PP

     Четвер, 18.04.2024, 14:38



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Квітень » 16 » В УГКЦ закликали відмовитись від штучних квітів у церквах і на кладовищах
11:32
В УГКЦ закликали відмовитись від штучних квітів у церквах і на кладовищах
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир ВІЙТИШИН закликав духовенство і вірних відмовитися від використання штучних вінків і квітів для прикрашання церков і кладовищ, передає УНН. “Піклуючись про Вічне добро своєї пастви, апелюю до християнської свідомості та здорового глузду кожної людини і настійливо закликаю відмовитись від використання пластмасових квітів для прикрашання храмів та кладовищ”, — зазначається у його зверненні до духовенства і вірних.
Митрополит зазначає, що використання пластмасової поминальної атрибутики Церква зараховує до гріхів проти природи. “Прикрашені неприродно яскравими квітами та вінками, кладовища втрачають свою автентичну атмосферу й починають випромінювати людську суєту, дефіцит відчуття справжньої краси та диктат сучасного споживацького суспільства, що намагається добратися навіть до померлих”, — відмічається у зверненні митрополита.
Використання штучних квітів, мовиться у зверненні, призводить не тільки до суттєвого забруднення навколишнього середовища, але і до загроз життю та здоров’ю людей, оскільки часто під час прибирання кладовищ їх спалюють. “При їхньому згорянні виділяються різні токсичні речовини, в тому числі й діоксини, які призводять до виникнення ракових захворювань. У такий спосіб, віддаючи неналежним чином шану померлим, ми загрожуємо здоров’ю та життю живих людей і прогрішаємося проти Божої заповіді “не вбий!”, — наголошується у зверненні.
Митрополит закликає під час похорону чи впорядкування гробів на кладовищах брати з собою живу і щиру молитву, а замість купівлі пластмасових вінків чи квітів — допомогти морально і матеріально родині померлого. Готуючись до Великодня, митрополит закликає вірних наводити чистоту і порядок, насамперед, у своїх душах, виявляти християнське ставлення до ближніх і природи. “Нехай наші кладовища залишаються місцем віддзеркалення Вічного спокою і не штучної та смертельної, але справжньої Божої краси та життя, символом яких є живі квіти, які можемо насадити на гробах померлих”, — зазначається у зверненні митрополита.
Як відомо, за даними Київського міжнародного інституту соціології найпопулярнішим офіційним святом серед українців є Великдень, а День Конституції посів перше місце серед найменш популярних.
УНН, 3 квітня 2014 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 858 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: