PP

     Четвер, 25.04.2024, 02:42



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Грудень » 9 » Тарасова верба знову ростиме біля пам’ятника Кобзареві
21:13
Тарасова верба знову ростиме біля пам’ятника Кобзареві

16 листопада в Кривому Розі місцеві просвітяни і активісти Криворізького міського правозахисного товариства разом з тими людьми, які знали про подію, прийшли до памятника Тарасу ШЕВЧЕНКУ для того, щоб посадити тут його вербу, а якщо бути тичним, то галузку з нащадків тієї верби, яку він колись посадив у Казахстані. Де відбував службу в російському війську, засланий туди за свої вірші.
Відкрив цю урочистість голова КМПЗТ, народний депутат України першого скликання Микола КОРОБКО. У своєму вступному слові він розповів коротко про історію Шевченкової верби, а також торкнувся того, яким чином вона сюди потрапила. Зокрема, зазначив, що це сталося 1954 року на 300-річчя так званого воззєднання України з Росією. Однак не у всіх місяцх та висаджена з галузкит верба прижипася. Тож свого часу, як зазначив Микола Іванович, акти вний просвітянин Олекса КУЦЕВОЛ, нині покійний, який у 1989 році був заступником директора Криворізького технікуму рудникової автоматики, попрорсив свою студентку, аби вона привезла з місця заслання Тараса Григоровича (бо вона туди їхала) галузку з тієї верби, що вона й зробила, привізши їх декілька. Висадили їх у різних місцях. Зокрема, - біля того технікуму і тут, біля памятника. Пале з часом вона передчасно завершила своє життя, і тоді вже цього року з ініціативи активіста криворізької «Просвіти» і КМПЗТ Володимира НАЛУЖНОГО , який звернувся до адміністрації технікуму (тепер він уже політехнічний) від тамтешньої верби було отримано галузку й вирощено саджанець.
Потім ще були виступи і вірші про Тараса ШЕВЧЕНКА і про його творчість А Ніна Данилівна розповідала про «Просвіту» в Кривому Розі і діяльність свого чоловіка, активного просвітянина.
І настала нарешті урочиста хвилина: прямо в пілготовлену Володимиром Дмитровичем ямку він разом з Миколою КОРОБКОМ і Олександром ЧИЖИКОВИМ висадили той саджанець Тарасової верби. І кожен, хто того дня був учасником того дійства, кинув по лопаті землі під вербу. А потім уже фотографувалися. Причому бажаючих сфотографувати групу було незвично багато, а тому на кожному фото не вистачає тепер одного, двох, а той трьох із числа учасників.
Якщо ж хто бажає подивитися більш повно про те, як це все відбувалось, то нехай зайде на сайт Криворізького міського правозахисного товариства.


Сергій ЗІНЧЕНКО

На світлині:


Володимир НАЛУЖНИЙ готує місце для верби;


процес висадження верби в землю;


учасники заходу сфотографувалися на добру згадку про це.







Фото автора.

Переглядів: 840 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: