PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 02:46



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Вересень » 16 » Конкурсна комісія визначила проект під девізом «Вікно в Європу»
21:43
Конкурсна комісія визначила проект під девізом «Вікно в Європу»
Повідомляємо наших читачів, що конкурсна комісія визначила проект під девізом «Вікно в Європу» як такий, що відповідає вимогам формальних та істотних критеріїв Положення про конкурс.
31.08.2013 року Конкурсна комісія у складі КОРОБКО М.І. (голова), РОГОВИЙ (СТРАННІК) В.Г. – голова Ліги культури (м. Кривий Ріг), ТРАВІНСЬКА В.М., ЧИЖИКОВ О.О. визначила проект під девізом «Вікно в Європу» як такий, що відповідає вимогам формальних та істотних критеріїв Положення про Конкурс.
Проект №1 ("Вікно в Європу”) підлягає опублікуванню на сайті за адресою http://www.vidrispartner.org.ua/?page_id=699 Криворіжці мають можливість надіслати свої відгуки, зауваження та додаткові пропозиції на цю ж адресу до 14.09.2013 р. включно.
Хай турбота про поліпшення екологічного стану рідного міста стане справою кожного!
Активність дописувачів стане цінним стимулом для втілення громадського проекту у життя.

Партнерство ВідріС

 
НА СВІТЛИНІ: члени конкурсної комісії (з ліва направо) Олександр ЧИЖИКОВ, В’ячеслав РОГОВИЙ (СТРАННІК) і Микола КОРОБКО за роботою.

ВІД РЕДАКЦІЇ: публікуємо текст проекту 


С О Ц І А Л Ь Н И Й П Р О Е К Т 
 «Облаштування рекреаційного простору
біля річки Саксагань у Кривому Розі» 

 Територія рекреаційного простору, на облаштування якого оголошений конкурс (надалі-ділянка), розташована на лівому березі р.Саксагань у межах Жовтневого району міста Кривого Рогу. Власне, це є берег Кресівського водосховища. Ділянка прямокутної форми видовжена уздовж берега з півночі на південь на 400 метрів, при ширині 200 метрів. Площа ділянки складає біля 80000 квадратних метрів. На заході ділянка обмежена береговою лінією водосховища, а зі сходу до неї примикають території православного храму та автозаправки. На півдні проходить дорога, яка з’єднує мікрорайон «Зарічний» з мікрорайоном «Рибасові». З півночі-примикає територія аналогічна ділянці, про яку йде мова.
Ділянка розташована на високому (3-5 метрів) березі річки Саксагань (водосховища), утвореному кристалічними породами-саксаганськими плагіогранітами. Місцями, де у річку впадають невеликі балочки, берег знижується до рівня води. Територія ділянки заросла рідколіссям з переважанням акації, ростуть також берест, ясен, шовковиця, абрикос, дика груша та інші породи дерев. На крутих схилах та скельних обривах ростуть рідкісні ефедра, ковила. Вздовж берега на мілководді - зарості очерету, місцями з води виступають скелі. Майже біля самого урізу води б’ють джерела. У штучній заглибині на східному краю ділянки знаходиться невелике озерце. Вода із джерел та озера буде випробувана у сертифікованій лабораторії на придатність для вживання. Ділянка помережена стежками, які у її західній частині перtтворені транспортом на широкі дороги. Рибалками-любителями на березі споруджено багато містків для риболовлі. Територія ділянки використовується жителями розташованого поблизу мікрорайону «5-й Зарічний» для відпочинку на природі, внаслідок чого вона (територія) густо всіяна кострищами, захаращена пластиковим посудом та іншим сміттям.
В рамках проектів, що реалізуються Партнерством "ВідріС” у співпраці з польською фундацією "Місця і люди активні” (MILA) вищеописану територію планується облаштувати для більш комфортного відпочинку мешканців мікрорайону «Зарічний» та найближчих житлових масивів міста Кривого Рогу.
В результаті проведених у липні 2013 року польськими спеціалістами майстерень, а також анкетування мешканців Кривого Рогу, визначений перелік тих першочергових проблем, які необхідно вирішити, і робіт, які необхідно здійснити для перетворення ділянки у простір комфортного відпочинку мешканців розташованих поблизу мікрорайонів.
Як уже відзначалося, територія ділянки незважаючи на регулярне прибирання волонтерами, так само регулярно засмічується відпочиваючими. Додають засміченості бур’яни, якими густо заросла більша частина ділянки. Місцями зустрічаються зарості підліску, через які важко пройти.
Отже, роботи з благоустрою території ділянки необхідно розпочати з очищення її (хоча б - прибережної половини) від сміття, бур’янів та чагарників. З останніми виникають складнощі тому, що знищення зелених насаджень карається. Значить, вирубку (розчищення) підліску необхідно узгоджувати (отримати дозвіл) з місцевою владою. Необхідно також провести інвентаризацію зелених насаджень, яку на договірній основі можуть провести спеціалісти Криворізького ботанічного саду. Численні стежки (а місцями їх ширина достатня для проїзду грузовика) перетинають ділянку в різних напрямках. Для зручності пересування пішоходів та велосипедистів, особливо у сиру погоду, а також - людей з обмеженими можливостями, основні стежки необхідно розширити там, де це можливо до одного метру та укласти тверде покриття із граншлаку. Довжина стежок на яких бажано нанести покриття становить близько 1000 метрів.
Територію ділянки умовно можна розділити на кілька частин. Це вже згадані невеликі та неглибокі балочки, вологі днища яких густо заросли очеретом, деревами і чагарником аж до самої води. Між балочками розташовані підвищені частини ділянки. Тут дерева ростуть подалі від води, облямовуючи поляни на високому березі. Якраз ці поляни, а також і узлісся облюбували відпочиваючі. Практично всі вони розташовані у західній прибережній частині ділянки
Саме у цих, вже "апробованих” місцях, пропонується облаштувати куточки відпочинку обладнані лавками, вогнищами для грилю, дитячими пісочницями тощо. Таких місць налічується близько десяти. Вони позначені на плані ділянки.
Тут має бути 2-3 вогнища, 5-6 лавок, пісочниця для дітей. Спорудження спортивних снарядів буде сприяти відвідуванню території ділянки і у зимовий період.
Відкриті ділянки круто обриваються до води урвищами висотою 3-5 метрів. До води ведуть круті звивисті стежки. Саме тут пропонується влаштувати підходи до води у вигляді дерев’яних сходів та збудувати пірси для човнів, які одночасно будуть використовуватися рибалками. Таких пірсів може бути 2-3.
Вздовж крутих схилів та на скелях ростуть рідкісні рослини, як наприклад ефедра, ковила. Їх треба захистити від витоптування, обгородивши невеличкі ділянки, на яких вони ростуть символічними огорожами з попереджувальними написами.
На всій території ділянки будуть розміщені щити (таблички) з інформацією про цінні
породи дерев, рідкісні рослини, які ростуть тут, про розташування тих чи інших об’єктів (план ділянки на великому щиті при центральному вході на територію). На інших щитах інформацію про заборону рубати дерева, палити суху траву, залишати неприбраним місце відпочинку, прохання зібрати сміття та віднести його до контейнера).
Після консультацій із спеціалістами ботанічного саду можливе висадження рослин, характерних для місцевих біоценозів.
Місця для встановлення контейнерів для сміття мають розташовуватися по краю ділянки, на виходах з території. З огляду на значні розміри ділянки, варто поставити контейнери в глибині території. Необхідно також облаштувати територію ділянки туалетами, де можуть бути стаціонарні туалети типу ”сортир”, або ж біотуалети. Питання встановлення контейнерів та туалетів, як і вирубку чагарника, необхідно вирішувати з місцевою владою.
Конструкції згаданих вище об’єктів благоустрою приведені на малюнках.1- 12. Місця їх розміщення позначені на плані ділянки (мал.15). Варіанти розміщення виготовлених силами волонтерів та замовлених у підрядників елементів благоустрою приведені на фото схемах 1-22. В таблиці 1 приведений розрахунок об’ємів матеріалів, необхідних для виготовлення, спорудження об’єктів благоустрою, вартість їх придбання, виготовлення та монтажу. Ці об’єми приведені у таблиці 3.
З огляду на обмежений бюджет облаштування ділянки, планується значну частину робіт з виготовлення (спорудження) та монтажу об’єктів благоустрою зробити руками волонтерів, але частину доведеться замовити підрядникам (зварювальні роботи, роботи по металу, виготовлення сходів тощо).Тобто ті роботи, які не зможуть виконати волонтери за браком часу чи майстерності, будуть замовлені стороннім виконавцям. Вартість робіт прийнята у розмірі 50% від вартості матеріалів (правило, розповсюджене у практиці приватних підприємців). В таблиці 2 - перелік інструментів, необхідних для роботи волонтерів. У таблиці 4 приведена вартість окремих об’єктів та загальна вартість проекту.
Окремо треба сказати про необхідність залучення до робіт по упорядкуванню ділянки шкільної молоді. Цим самим буде сформована причетність молоді до справ на користь всієї громади, пробудження цікавості до природничих наук, заохочення до спостережень за станом природи на території ділянки і не тільки.
Успіх справи по облаштуванню рекреаційного простору буде залежати від того, чи візьмуть участь у цій роботі мешканці мікрорайону Зарічний. Зроблене своїми руками для себе рука не підніметься зруйнувати.


Після відкриття зображення, для максимального збільшення натискайте "Повний розмір”  в горі над зображенням.

Переглядів: 809 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: