PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 04:08



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Березень » 28 » В ОБОРОНІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ
22:32
В ОБОРОНІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ
Фундація ім. Івана БАГРЯНОГО допомогла видати 6000 примірників невеликої книги під назвою «Мововбивство і не тільки» Ігоря ГРИМАЛЮКА з Тернополя для того, щоб показати українцям, як нищилась українська мова російськимипоневолювачами. Русифікація не була самочинним процесом, а наслідком цілеспрямованої політики всіх російських режимів.
Полдані у книзі факти базуються на наукових дослідженнях вчених мовознавців, істориків та інцеклопедій, інтернету і преси. Ця книга. Яку буде розповсюджувати «Просвіта» по всій Україні, розрахована насамперед на зрусифікованих українців, які не знають реальних причин втрати ними рідної мови, та українців. які розмовляють суржиком. Вона буде також корисною тим громадянам України, які люблять, цінують і борються за відродження і утвердження прекрасної, багатої української мови. Українська мова своїм корінням сягає у Трипільську культуру і є однією з найдавніших мов у світі. Вона, за визначенням вчених-лінгвістів, належить до числа найкращих мов в Європі, якщо брати до уваги милозвучність, співучість та необмежений лексичний потенціал.
Українську мову протягом багатьох століть намагалися знищити поневолювачі України, а особливо українські уряди. Росіяни прикладали всі старання, щоб замінити її російською, яка на десятки століть є молодшою від української. В книгі розповідається про підступні і насильницькі методи, якими нищилася українська мова і українська нація. І українці, понівечені. Залякані геноцидом, голодом, теророром, розстрілами та засланнями, рятуючи своє життя й життя рідних, зрікалися материнської мови й починали говорити російською мовою, мовою загарбників.
Декхто в Україні, можливо, буде обурюватися, чому автор вживає слова «Московія», «московіт». «москаль». Ці слова - не образливі. Це наукові терміни, якими називали північно-східні від України землі народів, що об’єдналися у Московське князівство. Назва «москаль» не є образливою для росіян, вона є такою, як для українців «русин». Слово «москаль» походить від назви народу, який жив у басейні ріки Москва. Цих людей колись називали москалі. В цьому слові один приголосний звук «в» редукувався і залишилась донині назва «москаль». Автор книги І. ГРИМАЛЮК за освітою біохімік, учитель, автор кількох підручників з хімії. Але одне з його захоплень – мова. Ще в студентських роках він цікавивися слов’янськими мовами і народами і збирав друковані матеріали про їх виникнення та розвиток. А взявся до написання цієї книги через особливий цинізм та брутальність доморощених перевертнів, манкуртів типу колісніченків, табачників та «п’ятої колони», які ще й далі засідають у Верховній Раді україни і говорять чужою мовою, мовою поневолювача України.
Чому не зробити так, як і в інших державах: якщо ти не знаєш державної мови. То не можеш бути вибраний до уряду й не можеш бути членом даної держави?

Олексій КОНОВАЛ,
голова правління Фундації імені Івана БАГРЯНОГО, часопис «Свобода» (США), число 6, 6 лютого 2015 року; джерело – «Вісті Фундації імені Івана БАГРЯНОГО», лютий 2015 року ч. 173.
Переглядів: 625 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: