PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 16:11



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Лютий » 5 » Чи захистить Верховна Рада України криворізьких кіоскерів, що розповсюджують пресу? Міська влада на них поки що не зважає
21:37
Чи захистить Верховна Рада України криворізьких кіоскерів, що розповсюджують пресу? Міська влада на них поки що не зважає
В РЕЗУЛЬТАТІ проведеного засідання активістів деяких громадських організацій та місцевої організації НПГУ (Незалежної профспілки гірників України), яке відбулося в офісі Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, стало відомо, що 5 лютого в Комітеті Верховної Ради України з питань захисту свободи слова та інформації має розглядатися посеред інших і питання щодо правомірності знесення місцевою владою мережі кіосків підприємства «Преса-М». Крім того, з метою вирішення питання в рамках діючого в Україні законодавства, на початку лютого сюди має приїхати народний депутат України Олександра КУЖЕЛЬ. Про це у своєму виступі повідомив присутнім генеральний директор названого підприємства Олег МАКАРЕНКО.
Він також поінформував, що на Комітеті зі свободи слова на початку січня вже розглядали це питання, і майже всі одноголосно підтримали його прагнення, аби влада діяла в рамках закону, а не волюнтаристськими методами. Адже справа в тому, що більше сотні людей посеред зими залишаються без роботи. Бо знесення цих кіосків з продажу преси й тютюнових виробів почалося після рішення сесії Криворізької міської ради від 28 грудня 2012 року, перед самим Новим роком, і почало виконуватися з перших днів 2013-го.
Як повідомив Олег МАКАРЕНКО, дії влади щодо мережі кіосків підприємства «Преса-М» вважає незаконними, оскільки у нього є всі необхідні документи для такої своєї діяльності (а він її проводить у місті більше десяти років), а якщо чогось і немає, то в цьому винна сама ж влада, яка своєчасно не реєструє документи (цікаво, - з якою метою це робиться?) До того ж, як стало також від відомо, місцеві суди першої інстанції не розглядають позови, з якими звертається адміністрація «преси-М», а тому доводиться звертатися до Апеляційного суду.
Голова Криворізького міського правозахисного товариства Микола КОРОБКО, який проводив це засідання громадських активістів, вислухавши Олега МАКАРЕНКА і пропозиції, які прозвучали, акцентував увагу на тому, що необхідно підготувати кілька документів від громадськості, яка занепокоєна, по-перше, тим, що в разі знесення усіх 42-х кіосків «Преси-М» підприємство «Друк» стає в місті монополістом серед кіоскерів з розповсюдження преси, а, по-друге, - фактично порушується право громадян на отримання інформації, оскільки вони тепер уже не мають можливості купувати в кіосках поблизу своїх осель газети, журнали та іншу періодику. І його підтримали присутні тут керівники міських організацій Володимир ФОМІЦЬКИЙ (Ліга підприємців Кривбасу), Петро ЛИСЕНКО (Спілка офіцерів України), Юрій САМОЙЛОВ (НПГУ) та інші.
За два дні після цього, 1 лютого, десятки кіоскерів (десь більше сотні), які втратили після таких дій влади роботу, пішли «шукати правду» до приміщення Криворізької міської ради. До них ніхто не вийшов – і безробітні разом з виконавчим директором «Преси-М» Світланою КОВАЛЕВСЬКОЮ, з активістами місцевої організації партії «ВО «Свобода» на чолі Юрієм НАСТУСЕНКОМ і організації «Ліги підприємців Кривбасу» зі своїм лідером Володимиром ФОМІЦЬКИМ та інші проникли всередину. Але дорогу на другий поверх ім. перегородили правоохоронці, які вирішили захищати чиновників від людей, котрих тут же, у вестибюлі, й заблокували. Частина протестуючих залишилася за дверима. І навіть журналістами з посвідченнями було важко всередину дістатися. Втім, мені це вдалося. Як і поговорити з людьми, і сфотографувати те, що там відбувалося. А от вийти звідти було важче, і з першої спроби не вдалося. А вже друга виявилася вдалою. Але коли спочатку відімкнули двері, а після цього зняли великий замок зі сталевих воріт, аби мене випустити, мені здалося, що наближається час, коли й мені доведеться дивитися на цей світ з-за грат, якщо ця влада в місті (що відгородилася від криворіжців кордонами правоохоронців), і надалі залишиться у своїх затишних кабінетах.
А учасники протестної акції розійшлися аж під вечір. Вони залишили заяву-резолюцію зі своїми вимогами і сподіваються на результативну відповідь.

Сергій ЗІНЧЕНКО


На світлинах:

перед громадськими активістами виступає генеральний директор підприємства «Преса-М» Олег МАКАРЕНКО;


кордон міліції перекрив дорогу на другий поверх;


«свободівці» з прапорами;


«беркутівці» на виході з приміщення перед сталевими воротами з подвір’я

Фото автора.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 976 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: