PP

     Субота, 20.04.2024, 18:33



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » Архів матеріалів

Козаки Інгульської паланки війська Запорозького низового разом з представниками Криворізького правозахисного товариства і криворізького осередку СОУ були з 2-го по 5-е травня у Львові, на горі Маківці на урочистих заходах з відзначення 100-ої річниці боїв на тій горі.
Український МАЙДАН, поваливши режим ЯНУКОВИЧА, спричинив безпрецедентне підняття національної свідомості і патріотизму. Всі пам′ятають, як у березні 2014 року, під час окупації російськими військами Криму, одразу ж після оголошення мобілізації, тисячі і тисячі українців пішли до військкоматів, щоб захистити українську землю від агресора. Цей феномен злету українського патріотизму помітний і нині.
Пригадую, як 25 квітня цього року, в Чигирині, на бастіоні ДОРОШЕНКА, а 26 квітня - в Мельниках на Холодноярщині, батальйони «АЙДАР», «СВОБОДИ», «Правог ... Читати далі »

Переглядів: 746 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Представники « Криворізького міського правозахисного товариства і криворізького осередку Спілки офіцерів України разом із козаками Інгульської паланки війська Запорозького низового з 2-го по 5-е травня відвідали Львівщину і відзначили 100-у річницю боїв українських вояків з московським військом на горі Маківка.
Переглядів: 455 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Верховна Рада ухвалила президентський законопроект про правовий режим воєнного стану. За законопроект № 2541 проголосували 254 народні депутати за 226 необхідних.
Законопроект визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення і скасування, правові основи діяльності органів державної влади, військового командування в умовах воєнного стану.
У документі вказуються заходи, яких може вжити військове командування разом з військовими адміністраціями для встановлення правового режиму воєнного стану.
Зокрема, вони можуть встановлювати посилену охорону важливих об’єктів національної економіки і вводити особливий режим їхньої роботи, запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері, на період воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер, також примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, забороняти проведення мирних зборів, мітингів.
Відповідно ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

2 - 1848 р. – Виникнення першої української політичної організації – Головної руської ради.
3 - 1895 р. – Народився в селі Куцівка Смілянського повіту Т.ОСЬМАЧКА, український письменник, поет.
3 - 1993 р. – Київ. Міністерство юстиції України зареєструвало Українську всесвітню координаційну раду (голова – І.ДРАЧ).
3 травня – Всесвітній день свободи преси
5 - 1932 р. – Москва. Ухвалення РНК СРСР і ЦК ВКП(б) постанови про план хлібозаготівлі з врожаю 1932 р. Термін реалізації плану встановлювався до 1 січня 1933 р. Виконання цієї постанови в другій половині 1932 р. – першій половині 1933 р. призвело до масового голоду в селах України і до загибелі мільйонів людей.
6 - 1968 р. Москва. Голова КДБ при Раді Міністрів СРСР Ю.АНДРОПОВ звернувся листом до ЦК КПРС, в якому оцінив роман О.ГОНЧАРА „Собор” як „політично шкідливий твір, що пропагує елементи націоналізму, в спотвореному світлі зображує радянську дійсність”.
9 - 1945 р. – День Перемоги над фаши ... Читати далі »
Переглядів: 598 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

У Чигирині та Холодному Яру з великим успіхом пройшли у ювілейні, 20-ті вшанування борців за волю України. Відбулися вони 25 – 26 квітня 2015 р. за участю Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та легендарних героїв українсько-російської війни 2014 – 2015 рр. Історичний клуб “Холодний Яр”, полк “Азов”, ДУК “Правий сектор”, “Легіон Свободи”, Українська православна церква Київського патріархату, Черкаська обласна державна адміністрація, ВО “Свобода”, ВО “Батьківщина”, Чигиринська РДА, Національний заповідник “Чигирин”, музейно-етнографічний комплекс “Дикий хутір”, а також вояки “Айдару”, “Донбасу”, батальйонів “Миротворець”, “Золоті ворота”, “Чернігів”, “Полтава”, “ОУ ... Читати далі »

Переглядів: 536 | Додав: pprosvita | Дата: 30.04.2015 | Коментарі (0)

ВІДКРИВАЮЧИ це число світлиною авторів «ПІСНІ ПРО МАЙДАН», ми утверджуємо розвиток вільної України, яка зростає на наших очах після початку Революції гідності на Майдані. На 3-й сторінці ви, шановні наші читачі, дізнаєтеся про діяльність просвітян з міста Нікополя, у яких у пріоритеті – музика з народних глибин, а ще - про справи криворізьких правозахисників.

 

Переглядів: 740 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

ПРЕЗИДЕНТ Петро ПОРОШЕНКО в указі № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» зробив одну суттєву помилку: там немає доручення Кабінету міністрів перенести вихідний день з понеділка 11 травня (це компенсація за те, що суботній вихідний збігається зі святом 9 Травня) на п’ятницю 8 травня. Тобто на дату, коли Україна вперше відзначатиме встановлене цим же указом національне свято – День пам’яті і примирення.
Але ще не пізно зробити це рішенням Кабміну: йдеться-бо про надзвичайно важливу річ – про перехід (поки що лише частковий) із совєтсь ... Читати далі »

Переглядів: 572 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Дніпропетровські юристи, які на волонтерських засадах допомагають українським військовим і об'єдналися для цього у громадську організацію «Правозахисна група «Січ», подали понад 30 заяв до Європейського суду з прав людини. Справи стосуються військовослужбовців 72-ї та 51-ї бригад, які перебували у полоні в Російській Федерації, а також бійців 39-го батальйону територіальної оборони, які потрапили у полон під Іловайськом, зазнали катувань та знущань.
За словами члена ради ГО «Правозахисна група «Січ» Віталія ПОГОСЯНА, одне із завдань цих заяв до Євросуду - привернення уваги світової спільноти до аргументовано доведеної безпосередньої участі Росії у збройному конфлікті на сході України. Із правозахисником говоримо про подробиці й нюанси цього питання.
- Віталію Едуардовичу, в цих справах є докази російської агресії?
- Там є докази того, що російські військовослужбовці безпосередньо затримували наших бійців і не ... Читати далі »

Переглядів: 438 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

«Націоналізм буває двоякий: державотворчий і державоруйнівний – такий, що сприяє державному життю нації, і такий, що це життя роз'їдає... Перший націоналізм територіальний, другий - екстериторіальний і віросповідний. Перший називається патріотизмом, другий - шовінізмом. Коли Ви хочете, щоб була Українська Держава - Ви мусите бути патріотами, а не шовіністами», - викладав свої думки ще на початку ХХ століття в листі Богдану ШЕМЕТУ В'ячеслав (Вацлав) ЛИПИНСЬКИЙ - видатний політичний діяч, історик, соціолог і публіцист. Нещодавно, 5 (18) квітня, виповнилося 133 роки з дня народження ЛИПИНСЬКОГО. Можна було легко актуалізувати історичний контекст і переглянути деякі ідеї, мабуть, найбільш оригінального українського політичного теоретика. Як же використали цей шанс українські ЗМІ?
5 квітня інформаційне агентство «Волинські Новини» привітало з днем народження викладача ВНУ імені Лесі УКРАЇНКИ Тараса ЛІТКОВЦЯ і журналіста Олександра ТОПОРІВСЬКОГО. У цьому ж тексті немовби ненароком зга ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

Про це на свої сторінці у Facebook повідомила речник СБУ Олена ГІТЛЯНСЬКА.
"Служба активно продовжує викривати сепаратистські рухи. Так, у Дніпропетровській області СБУ викрила ще одну сепаратистсько-комуністичну мережу, небезпека якої полягала в тому, що вона штучно нав'язувала антиукраїнську пропаганду та інспірувала сепаратистські прояви у регіоні", - повідомила речниця.
За її словами, мережа координувалася колишніми очільниками обласного комуністичного осередку, які втекли на територію "ЛНР". На окупованій бойовиками території ці комуністи стали самопроголошеними "депутатами парламенту Новоросії" і намагалися звідти розхитувати ситуацію в регіоні.
Іван МУРАХА,
сайт «Дніпроград», 27 квітня 2015 року
Переглядів: 483 | Додав: pprosvita | Дата: 29.04.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 156 157 »