PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 11:35



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Жовтень » 30 » «Голос Природи» вимагає від Олександра ВІЛКУЛА взяти під особистий контроль «Блакитне озеро» та відновлення дренажного каналу «Проріз»
12:26
«Голос Природи» вимагає від Олександра ВІЛКУЛА взяти під особистий контроль «Блакитне озеро» та відновлення дренажного каналу «Проріз»
Організація «Голос Природи» вимагає від голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра ВІЛКУЛА взяти під особистий контроль охорону «Блакитного озера» та відновлення дренажного каналу «Проріз»

16 жовтня 2012 року в Дніпропетровську, біля будівлі держадміністрації Дніпропетровської області (Кірова, 1), з ініціативи екологічної організації «Голос Природи» пройшла акція «Дамо Блакитному озеру шанс вижити!». У ході акції активісти організації передали керівництву Дніпропетровської області звернення жителів Дніпродзержинська з вимогами активізувати роботу державних органів влади та місцевого самоврядування, спрямовану на охорону «Блакитного озера» та відновлення дренажного каналу «Проріз». Звернення до губернатора Дніпропетровської області підписало 825 чоловік.

Губернатор Дніпропетровської області зустрів активістів «Голосу Природи» залізним парканом та міліцейським конвоєм



«Голос Природи» багато років проводить публічні акції екологічного спрямування. Команда «Голос Природи» майже завжди має стандартний склад: 5-7 активістів, 1 юрист, 1-2 фотографи, провідний координатор, виконавчий директор. Осінній похмурий ранок 16 жовтня зустрів активістів біля будівлі Дніпропетровської обласної адміністрації залізними загороджувальними парканами, співробітниками служби безпеки, патрульними МВС, охороною і групою напружених чиновників. Уся ця різношерста компанія протягом 2-3 хвилин оточила зелених пацифістів щільним кільцем. Міліція та люди в цивільному вимагали від активістів «Голосу Природи» не розгортати плакати «SOS - чиновники не діють, «Блакитне озеро» гине!» і покинути площу перед будівлею державної адміністрації. За допомогою брутальних дій службовці, які зобов'язані служити народу України вірою і правдою, виштовхали активістів за межі «губернаторських апартаментів». Вибачившись, співробітники МВС пояснили, що напруженість ситуації пов'язана з передвиборною кампанією. Чому акція організації «Голос Природи» так налякала губернатора Олександра ВІЛКУЛА та його підлеглих? З усіх боків будівлю держадміністрації Дніпропетровської області було оточено співробітниками МВС і представниками спецпідрозділів. Навіть прилеглі парки кишіли людьми у спецформі. Чим же пояснюється необхідність в організації безпеки на такому майже параноїдальному рівні?
Ми ж проводимо акції вже більше 12 років, заходи «Голосу Природи» завжди носять ненасильницький і неполітичний характер. За всю історію діяльності «Голосу Природи» нам вперше заборонили розгортати наші плакати і проводити публічну акцію, не посилаючись при цьому на рішення суду або місцевої влади. Нас просто виштовхали з площі перед будівлею держадміністрації із застосуванням грубої фізичної сили. Та ні міліція, ні чиновники не можуть позбавити нас права висловлювати свою думку і свою позицію. Ми приїхали з Дніпродзержинська, тому що переживаємо за долю «Блакитного озера», однак влада зустріла нас як екстремістів. Але такі дії з боку губернатора Олександра ВІЛКУЛА - незаконні і, як мінімум, заслуговують публічного засудження.
Передвиборний параліч заважає чиновникам займатися охороною «Блакитного озера»
«Блакитне озеро» - це штучна водойма, що з'явилася у 70-х роках минулого сторіччя на місці піщаного кар'єру (загальна площа водного дзеркала - 240 гектарів) під час будівництва лівобережних житлових районів міста. «Блакитне озеро» є важливим об'єктом обласного рівня, який сьогодні активно використовується в якості зони відпочинку населення. З кожним роком екологічний стан «Блакитного озера» погіршується, це турбує активістів організації «Голос Природи» й мешканців прилеглих населених пунктів. На думку організації «Голос Природи», загибель цього унікального водного об'єкту пов'язана з порушенням дренажної системи, зі стихійної комерційною діяльністю і відсутністю природоохоронних заходів з боку влади. З початку 2012 року керівництво організації «Голос Природи» неодноразово намагалося переконати відповідальних чиновників вжити заходи, спрямовані на збереження «Блакитного озера».
Так, в липні цього року, саме в розпал літнього сезону, організація «Голос Природи» письмово звернулася до губернатора з ініціативою провести комплексне обстеження екологічного стану «Блакитного озера». Ідея цього заходу полягала в тому, щоб «вирвати» чиновників з м'яких кабінетних крісел, привезти на озеро і ознайомити з наслідками безсистемної природоохоронної діяльності державних і місцевих органів влади. Дану ініціативу губернатор повністю проігнорував, організація «Голос Природи» навіть не отримала письмової відповіді. 1 жовтня поточного року на ім'я губернатора від організації «Голос Природи» надійшло нове звернення, в якому екологи запропонували провести розширену робочу нараду. Розширений формат наради зумовлений тим, що до питання охорони «Блакитного озера» та відновленню дренажного каналу «Проріз» мають відношення різні органи влади, які, як показала практика, без губернаторських розпоряджень не можуть взаємодіяти ефективно. Байдуже ставлення керівництва Дніпропетровської області до «Блакитного озера» та ініціатив, спрямованих на його охорону, змусило організацію «Голос Природи» звернутися за підтримкою до населення. У жовтні 2012 року вимоги «Голосу Природи» щодо охорони «Блакитного озера» та відновленню дренажного каналу «Проріз» підписали 825 дніпродзержинців.
«Голос Природи» - і це було підкреслено під час цієї протестної акції В Дніпропетровську, - наполягає на проведенні спеціальної робочої наради на обласному рівні, під час якої мають бути прийняті рішення, спрямовані на узгодження паспорту озера та затвердження проекту водоохоронної зони, взяття під суворий контроль ведення комерційної діяльності та використання земель за цільовим призначенням, відновлення дренажного каналу «Проріз. Необхідність проведення робочої наради на рівні області, зокрема, обумовлено тим, що місцеві органи влади бояться виконувати природоохоронні заходи без погодження цих дій з губернатором. Якщо керівництво Дніпропетровської області в черговий раз проігнорує звернення «Голосу Природи» і жителів Дніпродзержинська, ми будемо змушені звертатися до Президента України або намагатися через суд залучати чиновників до відповідальності за виявлену ними бездіяльність.

Євген КОЛІШЕВСЬКИЙ,
виконавчий директор ДГЕО «Голос Природи»
Переглядів: 992 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: