PP

     Вівторок, 16.04.2024, 14:11



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Вересень » 24 » Штраф за українську мову
20:09
Штраф за українську мову
За словами миколаївського пенсіонера Анатолія Ільченка, йому присудили штраф за хуліганство, коли він вимагав від співробітника державного банку розмовляти державною мовою. Міліція наполягає на версії про блокування роботи каси.
МОВА ЧЕРЕЗ СУД
"Миколаївгаз, Миколаївводогін, ЖЕК, ТЕЦ...", - пенсіонер Анатолій Ільченко, перераховує ті установи, від працівників яких він хоче чути українську. З ними й не тільки пан Ільченко протягом 5 років судиться за це право. На рахунку чоловіка приблизно сто позовів - всі, як він сам каже, на захист права говорити і чути у відповідь українську: "Ви розумієте, вони вперто не хочуть говорити українською. Чому я суджуся? Тому що наша мова тут у місті…Коли чують, що ти розмовляєш українською, можуть і образити. Не всі, але так буває."
За словами пенсіонера, через його вимоги говорити з ним державною мовою, установи не рідко взагалі відмовляються надавати послуги - приміром, виплачувати пенсію. Пан Ільченко пише скарги, коли отримує квитанції, заповнені російською. Тож, розповідає, у багатьох касах, де його вже знають, воліють за краще сказати йому, що з технічних причин не можуть його обслуговувати.
Останній конфлікт трапився у відділенні Ощадбанку, коли чоловік саме прийшов за пенсією. Після відмови співробітниці перейти на державну мову, Анатолій Ільченко попросив книгу скарг.
"Коли чують в місті, що ти розмовляєш українською, можуть і образити. Не всі, але так буває."
Анатолій Ільченко, миколаївський пенсіонер
От як він сам описує цей конфлікт: "Там черга була. Почали кричати, обзивати: "Бандера! Їдь на свою західну Україну! До своїх смерек! Понаїжджали тут!" У Миколаєві люди дуже агресивні..."
ХУЛІГАНСТВО ЧИ ЗАКОННА ВИМОГА?
Книгу скарг у наслідку пенсіонерові таки принесли, але вона, за його словами, не відповідала вимогам. Через це він викликав міліцію, аби задокументувати такий факт. Натомість, затримали його самого - як пояснили, за те, що блокував касу.
"Громадянина Ільченка доправили у відділ міліції і там склали адміністративний протокол - дрібне хуліганство... Ленінський районний суд виніс рішення - 51 гривня штрафу."
Ольга Передеренко, миколаївське обласне управління МВС
Ситуацію Бі-Бі-Сі прокоментувала речниця обласного управління МВС Ольга Передеренко: "Опергрупу викликали співробітники Ощадбанку - за фактом хуліганських дій. На місце приїхали міліціонери, Були допитані свідки, співробітники банку, громадянина Ільченка доправили до відділу міліції і там склали адміністративний протокол - дрібне хуліганство. Матеріали передали в суд, і Ленінський районний суд виніс рішення - 51 гривня штрафу."
"ДИВАКИ"
Втім, чоловік себе винним не вважає і обіцяє оскаржувати рішення суду, а також подавати позов на банк. Оксана Левкова - координатор руху "Не будь байдужим", який досліджує мовні питання, розповідає, що людей, які відстоюють право на спілкування українською мовою небагато. Хоча, за її словами, вони є в різних регіонах країни:
"Таких от "диваків" ми знаємо ще по кількох інших областях. На жаль, вони "диваки". Але, насправді, так має чинити кожен свідомий громадянин. Але ми знаємо багатьох таких людей. Хоча, звісно, якщо порівняти з загальною кількістю населення в Україні, то їх мало."
"На жаль, вони "диваки"."
Оксана Левкова, координатор руху "Не будь байдужим!"
За словами Оксани Левкової, якщо поки закон на боці цих людей, то невдовзі ситуація може змінится. Зареєстрований Партією Регіонів законопроект про мову може значно розширити сферу вжитку російської мови. Хоча оглядачі зазначають, що без обов'язкових "квот" на використання в різних сферах життя, українська мова за кілька поколінь може стати маргінальною.
В свою чергу, прихильники двомовності в Україні стверджують, що законодавство дискримінує російську мову, зокрема у судочинстві, на телебаченні та в освіті.

Роман ЛЕБЕДЬ
, Бі-Бі-Сі, Київ
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 941 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: