PP

     Четвер, 28.03.2024, 14:16



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Квітень » 24 » «Зробимо Україну чистою!» ЗІБРАЛИ Й ВИВЕЗЛИ СМІТТЯ, НАКРЕСЛИЛИ ПЛАНИ
18:55
«Зробимо Україну чистою!» ЗІБРАЛИ Й ВИВЕЗЛИ СМІТТЯ, НАКРЕСЛИЛИ ПЛАНИ
За останні двадцять років очищення міст віз забруднення в результаті діяльності промислових підприємств і переробка твердих побутових відходів ( ТПВ) стали в Україні національною проблемою. Розвинені країни Європи (а найбільше – Німеччина) зробили свого роду революцію в переробці ТПВ, і там протягом останніх років, майже не використовуються території міст та їх околиці для організації полігонів сміттєзвалищ.
Але усвідомлення того, що таке забруднення зелених зон великих міст, технополісів, агломерацій (в тому числі, - таких, як Кривий Ріг) стало справді проблемою, прийшло до їх населення тільки останнім часом. Тож соціальний проект «Зробимо Україну чистою» і став одним із кроків, аби після усвідомлення наважитися зробити щось на практиці.
Чи може сьогодні влада і служби міста самотужки впоратися з проблемами прибирання міста й роздільного збирання сміття без системного підходу і без партнерських стосунків з громадськими організаціями і з підприємцями? На нашу думку, – НІ ! А також, тільки за умови виховання молоді у її ставленні до проблеми роздільного збирання сміття і за умови нового ставлення громадян міста до збереження зелених зон і парків з намаганням зробити їх чистими спільні дії можуть стати запорукою успіху.
Протягом 2011-2013 років Криворізьке міське правозахисне товариство, Всеукраїнська громадська організація рух добровольців «Простір свободи», новостворений Криворізький осередок ВГО «Зробимо Україну чистою» проводили в Україні акцію «Let's do it Ukraine». Цього року осередок ВГО «Зробимо Україну чистою» в Кривому Розі готувався до акції декілька місяців. Цінність проекту ще й в тому, що в соціальних мережах «ФЕЙСБУК» і «В Контакті» до акції долучається молодь університетів і свідомі громадяни нашого міста. Ми провели оперативні збори в педагогічному інституті національного університету і в інституті розвитку міста.
20 квітня починаючи з 9-ої години ранку по всій Україні і в нашому місті протягом декількох годин жителі житломасиву «МАКУЛАН», школярі 70-ої школи і 95-ої гімназії , студенти Криворізького національного університету, студенти Міжрегіонального центру підготовки і перепідготовки кадрів, що на Карачунах, прибирали сміття. Крім того, в парках Тернівського, Жовтневого районів і житломасиву Інгульця вийшли на акцію і працівники гірничо-збагачувальних комбінатів.
Координатори акції «Зробимо Україну чистою!» в місті Кривому Розі Олег ЗАБОЯК і Олександр ЧИЖИКОВ виражають щиру подяку координаторам з місць прибирання Петру ЛИСЕНКУ (житломасив «МАКУЛАН»), Насті ТИХОВЛІЗ і Альоні КОСТОВЕЦЬКІЙ (студенткам 2-го курсу КТУ Національного університету, які запалили молодь університету на підтримку акції); Сергію ГОЛУБУ, студенту-координатору педагогічного університету; Оксані КИРЕЄВІЙ, координатору з супермаркету «АШАН»; Володимиру НАЛУЖНОМУ, координатору від Криворізького міського правозахисного товариства на прибиранні пам'ятки природи СЛАНЦЕВІ СКЕЛІ, волонтерам школи № 70 і її директору Володимиру БОНДАРЧУКУ та завучу Олені ЛИЗОГУБ, волонтерам гімназії № 95 і вчительці Ользі ДЗЮБЕНКО.
Безпрецедентну роботу з прибирання парків зробили працівники Криворізьких гірничо-збагачувальних комбінатів (Центрального – під керівництвом координатора Зої ПОЖАРСЬКОЇ, Північного – координатора НАТАЛІЇ ШАМРИЦЬКОЇ, Інгулецького – координатора Андрія ХВОРОСТЯНКО).
Наприкінці акції волонтери Геннадій і Ірина КОРОТКОВИ загасили землею займання зібраного сміття і не допустили пожежі в місці прибирання біля Карачунівського водосховища. Ми висловлюємо їм окрему подяку.
Проблемою, яка постала в повний зріст під час акції, є необхідність пропаганди і втілення в нашому місті механізмів роздільного збирання твердих побутових відходів.
В результаті прибирання вивозила сміття компанія «ЕКОСПЕЦТРАНС». Готуючись до акції, ми запросили на оперативні збори менеджера компанії Олександра ЧУРЮКІНА, який провів інструктаж з нескладних особливостей роздільного збиоання сміття. Роздільний збір і достатньо швидкий вивіз сміття якісно відрізняли акцію «ЗРОБИМО УКРАЇНУ ЧИСТОЮ-2013» від акцій 2011 і 2012 років.
В наші плани входить провести круглий стіл і прес-конференцію з проблеми збереження чистими зелених зон, парків нашого міста і пам'яток природи та, спираючись на міськвиконком (який цього року сприяв проведенню акції, як ніколи), втілювати в життя ці надзвичайно важливі для життєдіяльності міста ЕКОЛОГІЧНІ ПРОЕКТИ.
Підбиваючи підсумки, акції називаємо конкретні цифри.
1. В акції взяло участь близько 1645 волонтерів із середніх та вищих навчальних закладів, з підприємств міста а також – тих, що долучилися до акції через СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ в ІНТЕРНЕТІ.
2. Зібрано 609 стодвадцятилітрових мішків з ПЕТ-пляшками, 280 стодвадцятилітрових мішків зі склом і 150 мішків несортованого сміття.
3. Вивезено близько десяти тонн сміття з Тернівського, Жовтневого, Центрально-Міського районів, житломасиву ІнГЗК в Інгульці компанією «ЕКОСПЕЦТРАНС» і машинами колективів гірничо-збагачувальних підприємств.

Олег ЗАБОЯК, Олександр ЧИЖИКОВ,
координатори акції «Зробимо Україну чистою» в місті Кривому Розі., 21 квітня 2013 року.

НА СВІТЛИНАХ:


волонтери Криворізького технічного університету КНУ, які роздільно зібрали найбільшу кількість сміття на березі Карачунівського водосховища.;


волонтери Міжрегіональногоцентру підготовки і перепідготовки кадрів.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 699 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: