PP

     Середа, 24.04.2024, 03:28



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Квітень » 13 » Фестиваль правди у Кривому Розі На весняних екранах: морок, холод, боротьба…
22:52
Фестиваль правди у Кривому Розі На весняних екранах: морок, холод, боротьба…
Як планували ми, криворізькі просвітяни, уже третій рік поспіль показ фільмів 6-го Міжнародного фестивалю «Дні документального кіно про права людини» (який ми називаємо фестивалем правди) мав проходити у Кривому Розі ще на початку листопада минулого року. Але внаслідок тривалих ініціатив з боку уряду України щодо цілої низки заборон з причин начебто епідемії грипу він не відбувся в ті терміни, що планувалися. У ході ж кампанії з виборів Президента України теж не вдалося їх продемонструвати. Одні організації посилалися на зайнятість у зв’язку з цією кампанією, інші пов’язували тимчасову відмову із якимись не підтвердженими заборонами, а дехто навіть виявив боягузливу позицію, намагаючись перенести нібито відповідальність (це за показ міжнародної документалістики!) на вищестоящі владні структури.
Але що б там не відбувалося в нетрях минулих місяців, а мандрівний фестиваль все-таки відбувся: у проміжок часу з 9-го по 19-те березня вже цього року, на весняних екранах замість пізньої осені. Зокрема, курсанти школи міліції в Кривому Розі переглянули фільм режисера Олени ПОЛУНІНОЇ із Росії під назвою «Революция, которой не было» (він на минулорічному фестивалі в Києві отримав гран-прі) , а воїни Криворізької танкової дивізії – фільм польських режисерів «Дети с Ленинградского», який свого часу був номінований на «Оскара» (США). Крім того, кінофільми «Серце за гратами», «Лєна», «Хатні кривдники» і «Людолови» подивилися учні 40ї та 68-ї загальноміських шкіл Кривого Рогу і студенти Криворізького індустріального технікуму.
Ці показані фільми розповідали про важке життя й порушення прав людини В Росії, Білорусії і в Україні, показували морок і холод байдужості з боку державних структур, а також – способи боротьби, щоб свої права захистити, і глядачами кіно показів стали близько 700 чоловік.
А в період з 26-го березня по 2 квітня нинішнього року в Києві делегація криворізьких просвітян переглядатиме фільми вже 7-го Міжнародного фестивалю «Дні документального кіно про права людини», щоб наприкінці року привезти найцікавіші з них для демонстрування в Кривому Розі. Тож чекаємо на заявки. І чим більше їх буде, тим, сподіваємося, ліпше буде із захистом прав людини на Криворіжжі.
Сергій ЗІНЧЕНКО
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1116 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: