PP

     Четвер, 28.03.2024, 23:27



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Грудень » 19 » ВИТИНАНКИ - ВІД ЩЕДРОГО СЕРЦЯ ТВОРЦЯ
10:25
ВИТИНАНКИ - ВІД ЩЕДРОГО СЕРЦЯ ТВОРЦЯ
Зустріч із прекрасним, від якої одночасно і дух захоплює, і подив обгортає тіло, трапляється не часто. Але мені здається, що у кожного, хто справді прагне творити, таке станеться, якщо побачить ту виставку витинанок народного майстра і дивовижного художника Василя КОРЧИНСЬКОГО, що нещодавно відкрилася в Криворізькому історико-краєзнавчому музеї. Це гармонійне поєднання людської фантазії з польотом хмар, яке втілилось у неповторні малюнки, з якими потім попрацювали ножицями.
Як виявилося під час нашої розмови, це захоплення почалося з самого дитинства у сільській хаті на Вінниччині. Там, перед тим, як білити хату, його батьки традиційно знімали зі стін і меблів старі витинанки, щоб потім намалювати й прикрасити їх новими. Тож він і почав їх вимальовувати. Він розповів, що у їхній сімї хліборобів у нього із сестричкою був обов’язок нарізати нових витинанок для прикрашення хати. А потім була зустріч із художницею Галиною ЗУБЧЕНКО, послідовницею творчості Михайла БОЙЧУКА. Але остаточно як майстер витинанки він сформувався після того, як приступив до навчання на вечірньому факультеті Київської філії Львівського поліграфічного інституту імені Івана ФЕДОРОВА. Саме в ній він узявся виконати ілюстрації в техніці витинанки до повісті Михайла КОЦЮБИНСЬКОГО «Тіні забутих предків» і успішно впорався із цим надскладним завданням. З того часу минуло вже десь три десятиліття творчості, і тому сьогодні він так упевнено і з розумінням справи говорить про мистецтво витинанки. Добре знає, що є майстри витинанки і на Дніпропетровщині. Це, наприклад, подружжя ЛЮБАСІВ, Маріанни і Валерія, з Кривого Рогу чи Андрій ПУШКАРЬОВ і Юлія ДУНАЄВА із Дніпропетровська та інші.
Він, після того, як була його виставка в 2004-му році у Кракові в Польщі, задумав проект «Українська витинанка» й хотів його реалізувати в Києві. Та поки що це йому не вдалося, хоч він уже зібрав матеріал із 24-х музеїв, де були сконцентровані роботи приблизно шістдесяти українських майстрів. І він має ці роботи (десь до трьох тисяч) на електронних носіях, у нього є навіть раритети із 16-17-го століть А не вдалося зробити через те, що підвів фінансовий бік справи: не вдалося зібрати потрібної суми коштів (а потрібно було приблизно чверть мільйона гривень – разом з виготовлення альбому на 200 примірників і організацією самої виставки). Тому він щиро вдячний родині ЛЮБАСІВ за організацію його виставки в Кривому Розі.
А під час нашої розмови зі стін водночас тихо і потужно промовляла краса як щедрий дарунок від серця творця, величного майстра витинанки Василя КОРЧИНСЬКОГО. Ці його витинанки, в яких зафіксовані образи рослин, тварин і людей, здавалося, й досі несуть відбиток персонажів знаменитої повісті Михайла КОЦЮБИНСЬКОГО «Тіні забутих предків» і дихають на нас із глибини віків. Бо в них – наша основа, наше духовне багатство, яке постійно вбирає в себе новели сьогодення і робить їх зрозумілими для всіх у знайдених образах, де живе наше минуле, наша ментальність.

НА СВІТЛИНІ:


розмова з великим майстром. Витинанки Василем КОРЧИНСЬКИМ.

Олена Маковій.
Переглядів: 998 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: