PP

     Четвер, 28.03.2024, 11:26



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Грудень » 10 » Тарас ГУКАЛО про Голодомор, про українців, про себе…
21:13
Тарас ГУКАЛО про Голодомор, про українців, про себе…
Зібраний матеріал про Тараса ГУКАЛА (на світлині), знаного у всьому світі кіномитця-документаліста, пролежав у мене приблизно вісім місяців, із початку квітня, коли ми з ним зустрілися в Києві у Будинку кіно, під час 6-го Міжнародного фестивалю документальних фільмів про права людини. Не подала до часопису раніше через те, що готувалася приурочити допис до мандрівного показу фільмів цього фестивалю в Кривому Розі, який з листопада (у зв’язку із заборонами через епідемію грипу) довелося перенести на грудень. Нещодавно більшу частину зібраного використала в радіопередачі, присвяченій Голодомору в Україні як геноциду. І ось тепер – у газеті.
Коротко розповівши про себе і про роботу над створенням першого в світі документального фільму про Голодомор в Україні (він вийшов на екран 16 квітня 1983 року під назвою: «10 мільйонів жертв. Україна 1932 — 1933. Незнаний голод»), Тарас ГУКАЛО сказав, що його родина виїхала з України й прибула до Канади ще 1897 року. А сам він вперше приїхав в Україну тільки 1992 року, разом із своїм другом, генерал-губернатором Канади Романом Джоном Гнатишиним, і щиро радів тій зустрічі. Тим більше, що вдалося організувати перший телеміст Монреаль-Київ (через Золочів), де в одній країні на телебаченні був Дмитро Павличко, а в іншій – Левко ЛУК’ЯНЕНКО. А також він радів тому, що під час тієї поїздки встановили тризуб і синьо-жовтий прапор на українському кораблі в Чорному морі. Говорить, що це було захоплююче видовище.
А коли я його спитала, над чим він зараз працює, то він сказав наступне: «Я працюю над тим, щоб ви стали більше українцями, хоча я розумію, що тільки ви самі собі можете допомогти й не будете коритися Москві». Для мене також дуже важливо те, як режисер висловився щодо влади, інформації і журналістів: «Ми всі маємо проблеми з владою, яка не схильна до правдивої інформації. А ви, журналісти, маєте її контролювати, хоч вона й дуже не любить контролерів, вона любить бути свобідною від контролю й робити, що хоче. Ви, українці в Україні, маєте менше слухати чужинців і маєте самі все робити».
Мені рідко доводилося ось так запросто бесідувати із знаменитими на весь світ представниками української діаспори, але я не можу не відзначити простоту режисера й настійливість у впровадженні всього українського. Зокрема (як він сам сказав), Тарас ГУКАЛО на той фестиваль потрапив випадково й одразу зайшов до одного із залів, у якому проводився семінар для правозахисників. І він висловив своє обурення тим, що один із організаторів того семінару вів заняття російською. – І реакція була миттєвою: виявилося, що той ведучий добре володіє українською, як і всі слухачі, і всі того дня спілкувалися (щоправда, - тільки на заняттях) виключно українською.
Протягом двох днів (час від часу стикаючись із Тарасом ГУКАЛОМ) чи то на демонструванні фільмів, чи в коридорах під час перерви, я переконалася, що він весь час поводив себе просто, не називаючи своїх регалій, але наполягав на своєму: якщо ти українець, то спілкуйся українською із своїми земляками.
Вразило мене те під час наших розмов, що він підкреслював: західний світ знав про Голодомор в Україні, але не зробив спроби втрутитися. Він говорив, що не всі журналісти були такими неправдивими у своїх матеріалах, як кореспондент газети «Ньйю-Йорк Таймс» … ДЮРАНТІ, а крім того – США визнали Радянський Союз якраз у 1933-му, коли в Україні був той страшний Голодомор, і це його приголомшує, а ще – спільна робота цих двох країн того часу в Лізі Націй. Мабуть, велику роль зіграло те, що світ бачив, як приходив до влади Адольф ГІТЛЕР…
Разом з тим, згадуючи про підготовку до зйомок фільму про Голодомор в Україні, Тарас ГУКАЛО говорив, що його продюсери вже знали як відомого в країні документаліста, але все одно спочатку задавали різні запитання, оскільки ні в енциклопедіях того часу, ні в історичній літературі не було матеріалів про те, ніби в Україні був жорстокий Голодомор, від якого загинули до десяти мільйонів українців.
Олена МАКОВІЙ
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1299 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: