PP

     Четвер, 28.03.2024, 16:13



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Жовтень » 13 » Форум видавців у Львові. Зустрічі: Марія МАТІОС, Волинське видавництво, мистецька агенція «Наш формат»
19:40
Форум видавців у Львові. Зустрічі: Марія МАТІОС, Волинське видавництво, мистецька агенція «Наш формат»
Продовжуючи в цьому числі розповідь про зустрічі на Форумі видавців у Львові, не можу не сказати про те, що, зокрема, відбулася (хоч і дуже коротка) зустріч з відомою далеко за кордонами нашої країни письменницею Марією МАТІОС. До речі, треба сказати, що за кількістю проданих на цьому книжковому ярмарку книг її повість «Черевички Божої Матері» поступилася лише «Мальованій історії України» братів КАПРАНОВИХ. Звертаючись до наших читачів, які шанують, передусім, українську книгу, вона під час цієї зустрічі висловилася про неї так:
«Дякую, що читаєте. Дякую за те, що цікавитеся. Люблю всіх тих, хто має намір знайомитися з українською книжкою, хто має намір пізнавати життя через книжку. Книжка – це найкращий спосіб пізнати інших, зрозуміти інших, замислитися над своїм. І я дуже тішуся, якщо люди беруть до рук книжку. Це краще, ніж пиво або щось інше, бо дає великі можливості для розмислів».
Для тих, що бажають прочитати цю повість, пропонуємо її початок, аби наші читачі мали уяву про якість письма цієї уславленої української письменниці.
«Сьогодні Іванка верталася з Дідькової Ями, коли над головою повними жменями висипалися дрібні зірниці, а місяць – вивершений кругло, наче теперішній мамин живіт, - ліниво повз до середини неба, не зачіпаючи своїми боками ні срібної дороги, що нею чумаки дотепер гублять сіль, ані поодиноких зграйок хмар, які тільки й роблять, що пливуть неквапом і пестяться одна з одною, як пестяться та облизуються молочні лошатка, випущені на пашу над гуркітливим Чорним потоком. Хоч і пізненько, і вже навіть трохи страшно, Іванка ставить на стежку відро з молоком і кошик з ягодами – та й пускається вперед підскоком, радісно повискуючи, ніби намагається кого наздогнати; потім нараз стає маком – задирає голову догори і повільно, крок за кроком, рушає назадьма…».
На Форумі була сила-силенна видавництв. Просто очі розбігалися від бажань, до кого підійти, з ким поспілкуватися і про що запитати ось так, одразу, коли дуже важко було знайти навіть вільне від відвідувачів місце, де було б не так шумно, аби слова розчути. У цьому числі пропоную два моменти такого спілкування6 з мистецькою агенцією «Наш формат» і з Волинським видавництвом.
Ось що коротко нам розповіла про Волинське видавництво його представник Оксана СЕМЕНЧУК:
«Ми працюємо у Волинській обласній друкарні в місті Луцьку. Займаємося поліграфією, видаємо книжечки, а ще, крім цього, - журнали. Це видавництво більш патріотичного спрямування. Книжки ми переважно видаємо на історичну тематику, краєзнавчі і про культуру України. Із постійних авторів можу назвати Галину ВАСІНУ, Надію ГУМЕНЮК, Олександра СЕРЕДЮКА та інших…»
Із представниками мистецької агенції вдалося поспілкуватися в більш комфортній обстановці, а значить – і трохи більше дізнатися про його діяльність. Агенцію представила
Мар’яна КРИВОШЕЄНКО. Вона повідомила:
«Наша агенція заснована вже більше десяти років тому. ми хочемо поширювати українське. І крім книг ми ще видаємо і аудіо книги, і музику українських виконавців. А щодо книг, то вони – українською мовою. Наше читацьке середовище – це переважно читачі із західних областей України й ми досить широко представлені на форумі, представляємо різні наші цікаві новинки. На жаль, у центрі (скажімо, - на Кіровоградщині) у нас не так багато шанувальників. Але ми сподіваємося, що ми й там, у центрі, теж завоюємо ринок. А взагалі-то ми знаходимося в Києві, є Інтернет-магазин і філії на заході України в трьох різних місцях. Книжки на історичну тематику – це переважно з історії України в 20-му столітті. Це національно-визвольні змагання, боротьба за незалежність у центральній Україні: про Холодноярську Республіку. Є у нас і книжки на базі розсекречених архівів СБУ, про Голодомор і знущання над українським народом. Крім того, у нас з’явився новий автор. Це всім відомий Антін МУХАРСЬКИЙ з ексклюзивним правом видання його музики й дисків. І тут, на Форумі, ми презентуємо його новий витвір: «Жлобологія». Це каталог-альманах з ілюстраціями відомих художників України на теми жлобства, а також книжка, яка увібрала і себе тексти таких відомих людей. як, наприклад, як ВІННИЧУК на теми жлобства».
Про інші зустрічі – в наступних числах нашої газети.

Олена МАКОВІЙ
НА СВІТЛИНАХ:


для наших читачів, залишаючи на книзі свій автограф, говорить Марія МАТІОС;


один з фрагментів того, що представило відвідувачам Волинське видавництво;


про мистецьку агенцію «Наш формат» розповідає Мар’яна КРИВОШЕЄНКО.
Фото Сергія ЗІНЧЕНКА
Переглядів: 984 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: