумкам роботи медичної галузі в 2011 році. Натомість представники опозиції вважають висновки міністра надто оптимістичними. За словами міністра, реформа системи охорони здоров’я спрямована насамперед на первинний рівень. Йдеться про створення центрів сімейної медицини.
«Реформа системи охорони здоров’я стартувала, – розповів Олександр АНІЩЕНКО. – У пілотному проекті беруть участь чотири регіони: Вінницька, Донецька і Дніпропетровська області та місто Київ. Проблем у системі охорони здоров’я багато. Нею не задоволені як пацієнти, так і мої колеги. Тому Президент вважає реформу системи охорони здоров’я однією з пріоритетних.Найголовніше, щоб реформа наблизила медичну допомогу за місцем проживання і щоб ця допомога була доступною не зважаючи на матеріальний статок людини».
ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ЗАКУПІВЛІ МЕДИКАМЕНТІВ
Коментуючи ситуацію із закупівлею ліків, Олександр АНІЩЕНКО запевнив, що вдалося нормалізувати стан справ у цій корупційноємній сфері. «Цього року ми змушені були переглянути номенклатуру ліків, які закуповуються. Усі ж казали, що Мінохорони здоров’я – корумповане міністерство. І закупівлі були спрямовані не на інтереси пацієнтів, а на задоволення побажань фармацевтичних фірм. Якщо раніше основний процент закупок припадав на сім фірм, то тепер – на шістдесят», – каже урядовець.
У свою чергу лікар-кардіолог Катерина АМОСОВА зазначає, що ситуація із закупівлею медикаментів принципово не змінилася. «Я можу судити лише суб’єктивно за досвідом роботи в лікарні, в якій я працюю. Про ситуацію в країні я не можу сказати. Але зі власного досвіду роботи в міській лікарні скажу, що нічого не змінилося. Може, ближче до виборів підкинуть народу кісточку і може щось стане краще, на пару місяців», – каже лікар.
Член парламентського комітету з питань охорони здоров’я, депутат-б'ютівець Сергій ШЕВЧУК вважає, що експеримент зі створення центрів сімейної медицини навряд чи можна назвати вдалим. «Добре, що цей експеримент розпочався в декількох областях, а не по всій Україні. Не казатиму про свої сумніви, а пошлюся на своїх колег. Є законопроект депутата-комуніста КРАВЧЕНКА, який запропонував припинити експеримент у його рідній Донецькій області. Оскільки це експериментування на шкоду людям», – розповів Сергій ШЕВЧУК. Що ж до закупівлі медичних препаратів, то певну нормалізацію опозиційний депутат схильний пояснювати лише тим, що корупційні потоки тепер узяті під єдиний контроль.

Дмитро ШУРХАЛО, радіо «Свобода». 19 грудня 2011 року
Переглядів: 765 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: