PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 12:58



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Березень » 1 » Збережімо первоцвіти!
14:40
Збережімо первоцвіти!
Прихід весни – природне явище, небайдуже для всіх – що для малого, що для літнього. І, певно, найбільш хвилююча подія пробудження природи – поява первоцвітів. Ці дивоквіти розпускаються буквально на очах, ще деінде лежить сніг, степ укритий минулорічною пожухлою травою, а на схилах пагорбків, у прозорому байрачному лісі підставляють весняному сонцю свої ніжні голівоньки проліски.
Саме первоцвіти є основою всього біологічного різноманіття. Вкриваючи всю поверхню нашої Землі, вони, подібно до тонкої шкіри, поглинають сонячну енергію, щоби забезпечити нею життя на нашій планеті.
Причина зменшення чисельності раньоквітуючих рослин у тому, що завдяки їхній дивній красі, їх у непомірній кількості зривають для букетів. Через катастрофічне зменшення запасів первоцвітів всі вони стали «червонокнижними». Зрізавши квітку, необхідну рослині для накопичення запасу поживних речовин, ми прирікаємо її на загибель. Помилково думати, що коли рослину зривають без кореня, вона залишиться жити. Не багато хто знає, що проліски, підсніжники, конвалія та багато інших рослин внесені до Червоної книги України, тобто перебувають під загрозою зникнення і підлягають особливій охороні у світовому масштабі.
До весняних свят приурочений на ринках і торгівельних точках міста продаж первоцвітів. Купуючи недорогі букетики, ми приносимо прибуток браконьєру, який не витратив ні копійки на вирощування і лише незаконно зібрав їх у лісах.
Не поспішайте купувати первоцвіти! Замисліться над тим, що пройде декілька днів і квіти, що донедавна приносили радість, опиняться у відрі для сміття. А були б вони в степах, лісах, то дарували б нам вічну красу!
Якщо Ми не будемо купувати незаконно здобуті дикорослі первоцвіти, то це буде нашим величезним внеском в охорону рослинних ресурсів України , у збереження біологічного розмаїття планети Земля! Любіть рідну природу, яка дарує нам свято квітування! Знайте, що на Ваших очах і з Вашої провини ця краса може зникнути!

Шахтарська екологічна служба

(Газета «Пчелка. Дети и экологическое образование», №2(141),
лютий 2010р., м.Горлівка), український переклад.

Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 2770 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: