PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 23:41



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Травень » 14 » ФЕНОМЕН УКРАЇНСЬКОГО ПАТРІОТИЗМУ
20:47
ФЕНОМЕН УКРАЇНСЬКОГО ПАТРІОТИЗМУ

Козаки Інгульської паланки війська Запорозького низового разом з представниками Криворізького правозахисного товариства і криворізького осередку СОУ були з 2-го по 5-е травня у Львові, на горі Маківці на урочистих заходах з відзначення 100-ої річниці боїв на тій горі.
Український МАЙДАН, поваливши режим ЯНУКОВИЧА, спричинив безпрецедентне підняття національної свідомості і патріотизму. Всі пам′ятають, як у березні 2014 року, під час окупації російськими військами Криму, одразу ж після оголошення мобілізації, тисячі і тисячі українців пішли до військкоматів, щоб захистити українську землю від агресора. Цей феномен злету українського патріотизму помітний і нині.
Пригадую, як 25 квітня цього року, в Чигирині, на бастіоні ДОРОШЕНКА, а 26 квітня - в Мельниках на Холодноярщині, батальйони «АЙДАР», «СВОБОДИ», «Правого сектору» пройшли там маршем пам′яті й відправилися далі: в зону АТО, захищати українську землю від російського окупанта.‮ Там панувала особлива атмосфера, яку не передати словами. Її добре відчули і козаки Інгульської паланки, і представники Криворізького міського правозахисного товариства та криворізького осередку Спілки офіцерів України, які тоді там побували.
А 3-го травня цього року на горі Маківці козаки Інгульської паланки разом із представниками патріотично налаштованої інтелігенції з Кривого Рогу взяли участь у вшануванні 100-ої річниці славних боїв на тій горі Українських січових стрільців, які в складі австро-угорських військ наприкінці квітня 1915 року воювали проти російської армії.. Визначальним і переконливим результатом тих боїв став незаперечний факт зупинення наступу армії агресора хлопцями з Галичини та з інших західних земель сьогочасної України.А трагізм полягав у тому, що українці стріляли в українців
У ці дні травня 2015 року, через сто років після тих боїв, Російська Федерація атакує тепер східні кордони України, окупувавши перед цим Крим і частину Донбасу. Триває мобілізація патріотичних сил для того, щоб зупинити ворога. І треба підкреслити, що в результаті наполегливого протистояння озброєним до зубів агресорам відбулося фактично народження нових Збройних сил України.
Четвертого ж травня делегація з Кривого Рогу відвідала в селі Кульчицях, що під Самбором, музей гетьмана України Петра КОНАШЕВИЧА-САГАЙДАЧНОГО, учасника похода на Москву українського козацтва разом з польським військом у далекому 1612 році. В цьому ж музеї представлена також і унікальна експозиція присвячена українському козакові Юрію-Францу КУЛЬЧИЦЬКОМУ, уродженцю села Кульчиці, який брав участь у обороні Відня в 1683 році, започаткував у Відні кав′ярні, і по суті, навчив Європу пити каву
5 травня ми побували на Янівському цвинтарі біля стіни памяті та в інших місцях, а десь за кілька годин до від′їзду - і на могилі Ігоря - Богдана АНТОНИЧА. Після сходження на Маківку і відвідання Янівського цвинтаря у Львові (а там поховані тисячі українців, які були замордовані НКВДистами в 1940 і 1941 роках у тюрмах Львова), після відвідання в Білогорщі музею Романа ШУХЕВИЧА розумієш, що це є справді святині українського народу і що вони свідчать про величезну його силу у протиборстві з ворогами.
Олександр ЧИЖИКОВ.
Чигирин –Львів-Маківка-Самбір-Кульчиці-Кривий Ріг, 8 травня 2015 року.
На світлинах: посланці Кривого Рогу під час урочистих заходів і в музеї.







Переглядів: 748 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: