PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 11:16



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Липень » 8 » Слово: український контекст ШОВІНІЗМ
20:32
Слово: український контекст ШОВІНІЗМ
Слово «шовінізм», як відомо, походить від імені наполеонівського французького солдата по імені Шовін (Chauvin), що був фанатичним прихильником завойовницької (загарбницької) політики Наполеона БОНАПАРТА, поклонником підбою світу французькою зброєю. Отже, поняття «шовінізм» - це неодмінний атрибут імперіалізму, нещадної ідеології завойовників і пануючих над іншими. А не патріотичний спротив поневолюваних.
Теоретично більшовики теж так визначають «шовінізм» у своїх словниках і енциклопедіях. В академічному словнику чужих слів видання 1949 року (Москва) поняття «шовінізм» означено так:
«Реакційна політика переслідування, цькування, гноблення інших народів; розпалювання національної ворожнечі й ненависті; проповідь національної виключності; агресивна політика імперіалістичної буржуазії, направлена на підкорення і поневолення інших народів».
Як викинути з цього більшовицького визначення слово «буржуазії», то їхня ж характеристика шовінізму абсолютно підходить якраз до них же самих, до всієї їхньої практики національного підбою, поневолення й винародовлення інших націй в ім’я «найкращої», «найталановитішої», «найхоробрішої» і т.д. і, нарешті, «найпролетарськішої», «першої в світі комунізм будучої» російської нації – Росії. Спадкоємці Івана КАЛИТИ, як ніхто інший, підперли поняття «шовінізм» і власне його визначення як реакційної ідеології своєю практикою. Тільки вони поняття «шовінізм» правильно означили в теорії як реакційну ідеологію; в практиці ж вони шовінізму за собою не признають, шовіністами себе не вважають, де, навпаки – вони вважають усю свою діяльність в справі підбою й винародовлення націй за найпрогресивнішу, всіх ощасливлюючу, всякої похвали гідну. Спротив же цій політиці гноблення, навіть найменший, вони таврують «шовінізмом», «буржуазним націоналізмом», «контрреволюцією», ставлячи здоровий глузд і людську честь догори ногами. Як червоні, так і білі патріоти «єдиної неподільної». Це і є войовничий московський шовінізм. Ідеологія гнобителів і завойовників, поневолювачів інших націй.

Іван БАГРЯНИЙ,
видатний український письменник 20-го століття, номінований на Нобелівську премію в галузі літератури; уривок зі статті «Шовінізм», опублікованій в газеті «Українські вісті» в Німеччині 27 березня 1960 року.
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1151 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: