PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 15:02



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Червень » 25 » ВЕСЕЛИМ ТЕРНАМ – 250
09:37
ВЕСЕЛИМ ТЕРНАМ – 250
Поволеньки повертається до нас історична память. Бо якось і незручно було говорити раніше про те, що Тернівський район дещо древніший, ніж центральна частина міста. Але річ не в тім, хто перший, а в історичній правді. І ось 26 травня 2011 року з ініціативи працівників Веселотернівського музею був проведений захід, присвячений рідному краєві. Згадана була легенда про виникнення Веселих Тернів за часів Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО. Добірне товариство, що прийшло вшанувати чвертьтисячолітню річницю, розповіло і показало безліч цікавого.
Найперше була приготована відомим краєзнавцем Миколою БАБЕНКОМ ретроспективна фотовиставка про маєтки панів КОЛАЧЕВСЬКОГО та ХАРІНА. Після вступного слова сердечною піснею розпочала зустріч постійна гостя музею мисткиня пані .ОСТРОВСЬКА в ошатному одязі, створеному і вишитому власноруч. З огляду на річницю села, поет і художник із Тернуватки з-під Недайводи пан .КРИВЕНКО поділився враженнями і спогадами про давні часи цього краю. Для музею Микола .БАБЕНКО передав уламок цеглини, на якому чіткий відбиток: “С.КОЛАЧЕВСЬКИЙ”. Завсідниця музею Романія СОБЧАК, відома мандрівниця і вишивальниця, розповіла про поїздку делегації Криворізької Просвіти до Канева на 150-річчя перепоховання Тараса .ШЕВЧЕНКА. Місцевий поет Григорій .ГАВРИЛЕНКО поділився спогадами про своє дитинство, проведене у Веселих Тернах, добрим словом згадав своїх учителів, прочитав власні поезії - “Рудана” та ”Веселі Терни”. Художник Іван САЛКО розказав про своє дитинство на тлі історії села у 30-ті та 40-ві роки. Скрізь тоді керували жінки, бо чоловіки або були репресовані, або ж загинули на фронті. Вісутність паспортів закріпачувало селян. Раніше Іван Дмитрович подарував музею кілька своїх полотен.
Поет із села Шестерні пан ОЛЕКСІЄНКО прочитав кілька своїх поезій і подякував працівникам музею за цікавий захід. А пан ДУЛЯ повернув усіх на кілька десятиліть назад. Він розповів про руйнацію Миколаївської церкви у 1937 році, яка стояла майже на тому місці, де тепер стоїть музей. У ній був влаштований зернозсипний пункт, а ковану огорожу розтягли десь по різних закладах та садибах.
Село Веселі Терни було засноване козаком Григорієм ШРАМОМ, і називали його раніше Григорівські Терни. Нині, під сьогочасною назвою, - у складі Тернівського району міста Кривого Рогу.
На закінчення заходу звучала пісня про село у виконанні тієї ж пані ОСТРОВСЬКОЇ. Взаємозбагачені учасники зустрічі довго ще дискутували у приватних бесідах про долю Веселих Тернів та його історію, фотографувалися на згадку.
З ювілеєм вас, Веселі Терни!

Славій КАРПЕНКО,
м. Кривий Ріг
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1856 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: