PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 23:00



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Вересень » 26 » Піднялася Україна з колін і постала державою
19:33
Піднялася Україна з колін і постала державою

Складні й не зовсім зрозумілі процеси нині відбуваються в Україні: і на місцях (в регіонах), і на рівні керівництва державою. Зрозуміло до кінця тільки одне: в таких умовах, що нині склалися, неможливе ефективне просування вперед у справі розбудови Української держави як справді демократичної і правової. А відзначення 20-річчя утворення громадсько-політичної організації „Народний Рух України за перебудову” дає можливість озирнутися й відчути сьогодні різницю між тим, чого ми прагнули, і що маємо в реальності. Тож можна сказати, що зустріч ветеранів-рухівців і членів Криворізької міської організації Української народної партії в її офісі наприкінці вересня могла стати черговою спробою розібратися в тому, що відбувалося тоді і що відбувається сьогодні, але її учасники вирішили все-таки не загострювати ситуацію, а для початку тільки  відзначити цю ювілейну дату: 20-річчя Руху. І важливо вже те, що на цій зустрічі були присутні і Микола КОРОБКО, який проводив перші збори, на яких була створений криворізький осередок рухівців, і наш перший голова „НРУ за перебудову” Микола КОНДРАТЕНКО, і голова нині діючої в Кривому Розі партійної організації УНП Ванда ЛЕХ, котра, власне, цю зустріч наприкінці вересня організувала й провела. Важливо й те, що своє слово про ті часи, і про діяльність у тих умовах сказали, зокрема, і Володимир ГРИНЬКО, і Володимир САВЧЕНКО, і Віктор ВАСИЛЬЧЕНКО та інші. Зокрема, останній із названих підкреслив, що робити нині аналіз того, що відбувалося протягом цих двадцяти років, - це буде пізніше, а сьогодні треба наголосити на тому, що тоді до Руху люди йшли за покликом серця, з інстинктом свободи в цьому серці, і що „кожен зробив свій посильний внесок в історію України”. Вшанували і пам'ять ветеранів-рухівців, яких уже немає серед нас. Це, наприклад, Леонід САМОЙЛЕНКО, В’ячеслав ЛЕХ та інші.

Микола КОРОБКО зазначив у своєму короткому виступі наступне: „Приємно зустрітися з людьми, з якими починали справжню перебудову, а не просто „горбачовську”, приємно зустрітися з продовжувачами справи, але я почуваю себе не зовсім впевнено, оскільки ми маємо дві речі. З одного боку, ми маємо ювілей, а тому повинні б говорити про речі, які були б тут всім приємними, а з іншого, - я така людина, що не може кривити душею. Через те, якщо потрібно робити про підсумки, то мені б хотілося розповідати глибше, а не просто розповідати про наші ветеранські заслуги”. – Тож, як і інші виступаючі на зустрічі, він запропонував розмову про підсумки перенести на пізніше.

Ванда ЛЕХ продемонструвала всім присутнім спеціальне видання, яке вийшло в світ цього року на честь 20-річчя утворення Руху. Ця книга називається “Три дні вересня 1989-го”. У ній вміщено матеріали установчого з’їзду організації “Народний рух України за перебудову”, який проходив 20 років тому, 8, 9 1 10 вересня у Києві.

Ця зустріч в офісі УНП відзначалася якраз тим, що всі виступаючі не занадто заглиблювалися у спомини, хоча й таке, звичайно, було. Зокрема, перший голова місцевої рухівської організації Микола КОНДРАТЕНКО зазначив, що їм протистояла система, в якій діяли і КПРС, і КДБ, і радянські органи, тому чимало було спроб зруйнувати організації зсередини. І він вважає, що основне завдання, створення незалежної Української держави, Народний Рух України за перебудову виконав.

На цій зустрічі були не тільки виступи з промовами ветеранів рухівського руху і самих партійців з УНП. В кінці цілу свою програму запропонував ансамбль «Журавка». В ній були і пісні, і танці, і гумористичні сценки. Причому виконавці поставилися до цього виступу дуже відповідально, а тому концерт видався на славу і підняв настрій усім присутнім.

Всі ми повинні пам’ятати, що тоді, 20 років тому, Україна піднялася з колін і постала перед усім світом незалежною Українською державою.


Сергій ТЕРЕН



На світлинах:  



виступає голова Криворізької міської організації УНП Ванда ЛЕХ і демонструє книгу, присвячену 20-річчю Руху;


голова Криворізького міського об’єднання ВУт «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА Микола КОРОБКО, а на столі – світлина з портретом нині покійного ветерана-рухівця і просвітянина В’ячеслава ЛЕХА;


перший голова Криворізької міської організації «Народний Рух України за перебудову Микола КОНДРАТЕНКО;


ансамбль «Журавка» влаштував і провів для учасників зустрічі концерт.

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1345 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: