PP

     Вівторок, 19.03.2024, 06:27



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Січень » 26 » Третина українців виступає за продовження АТО на Сході
20:18
Третина українців виступає за продовження АТО на Сході
33,2% жителів України віддали свій голос за продовження військової операції української армії, в результаті якої окуповані території будуть звільнені. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного за замовленням ZN.UA Київським міжнародним інститутом соціології. При цьому важливо, що войовничий вектор зі своєї найвищої позначки на Заході країни (47,7%), буквально пікірує в точку Донбас - 7,5% підтримують продовження військових дій. Між ними виявилися затиснуті Центр (37,8%), Південь (31,1%) і Схід (28,2%). Чим далі від війни, тим жорсткіше. Можна піти спробувати повернутися на вершину цієї піраміди і чітко побачити: в основі її лежить Галичина (майже 60%), Дніпро (46,6%), Херсон (40%), а також Миколаїв (38,3%), Чернівці (33,1%) і Закарпаття (31,5%). Ці ж самі області ще більш високими відсотками підтвердили свою позицію і у відповіді на питання про те, чи варто воювати за Донбас. Однак у той же час майже половина їх жителів визнали, що все-таки нерозумно йти воювати, коли влада так бездарно керує армією.
На другому місці цієї важкої номінації виявився більш компромісний варіант: надання Донбасу статусу автономії в складі України (16,3%). Тут стрілка пішла вгору: Захід (7%) - Донбас (32,2%). Крім Донбасу, також і Запоріжжя (32,4%), Харків (32,5%) і Одеса (27,2%) угледіли в автономії якийсь вихід з кризи. Економічна блокада Донбасу як стимул для населення усвідомити безперспективність незаконних республік здалася прийнятною тільки 13,2% українців. Більше всіх - знову-таки Заходу країни (18,5%), менше - Донбасу (8,9%) і войовничого Херсону (3,8%). При цьому показово, що той же Захід України, а точніше Галичина (35%) і Чернівці (34,2%) нарівні з Луганськом (35,9%) більше інших областей допомагали переселенцям речами, продуктами або грошима. Відмова від територій виявився взагалі вкрай непопулярним у Україні (5,9%). У той час як Донецьк (17,4%) і Харків (10,1%) все-таки розглядають це як прийнятний варіант припинення протистояння.
Проте не менш цікавою вийшла графа, куди потрапили ті громадяни, які не можуть відповісти на це запитання - 27,3% (від 23 до 36%) вагаються по всіх регіонах і областях, виключаючи всі ті ж радикальні Галичину (9,1%), Миколаїв (10,9%) і Дніпропетровськ (17,9%). Що свідчить про наявність у суспільстві певної розгубленості по відношенню до ситуації і нелегкому пошуку власних відповідей на поставлені війною запитання.
Українці також не розуміють, що робити з громадянами, які проживають на окупованих територіях Донбасу (таких виявилося більше 25%).
В регіональній градації найважче шукати відповідь виявилося Центру України (38,7%), легше - Південь (12,2%). Якщо ж дивитися на області, то найбільше коливалися в Харкові (38,4%), Закарпаття (31,4%) та в Донецьку (27,3%), а майже не сумнівалися - в Галичині (6,9%), Одеській області (11,6%) та Миколаївській (12,5%). Однак причини такої впевненості цих областей - різні. Одеська область, приміром, переважною більшістю своїх мешканців (62%) підтримала думку про те, що необхідно зберегти у повному обсязі фінансування регіону, оскільки ці території є українськими. І, в принципі, Одеса опинилася не одна у цій другій за чисельністю (після тих, що вагалися) групі жителів України (21,3%). Сюди ж прилучився, природно, Донбас. Однак правомірність такої претензії регіону, який, по суті, проголосував і в травні, і в листопаді за власну державу, - все ще тема для дискусій: як у суспільстві, так і у влади. До групи обов'язкового фінансування окупованих територій, крім вищезгаданої Одеси, долучилося більшість альтруїстів Херсона (48%) та Запоріжжя (37%).
На третій позиції можливих сценаріїв поведінки влади на Донбасі стала пропозиція припинити всі фінансові операції, оскільки Україна де-факто не контролює окуповані території - 20,5% підтримки громадян країни. Донбас (5,4%), природно, не розуміє, як так може бути на тлі війни, взаємних обстрілів і загибелі мирних жителів, а Захід (28,3%) і Центр (26,6%) не розуміють, "які тепер тут можуть бути у Донбасу претензії?" При цьому майже в ступор на рахунок претензій "донецьких" увійшла Чернівецька область - 52,6% бажаючих припинити всілякий економічний діалог з Донбасом, вагома, але не більша частина Галичини (30,9%), Миколаєва (27,9%) і Закарпаття (23,2%).
Четверта пропозиція для влади - організація якогось тимчасового люфту для Донбасу (2 місяці), в проміжок якого Україні непогано було б створити умови (тимчасові, але надійні) для переселення всіх охочих виїхати з окупованих територій - 19,7% національної підтримки. Серед переконаних у правильності такого підходу - майже 40% галичан, 33% жителів Миколаївської області і 29% - Луганської.
Варіант-аутсайдер: припинити всі виплати, крім пенсій - 12,3% по країні за рахунок думки Донбасу (14,9%), Дніпропетровська (19%), Запоріжжя (18%) та Миколаєва (21,3%).
Дослідження "Думки і погляди населення України: грудень 2014 року" проводилося за замовленням ZN.ua Київським міжнародним інститутом соціології 4-19 грудня 2014 року. У ході дослідження було проведено 3035 інтерв'ю з дорослими жителями України, які проживають у 179 населених пунктах України. Статистична похибка вибірки не перевищує 1,8%. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, яка контролюється українською владою.

Газета «Дзеркало тижня», 11 січня 2015 року
Переглядів: 502 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: