PP

     Субота, 27.04.2024, 01:25



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Квітень » 16 » «Східна барикада Європи», або Євромайдан як новий шанс Україні вирватися з радянського минулого
11:31
«Східна барикада Європи», або Євромайдан як новий шанс Україні вирватися з радянського минулого
В Україні дедалі краще розуміють, що нам треба покладатися більше на власні сили у своєму прагненні наблизитись до Європейського Союзу. З другого боку, українці очікують, що євроспільнота як впливовий гравець на міжнародній арені більше спиратиметься на цінності, а не на прагматизм. Зокрема, - у відносинах із Росією. Особливо після того, як понад сотню українців загинуло з прапорами ЄС заради європейських цінностей, чого досі не було в самій євроспільності. Європейці вважають, що Україні потрібно скористатися чинником Майдану для реалізації євроінтеграційних прагнень. Такими були головні теми на конференції «Україна в Європі: шлях через Євромайдан», яку організували днями Представництво Фонду Конрада АДЕНАУЕРА в Україні та Інститут Євроатлантичного співробітництва.

НАУКОВЕЦЬ програми ім. Фулбрайта, партнер юридичної фірми Constructive Lawyers, співзасновник Української резервної армії Геннадій ДРУЗЕНКО відверто звернувся до європейців: «ми ери ШРЬОДЕР і ШМІДТ. (Останній, до речі, як пишуть німецькі ЗМІ, заявив, що серед істориків точиться дискусія, чи існує насправді українська нація. — Авт.). Вона також додала, що в ЄС дуже складно досягти єдності політики щодо Росії. За її словами, соціал-демократи, які увійшли в урядову коаліцію, мислять термінами Ostpolitik — інакше кажучи, з Росією доцільно підтримувати контакти, щоб допомогти їй модернізуватися. Але це не принесло результатів, зазначила СТЮАРТ. Разом з тим вона вважає, що коли не буде ескалації у відносинах Росії з Україною, то дедалі зростатиме кількість прихильників такої Ostpolitik.

«УКРАЇНА ПОКАЗАЛА, ЩО ВОЛЯ НАРОДУ МОЖЕ БУТИ ВИЩОЮ, НІЖ ВОЛЯ ЕЛІТ»


Науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр СУШКО зазначив, що Майдан показав світові, що без європейської перспективи Україна не може будувати свій український проект. «І на це мають зважати українські політики, і саме тому ЯНУКОВИЧ зазнав подвійного колапсу 2004 і 2014 років, бо вважав, що українські протести інспіровані зовнішніми агентами. Україна взяла на себе роль східної барикади Європи. Хоча це й не природно для українського народу, але він виявився готовим до боротьби», — сказав СУШКО. Він вважає, що з Росією практично неможливий діалог, бо сторони перебувають немовби на різних планетах і навіть словниковий запас у них різний. «Відтак переговорний процес із загарбником потрібен для того, щоб Україна отримала передишку. І будь-яка угода — лише нагода для такої передишки, бо Москва будь-коли може її порушити», — наголосив СУШКО.

«РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ РОЗПАДЕТЬСЯ ЧЕРЕЗ 12—15 РОКІВ»

Український, канадський, швейцарський економіст, громадський діяч, меценат, дійсний член Римського клубу Богдан ГАВРИЛИШИН вважає, що Україна не повинна поспішати до ЄС, у якому погана система ухвалення рішень 28 главами держав або урядів, де немає спільної закордонної та оборонної політики. «Хоч ЄС мав би запросити нас до себе. Якщо говорити про наш внесок у ЄС, то ми могли би принести цінності помаранчевої революції й теперішньої — допомогти ЄС стати менш меркантильним, споживацьким, відродити цінності, за якими людина — то є ціль, а не засіб чи ресурс», — наголосив він. Як відомо, колись Богдан ГАВРИЛИШИН передбачив крах Радянського Союзу, і цього разу він зробив ще таке передбачення. «Я певен, — відзначив ГАВРИЛИШИН, — що Російська Федерація розпадеться через 12—15 років. Вона в поганому фінансовому стані. У Росії існує проблема ідентичності, росіяни не знають, хто вони, їхня економіка слабка». За його словами, Україна має потужний природний потенціал, унікальний людський ресурс. Потрібна лише тотальна трансформація, і через 12 років наша країна розквітне, вважає ГАВРИЛИШИН.
Доцент європейських студій DAAD НаУКМА Андреас УМЛАНД звернув увагу на те, що ПУТІН не може справитися з корупцією, занепадом економіки й відтак легітимізувати свою владу анексією Криму. І заодно тим самим відволікти людей від демократії та внутрішніх проблем. УМЛАНД також зауважив, що Європейський Союз через необхідність досягнення консенсусу серед 28 членів нездатен швидко реагувати на виклики. І цим, по суті, займається верховний представник ЄС у питаннях зовнішньої та безпекової політики Кетрін ЕШТОН. Відтак, зазначив німецький експерт, Україні потрібно вести роз’яснення окремо з 28 країнами і самим ЄС через брюссельські структури.

«МИ ОТРИМАЛИ НАЦІОНАЛЬНУ ІДЕЮ — РЕКОНКІСТУ КРИМУ»


На думку УМЛАНДА, існуючих санкцій для Росії не досить, її потрібно покарати за те, що, порушивши Будапештський меморандум, вона відкрила карт-бланш для всіх країн, у яких з’явилось бажання мати ядерну зброю.УМЛАНД зазначив, що жодної критики не витримує теза, що Росія мала право анексувати Крим, який буцімто повинен належати їй як історична чи культурна територія. Таких територій, додав він, багато у світі. В одній Бельгії декілька німецьких земель, де розмовляють німецькою мовою і домінує німецька культура. Німецький експерт зазначив, що внаслідок анексії Криму ЄС приділятиме особливу увагу і співчуття до України.
Тим часом, як сказав у своєму виступі професор, голова відділення європейської безпеки Інституту Європи Російської академії наук (РФ) Дмитро ДАНИЛОВ, Росія через анексію Криму розглядатиметься як країна-агресор і втрачатиме сприятливу динаміку у відносинах із сусідами. «Росія втрачає Україну, українське суспільство, оскільки для частини країни втрата Криму буде болісною і відтак уже не можна буде говорити, що українці — братній народ», — сказав російський експерт. Разом з тим він заперечив можливість повторення Євромайдану в Росії — навпаки, там слід очікувати посилення авторитаризму, бо для ПУТІНА — влада має жорстко контролювати ситуацію. Отже, анексією Криму Путін здійснив стратегічний поворот, і тепер незрозуміло, яким буде майбутнє.
Із втратою Криму, вважає директор Центру близькосхідних досліджень (Україна) Ігор СКМИВОЛОС, ми отримали національну ідею — реконкісту Криму. А це можливість справді стати сильною країною. На якийсь час ми втратили Крим, але не варто впадати у розпач — треба докладати зусиль, підняти ціну, яку Росія має платити за це, щоб вона витрачала величезні ресурси на підтримання ситуації в Криму. Український експерт вважає, що Україна повинна підтримати кримських татар і допомогти їм створити щось подібне до Організації визволення Палестини й підняти їхній прапор у ГА ООН.
Заступник генерального директора Центру РАЗУМЕОВА Валерій ЧАЛИЙ вважає, що силовим способом навряд чи можна повернути Крим. Тож потрібно продемонструвати кримчанам, що рівень життя на материковій України в рази кращий, аніж на півострові, і тоді Крим буде легше повернути. З іншого боку, наголосив він, будь-яка спроба зробити Україну об’єктом, а не суб’єктом провалилася, і Росії слід це зрозуміти і якомога швидше розпочати деескалацію конфлікту.

«ШАНС ВИРВАТИСЯ З РАДЯНСЬКОГО МИНУЛОГО»

Підписавши Угоду про асоціацію, політичну частину, у України з’явився шанс — вікно можливостей вирватися з радянського минулого, зазначив виконавчий директор Міжнародного центру перспективних досліджень (Україна) Василь ФІЛІПЧУК. На його думку, отримані уроки з підписанням Угоди про асоціацію полягають у тому, щоб дотримуватися принципів, грати свою гру і робити домашню роботу. Він також вважає, що Україні слід подати заявку на членство в ЄС, зазначивши, що ми покладаємось на себе і на вас на нашому шляху євроінтеграції.
Зі свого боку керівник політичного відділу Представництва ЄС в Україні Ханнес ШРАЙБЕР не дав відповіді, якою буде реакція ЄС, якщо Україна подасть заявку на членство. Він лише зазначив, що відносини між Україною та ЄС швидко розвиваються і Європарламент днями ухвалив рішення, що Угода про асоціацію не є кінцевою метою у відносинах обох сторін. У цьому плані більш відвертим виявився депутат Європейського парламенту (Польща) Павєл ЗАЛЄВСЬКІ, який сказав, що не починав би на місці українців з такого питання. «Членство в ЄС — це результат реформ, причому доволі болісних», — наголосив він. Разом з тим євродепутат сказав, що в Польщі дуже переживали за Майдан, бо вважали, що саме на ньому вирішується майбутнє Європи. Пан ЗАЛЄВСЬКІ також зазначив, що ЄС може швидко діяти і як приклад навів те, що 6 березня було порушено питання про скасування мита на 98 відсотків українських товарів і днями це рішення було ухвалено Європарламентом. І вже у квітні воно набере чинності. Це вигідно українським експортерам, які за рахунок цього щороку отримуватимуть додатково 500 млн євро, і це належна відповідь ПКТІНУ, який закриває ринок для українських товарів.

Микола СІРУК, «День», 7 квітня 2014 року
(У скороченому вигляді)
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 783 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: