PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 00:29



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Квітень » 1 » «Слуга мертвого слова» ЧИЯ ЦЕ ВЛАДА, ЩО ДЕРЖАВНУ МОВУ «РОЗПИНАЄ»? ПІД ЧИЇМИ СИМВОЛАМИ НАД МІСТОМ ВОНА ЦЕ РОБИТЬ?
16:48
«Слуга мертвого слова» ЧИЯ ЦЕ ВЛАДА, ЩО ДЕРЖАВНУ МОВУ «РОЗПИНАЄ»? ПІД ЧИЇМИ СИМВОЛАМИ НАД МІСТОМ ВОНА ЦЕ РОБИТЬ?

Як було повідомлено в попередніх числах нашої газети, ми під цією рубрикою продовжуємо публікації на базі звернень громадян та інформаційних запитів до посадовців з метою інформування наших читачів про добросовісність і характер реагування з боку влади й визначення за результатами володаря так званої «антипремії» під назвою «Слуга мертвого слова», цього разу – до 9 березня 2014 року. У даній публікації, - щодо реагування на інформаційні запити кореспондента газети «Промінь Просвіти» Валентини КРИВДИ, яка є секретарем Криворізького міського правозахисного товариства. Всі вони пов’язані зі ставленням посадовців до пропагування й розвитку в місті державної мови.
Із самого початку інформую наших читачів про рішення місцевої влади щодо такого розвитку…
«РІШЕННЯ XXXI сесії міської ради VI скликання від 27.02.2013 року №1797 «Про заходи щодо виконання вимог Закону України «Про засади державної мовної політики» на території міста Кривого Рогу»:
«…1. Криворізькій міській раді та її виконавчим органам з метою виконання вимог Закону України «Про засади державної мовної політики» щодо застосування державної мови та регіональної (російської) – (виділено С.З.) мов, недопущення порушення прав людини та розпалювання міжнаціональних конфліктів (виділено С.З.) забезпечувати спілкування з відвідувачами, громадянами, які звертаються із заявами (зверненнями, запитами), надання відповідей, роз’яснень на мові звернення та ужиття інших заходів, передбачених чинним законодавством України, у межах діючого бюджету.
2. Районним у місті радам (ТЕРЬОХІН В.П., КОРИТНІК В.В., БЕЗЗУБЧЕНКО В.В., КОЛЕСНИК І.В., СТЕПАНЮК С.Д., САЛТОВСЬКА І.П., РИЖКОВ Є.В.) та їх виконавчим органам забезпечувати спілкування з відвідувачами, громадянами, які звертаються із заявами (зверненнями, запитами), надання відповідей, роз’яснень на мові звернення та вжиття інших заходів, передбачених чинним законодавством України, у межах діючого бюджету…»
Інформую також, що під час прийняття цього рішення на сесії міськради перед будинком міськради проходило мирне зібрання громадян на базі попереднього повідомлення, але парадний вхід до приміщення був заблокований кількома десятками правоохоронців. Тому нашим журналістам і декому з депутатів потрапити на сесію вдалося, однак - з великими труднощами. У відповідь же на інформаційний запит від газети («Який міліцейський підрозділ забезпечував правопорядок 27.02.2013 року з 9.30 до 11.00 біля приміщення Криворізької міської ради за адресою: пл.. Радянська, 1 підчас проведення мирного зібрання громадян згідно ст.. 39 Конституції України (організаторами акції, Спілкою підприємців Кривого Рогу, завчасно було подано повідомлення до Дзержинської районної ради)? В якій кількості й на чиє клопотання?)» до начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату міськради і виконкому Ю.С.ДІХТЯРА, від нього надійшла відповідь, в якій, зокрема, говорилося:
«У зв’язку з тим, що відділ не володіє інформацією, про який іде мова в першому та другому питанні запиту, у відповідністю з ч. 3 ст. 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» копію інформаційного запиту направлено за належністю до Криворізького МУ ГУМВС України в Дніпропетровській області».
А з відповідей на інші наші запити, які стосувалися питань інформування місцевої преси про те, як і де відбувалося обговорення питання щодо прийняття рішення про функціонування державної та «регіональної» мови і створення можливостей для повноцінного інформування криворіжців із цього питання, ми дізналися, посеред іншого, про таке:
«На Ваш інформаційний запит від 27.022013 щодо надання інформації про акредитовані на 01.03.2013 при Криворізькій міській раді засоби масової інформації та присутність їх представників 27.02.2013 на прес-конференції міського голови ВІЛКУЛА Ю.Г. повідомляємо, що при Криворізькій міській раді акредитовані 20 засобів масової інформації. На вище вказаному заході були присутні представники 14 засобів масової інформації (всього 24 чол.)». Далі:
«На Ваш інформаційний запит від 28.02.2013 щодо запрошення акредитованих при Криворізькій міській раді засобів масової інформації на засідання тимчасової робочої групи з розгляду пропозицій щодо застосування Закону України «Про засади державної мовної політики», яке відбулося 06.022013, повідомляємо, що про даний захід були поінформовані наступні засоби масової інформації: комунальне підприємство телерадіокомпанія «Рудана», Криворізька міська комунальна газета «Червоний гірник». Криворізька регіональна телерадіокомпанія «Криворіжжя», газета «Пульс», інформаційне агентство «Кривбасс ON-Line». І ще одна (вона, як і попередні дві, - від в.о. начальника відділу з питань преси та інформації виконкому Криворізької міської ради Надії КОСЯК):
«Розглянувши Ваш інформаційний запит, повідомляємо, що у засіданнях тимчасової робочої групи з розгляду пропозицій щодо застосування Закону України «Про засади державної мовної політики» брали участь виключно члени цієї групи. На останньому засіданні робочої групи 06.02.2013 року були присутні комунальні засоби масової інформації для висвітлення роботи органів місцевого самоврядування».
З інших відповідей, наданих секретарем Криворізької міської ради Сергієм МАЛЯРЕНКОМ, стало також відомо, що: «…з метою якомога більшого залучення всіх мешканців міста до обговорення зазначеного проекту рішення, вивчення громадської думки стосовно проекту, в районах були розроблені графіки проведення протягом січня 2013 року нарад, зустрічей та інших заходів з представниками закладів державних установ, підприємств, організацій та громадськості. В цілому, по місту відбулося 216 таких заходів, в яких взяли участь 12 тисяч 500 його мешканців. За результатами обговорень учасники зустрічей схвально оцінили та підтримали запропонований проект рішення…». В тих же відповідях зазначено, що згідно з результатами останнього Всеукраїнського перепису населення (2001 року) в місті проживало близько вісімдесяти відсотків громадян української національності: 561832 із загального числа проживаючих 710412.
То чи не здається вам, шановні читачі, виходячи навіть із цих відповідей (у порівнянні із реальним становищем функціонування державної мови в місті), що місцева влада насправді не хоче бути відвертою з криворіжцями, намагається уникнути чесної розмови, а цим рішенням вона заклала міну уповільненої дії зі знищення в нашому регіоні української мови як державної і, образно кажучи, просто розпинає її на хресті, виставивши на всякий випадок заради захисту своїх неправомірних дій шеренги сьогочасних центуріонів? Адже цим рішенням вона надала додаткові преференції саме російській мові у спілкуванні з криворіжцями. До того ж, із відповідей видно, що влада не запросила на свої засідання незалежні ЗМІ, аби ті поінформували криворіжців, про те, як вона «чесно» готує своє рішення, в першу чергу – єдину україномовну в місті газету «Промінь Просвіти». А взявши до уваги мову спілкування у трудових колективах гірничо-металургійного комплексу (навіть на рівні проведення там заходів, починаючи з «оперативок»), майже цілковиту відсутність у місті впливової україномовної друкованої преси, тотальну слабкість чи не всіх профспілок у відстоюванні своїх прав перед адміністраціями і відверте надання пріоритету російській мові керівниками регіону й міста під час масових заходів, очікувати можна було саме на такий висновок: «За результатами обговорень учасники зустрічей схвально оцінили та підтримали запропонований проект рішення…». Та й чи могло бути інакше в місті, де ще й сьогодні над копрами шахт переможно красуються п’ятикутні зірки (на світлині), родом з Радянського Союзу, де «язиком міжнаціонального общєнія» була не українська. То чия ж це влада приймає такі рішення в українському місті? І чи не сприяє вона цим своїм рішенням, пригнічуючи українську складову, розпалюванню міжнаціональних конфліктів?

Сергій ЗІНЧЕНКО
Переглядів: 835 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: