PP

     Четвер, 28.03.2024, 11:48



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Січень » 21 » Володимир В’ЯТРОВИЧ: архівні документи руйнують міф про антисемітизм ОУН
14:30
Володимир В’ЯТРОВИЧ: архівні документи руйнують міф про антисемітизм ОУН
Архівні документи дозволяють спростувати антиукраїнські історичні міфи. Зокрема, про «антисемітизм» українських націоналістів та участь ОУН в Голокості. Український історик Володимир В’ЯТРОВИЧ у Гарвардському університеті досліджує архів одного з керівників Організації українських націоналістів, Миколи ЛЕБЕДЯ. Це більше тисячі мікрокопій оригінальних повстанських документів та тисячі документів про діяльність різноманітних українських організацій в діаспорі. «Архів ЛЕБЕДЯ є історичною сенсацією. Після керування ОУН, ЛЕБІДЬ тривалий час очолював референтуру зовнішніх зв’язків Організації українських націоналістів. У 1944-му він залишив Україну і за дорученням ШУХЕВИЧА вивіз великий архів матеріалів, які стосуються історії ОУН з 40-их років. ЛЕБЕДЬ поповнював архів, перебуваючи у Західній Німеччині, а потім в Америці», – розповів історик Українській службі «Голосу Америки«.
За словами В’ЯТРОВИЧА, архівні документи дозволяють спростувати антиукраїнські історичні міфи. Зокрема, про «антисемітизм» українських націоналістів та участь ОУН в Голокості. «Наприклад, звинувачення Романа ШУХЕВИЧА в участі у єврейських погромах у Львові в 1941-му році. Документи з архівів СБУ розказали, як цей міф створювали наприкінці 50-их років з політичною метою – дискредитувати тодішнього західнонімецького міністра Теодора ОБЕРЛЕНДЕРА. Влітку 1941-го він був у Львові. Документи показують як шукали та готували свідків, як проводили судове засідання», – каже Володимир ВЯТРОВИЧ. Документи з архіву Миколи ЛЕБЕДЯ розповідають про участь євреїв в українському підпіллі, показують, що українське підпілля особливо в післявоєнний період намагалось налагодити співпрацю з євреями. «У підручниках КДБ міститься інформація, що у 1947-му році представники єврейських націоналістичних кіл намагалися встановити зв'язок з українським підпіллям та Романом Шухевичем», – підкреслив В’ЯТРОВИЧ, який в 2009-2010-му роках очолював архів Служби Безпеки України.
Уявлення про близькість українців до росіян, поширене навіть серед західних істориків, теж спростовується архівними документами. За словами науковця, історичні документи свідчать, що весь період з 1918-го по 1991-ий роки радянська влада в Україні трималась виключно на насильстві: «До середини 20-их років повстання піднімались на території південної, центральної та східної України під національними гаслами та вимогами незалежності України. Повстанський рух як такий було зламано лише Голодомором 1932-33-их років». «Українці століттями вели боротьбу за незалежність, і отримання її у 1991-му році не було випадковим», – підкреслив ВЯТРОВИЧ, який в 2002-му році створив у Львові Центр дослідження визвольного руху.
Співпраця українських націоналістів з нацистами – ще один міф. В’ЯТРОВИЧ розповідає, що насправді колаборація тривала не довше, ніж співпраця Радянського Союзу із Третім Рейхом: «Вже 25 листопада 1941-го року по лінії Гестапо виходить розпорядження про необхідність знищення бандерівців, тому що вони готують повстання проти Рейху. Після 30 червня 1941-го року коли націоналісти проголосили незалежність України у Львові, нацисти затримали керівників ОУН Степана БАНДЕРУ та Ярослава СТЕЦЬКА. Потому керівники націоналістів опинились у концтаборах. Із вересня 1941-го року розгортається антинацистський опір ОУН. У німецьких звітах з осені 1941-го є окрема графа про антинімецький рух, який очолювала ОУН».

http://www.voanews.com/ukrainian/news/archivy_viatrovych-113012469.html
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1015 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: