PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 05:15



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Травень » 15 » СВІТЛОЇ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇ ПОЛЯГЛИ ЗА СВОБОДУ УКРАЇНИ
21:19
СВІТЛОЇ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇ ПОЛЯГЛИ ЗА СВОБОДУ УКРАЇНИ
Чи міг хто із нас подумати, що в наші часи і в рік відзначення 200-ліття від дня народження нашого Пророка і Генія Тараса ШЕВЧЕНКА випаде на долю таке страшенне випробування – війна? Війна, до того ж, з боку нападника, який за міжнародними зобов’язаннями мав бути гарантом безпеки Української держави, який постійно видавав себе за братній народ, а фактично поводився як споконвічний наш ворог. Цим нападником стала Москва.
Протистояння злу не обійшлося першою сотнею загиблих на Майдані героїв – Героїв Небесної сотні. Триває й надалі загибель патріотів України від рук московської навали. І серед тих героїв за волю України полягли вже двоє добровольців зі Стрия – Андрїій КОРЧАК і Юрій ДЯКОВСЬКИЙ. Вони загинули за нас, за наше майбутнє, за майбутнє України. Їх покликали на боротьбу слова Тараса ШНВЧЕНКА: «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!».
Здається, що ті слова наповнили не тільки душі українців, вони витають уже і в повітрі, ті слова кличуть у бій нових і нових героїв.
18 лютого 2014 року від страшної звістки здригнувся весь Стрий – на Майдані в місті Києві під час мирної акції загинув син славного роду Андрій Богданович КОРЧАК – син політв’язнів, онук жертви політичних репресій отця Якова Даниловича БОРОВИКА
На початку квітня з ініціативи авторів цього повідомлення було зібрано більше 50 підписів стриян під заявою, зверненою до голови Стрийської міської ради Романа ШРАМОВ’ЯТА з проханням навести порядок у центрі міста за європейським зразком. І серед викладених у заяві вимог громадськості є такі: ліквідувати незаконну забудову міста, як от спорудження автостоянки, хімчистки, мийки автотранспорту та готелю на кістках і крові закатованих «совєтами» 256-ти мучеників стрийської тюрми, організувати на цьому місці Музей Небесної сотні та спорудити капличку в ім’я загиблих в’язнів тюрми та борців Небесної сотні. Під заявою поставила свій підпис і мама загиблого Героя України Дарія Яківна КОРЧАК.
А вже поточного 7 травня до Будинку «Просвіти» у глибокій скорботі зійшлися стрияни віддати останню шану пам’яті Юрія ДЯКОВСЬКОГО, по-звірячому закатованого сепаратистами у далекому Cлов’янську. Його доросле життя лише розпочиналося, він лише нещодавно заеінчив навчання в гімназії. Непоправну втрату понесла родина – батьки і двоє його братів.
Героїчні стрияни віддали свої життя за всю Україну. Пам'ять про їхній подвиг повік не згасне у наших серцях!

Надія та Ізидор ГНАТІВИ, просвітяни,
члени Асоціації письменників України,
м. Стрий Львівської області
Переглядів: 689 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: