PP

     Четвер, 28.03.2024, 16:05



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Жовтень » 6 » Жителі Шульгівки не здаються!
19:23
Жителі Шульгівки не здаються!
Незважаючи на шквал насильства, моральний і адміністративний тиск, жителі села Шульгівка продовжують пікетувати будівництво звіроферми ТОВ «Агропромінвест» з вирощування норки. Акція протесту стартувала 7 серпня, напередодні місцеві активісти протягом двох місяців інформували органи влади про протизаконні дії і просили зупинити будівельні роботи. Втомившись чекати від чиновників адекватної реакції, жителі вирішили оголосити безстрокову мирну акцію протесту. Селяни вирили рів, заклали в’їзд до будівельного майданчика мішками з піском, організували блокпост. Люди вимагають повернення земель, незаконно виділених під забудову, та відновлення вирубаного лісу. Вогонь протистояння намагаються згасити за допомогою «тітушок» і судових позовів, проте жителі Шульгівки не здаються. На думку екологічної організації «Голос Природи», конфлікт між ТОВ «Агропромінвест», місцевою владою та населенням виник через непрозорість процесу по виділенню землі та видачі дозволу на будівництво звіроферми.
Мирний протест хочуть зупинити насильством
У той час, коли патріоти країни б’ються і гинуть в окопах, у Дніпропетровській області «тітушки» в селі Шульгівка розправляються з учасниками мирної акції протесту. Зі слів очевидців, увечері 8 серпня до місця проведення акції прибуло близько 20 молодих хлопців міцної статури.
«Близько 16-ї години приїхав директор “Агропромінвесту” громадянин Євген Валерійович СІДАШ і вимагав, щоб учасники акції залишили територію біля центрального в’їзду. Після того, як стало зрозуміло, що ми нікуди йти не збираємось, директор дав команду відкрити ворота і випустити молодих хлопців. “Тітушки” накинулися на нас, як зграя диких собак, – розповідає Юлія ГЕЗЬ. – Ми не знаємо, хто це були, було зрозуміло тільки те, що вони беззастережно виконують всі команди директора».
«Коли я побачила, що учасників акції почали бити невідомі молоді люди, я побігла на допомогу, але мене дуже швидко зіштовхнули у рів.Нам викручували руки і били, – розповідає Ганна КАНІБОЛОЦЬКА. – Я дуже злякалася, коли виїхав бульдозер і почав зіштовхувати мішки з піском в рів, де знаходилися люди. У мене було відчуття, що нас закопують живцем».
Напад «тітушок» відбувався на очах у міліції, яка з посмішками спостерігала за подіями і не втручалася. З огляду на те, що акція протесту була офіційною, міліція зобов’язана була охороняти порядок і не допускати насильства, проте «охоронці закону» обрали роль пасивних спостерігачів. В результаті цього побоїща двоє активістів потрапили до лікарні у важкому стані, близько 10 людей отримали травми і ушкодження середнього рівня.
«Тітушки» стали візитною карткою Дніпропетровській області
В Дніпропетровській області «тітушки» стали реальним інструментом, за допомогою якого зацікавлений бізнес і політики вирішують проблемні питання. У Дніпродзержинську «тітушки» відкрито охороняють мера, в Шульгівці б’ють активістів. «Тітушки» не ховають своїх облич в присутності правоохоронних органів, діють нахабно і жорстоко; таке можливе тільки в тому випадку, коли влада гарантує безкарність. У той час, коли уряд закликає громадян боротися з «сепаратистами» і «окупантами», в Дніпропетровській області реальна дійсність змушує всіх нас задуматись про те, як захищати себе від свавілля найманих «тітушок».
Влада Шульгівки виступає проти власних жителів
На протестуючих селян накинулись не тільки підрозділи «тітушок», а й депутати сільської ради. Депутатський корпус Шульгівки складається з 16 осіб, з яких 14 є членами Партії Регіонів. Жителі розповідають, що під керівництвом сільського голови частина депутатів веде інформаційну роботу з населенням: переконує в безпеці великого промислового тваринництва, залякує і вимагає не брати участі в акціях протесту, пропонує підписати петицію на підтримку будівництва звіроферми. Така активність депутатів дуже здивувала багатьох селян, тому що до будівництва звіроферми люди встигли повністю забути про існування деяких народних обранців. Ні інформаційна війна, ні напад «тітушок» не принесли очікуваного результату, селяни продовжують вимагати зупинки будівництва. Замість того, щоб вжити заходів для відновлення довіри і конструктивного діалогу, місцева влада Шульгівки прийняла абсолютно абсурдне рішення: через суд заборонити проведення мирних акцій протесту. Уважно вивчивши безглузді аргументи керівництва Шульгівки, Дніпропетровський окружний адміністративний суд 12 серпня ухвалив рішення відмовити в розгляді позовної заяви. Трохи пізніше аналогічне рішення прийняв і апеляційний суд. У тексті рішення суду багато уваги приділено роз’ясненням щодо прямих обов’язків виконавчих органів влади у випадках, коли жителі проводять мирні зібрання, а саме: вживання заходів щодо забезпечення громадського порядку, охорони конституційних прав громадян, присутніх на акції. Таким чином, жителі Шульгівки продовжують пікетувати звіроферму і збирати підписи громадян проти її будівництва. На даний момент петицію вже підписало 515 зареєстрованих за місцем проживання жителів Шульгівки і 330 таких що мають маєтки і проживають в Шульгівці та сусідніх селах, а також 1960 громадян із садівничих товариств.
«Жителі Шульгівки налаштовані категорично проти будівництва звіроферми. Місцева влада повинна була з самого початку в прозорих умовах вести процес із видачі землі, зміни її цільового призначення та видачі дозволу на будівництво. Необхідно було завчасно провести громадські слухання, на які запросити представників ТОВ «Агропромінвест», жителів, експертів-екологів, журналістів. Однак нічого подібного зроблено не було, ось чому зараз складно знайти компромісне рішення. Чиновники продовжують працювати по-старому, а люди сьогодні по-старому жити не хочуть, – розповідає Євген КОЛІШЕВСЬКИЙ, виконавчий директор громадської екологічної організації «Голос Природи». – Занепокоєння селян цілком зрозуміло, оскільки велике промислове тваринництво в Дніпропетровській області вже створило масу проблем екологічного та соціального характеру».

Сайт “Голос природи”, 3 вереснгя 2914 року
http://voice.dp.ua/ua/article/podiyi/159.htm
Переглядів: 567 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: