PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 07:57



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Листопад » 30 » В Кривому Розі криміногенна ситуація зростає, але під контролем...
20:36
В Кривому Розі криміногенна ситуація зростає, але під контролем...
Кожен правозахисник обізнаний з тим, що наші правоохоронні органи, за рідкісним винятком, живуть подвійним життям. У трудові будні - це неквавпливе реагування на звернення громадян, непомічання правопорушень, якщо вони ким-небудь не оскаржені, зволікання із вжиттям заходів та винесення невмотивованих постанов про відсутність складу злочину. Інша справа - заходи, розраховані на публіку: засідання координаційних рад, громадські слухання, інтерв'ю високопосадовців та інше.
У цьому, другому житті в якості продукту видаються повідомлення про деякі недоліки в роботі правоохоронних органів, обіцянки вжити якнайсуворіших заходів по відношенню до винуватців та посилання на труднощі в діяльності, як наприклад, проблеми із підбором нормального кадрового складу.
Саме в такому ракурсі в кінці жовтня поточного року відбувалося засідання координаційної ради правоохоронних органів з питання "Про стан боротьби із злочинністю і корупцією у Кривому Розі" за участі секретаря міської ради С. Маляренка.
Громадськість міста звикла до свого існування в умовах всезростаючої криміногенності і бездіяльності правоохоронних органів, але вимушене признання самих правоохоронців у сприянні створенню такої ситуації є певною новелою. В цілому це нагадувало змагання між прокуратурою та міліцією в успішності перекладання відповідальності за плачевні результати з одного на іншого.
Тож, про деякі показники правоохоронної діяльності.
У порівнянні з минулим роком на 7 відсотків у місті зросла кількість заяв про злочини та на 10,3 відсотка відбулося зростання злочинності, про що повідомив міський прокурор Федір Кириєнко. У 67 відсотках повідомлень про злочини було прийняте рішення про відмову в порушенні кримінальної справи, переважно за малозначущістю правопорушень. У свою чергу, за словами міського прокурора, його відомство, стурбоване таким станом реагування на прояви злочинності, відмінило (аж!) майже 3 відсотка відмовних постанов та порушило 170 кримінальних справ. А в цілому злочинці в поточному році завдали місту шкоди на 38 мільйонів гривень.
І як знати, можливо, і не було б цього координаційного засідання, якби не звернення керівництва ВАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг" з приводу крадіжки із закритої території підприємства двох тонн феросплавів. До того ж, не лише цим злочином обійшлося на згаданому підприємстві...
Отже, звернення надійшло до міського управління міліції 10 серпня поточного року і до 11 вересня перекидалося з одного райвіділу до іншого, і лише завдяки втручанню заступника начальника УМВС області В.Фокіна вдалося 5 жовтня порушити кримінальну справу. За цей час троє злочинців встигли зникнути.
Так само зволікалися розгляди матеріалів десятка інших кримінальних злочинів, пов'язаних з виробництвами цього підприємства.
У місті на третину зросла кількість крадіжок особистого майна, у зв'язку з чим один із районних прокурорів відзначив, що " поки начальники ГОМів (міських відділів міліції - авт.) будуть сидіти на місці по 15 років, кількість крадіжок особистого майна ... буде рости". Проти цієї прямопропорційної залежності важко щось сказати.
Але ж, як відзначалося на засіданні, і діяльність прокуратури зводиться лише до присутності, а не до активно участі та контролю за процесом ведення слідчих дій.
Що стосується корупції, то за підсумками діяльності правоохоронних органів можна сказати, що її у Кривому Розі немає. У двох із семи районів Кривого Рогу факти корупції взагалі не виявлені. Жоден із 16 випадків проявів корупції, зафіксованих Криворізьким відділом БОЗ, не стосується держслужбовців Кривого Рогу. Причетні до корупції, як правило, займають невисокі посади. Як міський прокурор Федір Кириєнко, так і заступник начальника УМВС Дніпропетровської області, начальник міського управління міліції Олександр Білоусов вважають, що діяльність міських правоохоронних органів разом із державними органами дозволяє контролювати криміногенну ситуацію, розслідувати та розкривати злочини. А ось, наскільки ДОЗВОЛЯЄ, вже пересвідчились керівництво ВАТ "Арселор Міттал Кривий Ріг", працівники інших підприємств та громадськість міста!
До речі, досить показово розкривається готовність органів міліції "прозоро" співпрацювати з громадськими інституціями. У місті існує представник Громадської ради при обласному управлінні міліції, співголова Громадської ради. Про те, що у місті працювала координаційна рада, йому стало відомо із повідомлень деяких засобів масової інформації, але вже після того, як вона відбулася. Ситуація з прокуратурою ще простіша: там громадських рад взагалі не існує.
Микола КОРОБКО, член Громадської ради при Дніпропетровському обласному управлінні міліції, м. Кривий Ріг, www.helsinki.org.ua, 17 листопада 2009 року

Фото з сайту: http://www.kp.md
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1161 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: