PP

     Четвер, 28.03.2024, 11:44



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Травень » 15 » У Кривому Розі маршем вшанували вояків дивізії «Галичина»
18:22
У Кривому Розі маршем вшанували вояків дивізії «Галичина»
У неділю в Кривому Розі з нагоди 70-річчя заснування першої української дивізії Української національної армії «Галичина» відбувся «марш лицарської слави». Про це Радіо Свобода розповів один із організаторів акції Рінат КОВБАСЮК. За інформацією організаторів, понад сто молодих криворіжців, активістів Української народної партії, Народного руху України, Конгресу українських націоналістів та проукраїнських громадських організацій під жовто-синіми, червоно-чорними та партійними прапорами пройшли центральними вулицями Кривого Рогу, скандуючи «Слава Україні! Героям Слава» та «Слава дивізії «Галичина»! Навіки слава!». Як розповів Рінат КОВБАСЮК, це був перший марш на вшанування вояків дивізії, організований на сході України.
«Дивізія «Галичина» в першу чергу воювала за волю України, тому наше завдання сьогодні було розвіяти міф про те, що «Галичина» – це якесь нацистське, гітлерівське формування. На жаль, чимало людей в Східній Україні живуть в полоні цього міфу. 1987 року в Канаді урядова комісія з розслідування воєнних злочинів на чолі з Жюлем ДЕШЕНОМ визнала, що не існує доказів скоєння злочинів учасниками дивізії «Галичина». Не засудив їх, попри вимоги Радянського Союзу, і Нюрнберзький трибунал. Започаткувавши таку акцію, ми сподіваємось, що інші міста на сході України підтримають нашу ідею з вшанування вояків дивізії «Галичина», як це було з вшануванням пам’яті Романа ШУХЕВИЧА», – зазначив Радіо Свобода КОВБАСЮК.
Водночас він зазначив, що перша акція з вшанування дивізії «Галичина» в Кривому Розі відбувалась «напівсанкціоновано»: спершу влада погодила заявку організаторів на проведення маршу в центрі міста, але потім надала дозвіл на проведення в іншому, віддаленому місці. Попри це організатори не відмовились від попередніх намірів і пройшли запланованим маршрутом, розповів КОВБАСЮК..
«Захід проходив центральними вулицями міста – проспектами Гагаріна та Металургів і завершився біля пам’ятника Богданові ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ урочистим мітингом. Ми пройшли понад 5 кілометрів. Хоча під час ходи були дрібні провокації з боку окремих перехожих, марш відбувався цілком мирно й спокійно», – сказав КОВБАСЮК.

Радіо «Свобода», 28 квітня 2013 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 677 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: