PP

     Субота, 27.04.2024, 05:50



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Червень » 12 » Верховна Рада своїм рішенням за ініціативою Партії регіонів УВІМКНУЛА механізм знищення в Україні української мови як державної(+фото+відео)
13:55
Верховна Рада своїм рішенням за ініціативою Партії регіонів УВІМКНУЛА механізм знищення в Україні української мови як державної(+фото+відео)
Вчора правляча в Україні партія (Партія регіонів) перейшла ту межу, за якою вона вже не має права, як на мене, представляти інтереси українського народу. Бо увімкнула своїм рішенням механізм зі знищення в Україні української мови як державної. І якраз на базі криворізьких реалій це видно, мабуть, геть усім. Навіть (це, звичайно ж, гіпербола) - і тому сліпому на одне око козаку, що завмер верхи на коняці біля приміщення виконкому міськради. Бо якраз до того приміщення 5 червня після 9-ї години (на підтримку всеукраїнської акції) вийшло зо два десятка криворіжців, аби висловити свій протест проти прийняття Верховною Радою проекту № 9073 "Про засади державної мовної політики" як Закону України. Оскільки російська мова (відповідно до трактування того проекту закону) мала б стати на Дніпропетровщині і в Кривому Розі регіональною, група місцевих жителів як громадян України звернулася з цього приводу до міського голови Юрія ВІЛКУЛА з листом, у якому, зокрема, зазначено таке:
«Ми вважаємо, що сьогодні в Україні нагальною є потреба забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України. І це треба робити у першу чергу на місцевому, регіональному рівні. На жаль, у Кривому Розі ця проблема також штучно не помічається владою, яку Ви очолюєте, а реальні рішення і дії представників місцевих органів державної влади спрямовані більшою мірою не на забезпечення, а на ліквідацію умов розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території Кривого Рогу» (повністю текст листа опубліковано в цьому числі газети на 2-й сторінці).
Неналежне ж ставлення, з порушенням вимог українського законодавства щодо обов’язку українських посадовців користуватися державною мовою, я відзначаю в тому, як спілкувалися представники влади зі мною,



а також – із полковником Петром ЛИСЕНКОМ, котрий змушений був (перед тим, як зачитати листа) пояснювати представниці відділу внутрішньої політики виконкому міськради (вона так себе назвала), якою мовою їй треба спілкуватися з громадянами України (на світлині посередині). Серед учасників акції були журналіст і письменник Володимир СТЕЦЮК, активіст однієї з громадських організацій Олег ЗАБОЯК, журналіст Володимир ГОНЧАР та інші.
Але не тільки в тому моменті, на мій погляд, були помічені порушення…
Тоді, коли я під час цієї акції перед приміщенням Криворізької міської ради роздавав криворіжцям примірники газети «Промінь Просвіти», до мене з того приміщення підійшов один чоловік у формі охоронця.


Він не назвав себе й не захотів показувати посвідчення (сказавши «я єво пастірал»), ховав своє обличчя, коли я намагався його сфотографувати (на світлині внизу) й навіть пригрозив, що може в мене забрати фотоапарат, яким я робив зйомку. Він спілкувався зі мною такими словами: «Яка вам разніца, хто я такий?.. Оно Вам нада?..», а потім продовжив: «Но только єдінствєно, шо я не міліціанєр, у нас часноє охраноє общєство… виконком нас нанял…».

Підійшов також чоловік у цивільному одязі, який назвав себе так:



«Я здєсь начальнік участка НЄПОМНЯЩИЙ Алєксандр Вікторовіч» і показав посвідчення, але так швидко, що я не зміг уважно прочитати, що там було написано. Він повідомив: «У мєня і моїх хлопцев могут бить проблеми». Йому (як і попередньому у формі охоронця) не подобалось, що я роздаю газети перед приміщенням міськради і він зауважив: «Просто может бить воспрінято как частная прєпрініматєльськая дєятєльность». – І це при тому, що кожний бажаючий міг прочитати в мене на табличці, що бовталася на грудях, хто я такий і кого представляю. Тож можете, шановні читачі, тільки уявити собі, як би діяли ці «блюстітєлі парядка», як би мовою була б регіональна російська, а тут я ще «бовтаюсь під ногами зі своєю єдиною україномовною…» Не хочеться продовжувати…

Сергій ЗІНЧЕНКО


частина учасників протестної акції.

Фото автора.

Підписати петицію можна в Інтернеті
Міському голові Кривого Рогу ЗА УКРАЇНСЬКУ МОВУ ЯК ДЕРЖАВНУ




Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 921 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: