PP

     Субота, 20.04.2024, 10:56



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Червень » 11 » «Утюж(ву)мени», або Українська земля і криворіжці під тиском непрозорої місцевої влади
20:51
«Утюж(ву)мени», або Українська земля і криворіжці під тиском непрозорої місцевої влади

Громадські слухання щодо оцінки землі і встановлення розміру земельного податку в приміщенні Народного дому в Кривому Розі на початку червня проходило без особливих новацій. Бо після того, як вони завершились, особливих радощів серед криворіжців, які там були, не відчувалося. Зокрема, Леонід БАГАШВІЛІ, член правління Криворізької громадської організації «Справедлива позиція» висловився так:

«Я прийшов сюди не як підприємець, не як особа, зацікавлена в оцінці землі на свою користь, а як звичайний громадянин, якого цікавить справедливість. В оцінці землі, - в тому числі. Я побачив тут досить типовий підхід. Бо де б я не бував (а я бував і в судах, і на громадських слуханнях, і на зустрічах з представниками районної і міської влади…) і про що б ми не запитували, відповіді йшли саме в такому руслі. Якщо їх систематизувати, то вони такі: не давати конкретної відповіді, не називати цифри, не називати дати, посилатися на численні закони й підзаконні акти, які людина не може осягнути, а якщо й осягне колись, то вже втратиться сам сенс обговорення.. Тільки тягнуть час, аби зробити свою справу. Коли я йду на якісь слухання чи зустрічі й задаю запитання, я чекаю відповіді (як на ринку: за мої гроші чекаю товар). А виходить, що мені у відповідь – тільки криві посмішки і брехня…».

А проводив ті слухання сам секретар Криворізької міської ради Сергій МАЛЯРЕНКО з керівними працівниками виконкому міськради Іриною РИЖКОВОЮ та Олександром БРИЗЕЦЬКИМ (на світлині вгорі)

Розпочав Сергій Васильович з того, що це вже «не перше громадське слухання. І продовжив: «Перший раз ми збиралися більше місяця тому. Було багато пропозицій, багато запитань. Крім цього, у нас відбувалися інформаційні зустрічі у всіх семи районах міста. Була створена й робоча група, з якою зустрічалися, давали відповіді на запитання. Зараз ми вдруге зібралися…»

Ірина РИЖКОВА у своїй короткій промові зосередилась на тому, що «члени територіальної громади» про захід повідомлені і що в обговорювані документи «були внесені зміни на сесії міськради 29 квітня цього року про те, що внесені зміни в плани регуляторної діяльності».

Олександр БРИЗЕЦЬКИЙ, зокрема, зупинився на тому, що «…3 березня був опублікований проект рішення міськради,.. який визначав орендну плату за використання земельних ділянок, що під час обговорення було 93 звернення від 24-х суб’єктів».

Учасники громадських слухань привертали увагу ведучого до того моменту, що не враховані для оцінки землі більше дев’яти тисяч гектарів, які. Зокрема, знаходяться під кар’єрами гірничо-збагаувальних комбінатів, а ще, там, де шахти та деякі інші споруди. Але головний ведучий намагався все перекласти на те, що треба довіряти розробнику (НДІ «ГПРОМІСТО») або ж казав, що присутність розробника на цих слуханням не є обов’язковою.

Врешті одна з найактивніших учасників слухань Ірина ТУРОВСЬКА заявила:

«На жаль, хто був присутнім на першому, масштабному, засіданні робочої групи, повідомляю вам, що це було перше й останнє її засідання. Друге засідання було за наполегливою ініціативою п’яти членів робочої групи, які попросили Сергія Васильовича про зустріч. Ця зустріч відбулася в його кабінеті, на якій нам видали письмові відповіді на наші запитання. Їхня суть приблизно така: на моє запитання щодо прохання зазначити норму стандарту, відповідно до якого девя’ть з половиною тисяч гектарів не включені до розрахунку, відповідь така: стандарт – у додатку «г». І з усіх 8-ми пунктів дайте ознайомитися з балансами підприємств, бо ми підозрюємо, що 10 мільярдів 700 мільйонів (гроші, які проqшли відповідно до грошової документації) на благоустрій криворізьких земель (як мінімум) завищено вдвічі. І я розумію, що баланс підприємства не є комерційною таємницею (тим більше, - комунального підприємства), і я б, наприклад, показала. А коли нам відмовили в цьому, я вчергове переконалась, що нас обдурюють. І ми попросимо через суд. Ви сказали, що Ви виконавцю довіряєте. Це приблизно те саме, що я прийшла б до шевця, там пошили сукню, а вона мені не подобається. Але ж то фахівець!... Ви бачите невідповідність з технічною документацією й нічого не робите. А це називається злочинною бездіяльністю. Тому я звертаюсь до активних підприємців: «Хто хоче відстоювати свою честь, честь криворіжців, то ми готуємо позов про злочин на інститут «Діпромісто» й після того, як у червні міськрада прийме грошову оцінку землі, будемо подавати до суду. Тому підходьте бажаючі взяти участь у цьому, бо це дуже трудомісткий процес».

Тобто, виходить у черговий раз, що влада й активісти громадянського суспільства знову, так би мовити, опинилися по різні боки барикад. Та воно й не дивно, бо взагалі це все виглядало щось на кшталт чогось радянського, неначе й не було тих майже 24-х років незалежності в Україні. Бо організатори зустрічі відверто вели розмову не державною мовою, а російською. Цитували українською лише рядки з документів . – Немов би це так уже й треба. – Ніби хочуть у Європу в складі незалежної України, але – «па-рускі». Автора цих рядків годі підозрювати в ненависті до російської мови, бо це – його фах з вищою освітою. Просто хочеться себе відчувати українцем на своїй землі. І владців бачити такими.

Хоча навіть більше – правителям нашим місцевим все одно – аби залишитися на висоті своїх крісел і далі повчати нас, як треба жити й бути слухняними. Вони «утюжат» (по-російському ж) наші простори, наші думки вагою своїх та вищестояших над ними «авторитетів». Забувши нас спитати, а чи ми їм довіряємо. А вони самі — як “Утюж(ву)мени” (жінки й чоловіки на високих посадах, які хочуть “випрасувати” нас своїми “авторитетами”).

Сергій ЗІНЧЕНКО.


підприємці Ірина ТУРОВСЬКА і Олександр ГАНЖА






на громадських слуханнях з питань оцінки землі.

Переглядів: 612 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: