PP

     Четвер, 18.04.2024, 19:43



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Жовтень » 2 » ШЛЯХАМИ ЧУБИНСЬКОГО
16:52
ШЛЯХАМИ ЧУБИНСЬКОГО
21 вересня було офіційно завершено польову частину наукової експедиції Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України по збиранню наукового матеріалу до планової теми Інституту «Шляхами Чубинського». Експедиція проводилась в межах степових районів Дніпропетровської та Херсонської областей. До складу зазначеної експедиції увійшли: Боса Л.Г. (старший науковий співробітник, керівник групи), Босий О.Г. (докторант), Коваль-Фучило І.М. (науковий співробітник). Сіренко С.В. (провідний мистецтвознавець).
Члени експедиції, протягом тижня, знайомилися з культурою та побутом сільського населення степової України, вивчали експозиції та фонди місцевих музеїв, опитували краєзнавців і старожилів, фотографували об´єкти побуту, історії та культури, вели спостереження за виконанням органами місцевих влад охоронних забов´язань по збереженню культурно-археологічної спадщини, історико-архівних даних та природно-заповідного фонду України. Особливу увагу науковці приділили вивченню стародавніх звичаїв, обрядів, вірувань та пісень пов’язаних з народженням дитини, весіллям і похованням, які зберігаються населенням краю у мовній формі.
Під час прес-конференції, проведеної у приміщенні Апостолівської райдержадміністрації, науковці зазначили: «Важливість, цьогорічного, наукового експедиції полягає в тому, щоб зібраний фольклорний та етнологічний матеріал порівняти з науковим матеріалом стосорокалітньої давнини, залишеним Павлом Платоновичем Чубинським (1839-1884 р.р.), наукові труди якого було надруковано у Санкт-Петербурзі в семи томах (де´вяти книг), у період з 1872 по 1879 роки і мали відповідну назву: «Праці етнографічно-статистичної експедиції в Західно-Руський край». А, кажучи звичною мовою, це означає, що нам потрібно зрозуміти, що нашому народові вдалося зберегти в питаннях мови, культури, духовної спадщини, за цей довгий та нелегкий час!»
У своїх виступах представники Інституту не скривали свого захоплення громадській активності серед майстрів народної творчості та окремих працівників районного відділу культури і освіти, які кожного дня докладають зусилля на вивчення та збереження культурного та історичного надбання. Науковці першим виділили краєзнавчу та пошукову роботу, проведену Висоцьким Миколою Петровичем, завідуючим клубу села Камянка. Як було зазначено у виступі: «Над зібраними матеріалами завідуючого клубу, не один рік, будуть працювати багато відділів нашого інституту! Його аудіо та відеоматеріали заслужено займуть місце в наукових архівах багатьох інститутів!». Також багато теплих слів, було висловлено на адресу фольклорно-етнографічного музичного гурту «Горлиця» села Велика Костромка. Керівник музичного гурту Новицька Валентина Борисівна спромоглась зібрати навколо себе дванадцять співунь, багато з яких жінки похилого віку - вони роками в своїх піснях старанно оберігають місцеву духовну спадщину. Керівник експедиційної групи, особисто похвалила краєзнавчу та етнографічну роботу, яка ведеться в районі молодими народними майстринями, завідувачкою Зеленодольської міської бібліотеки для дітей Павлюченко Тетяною Анатолієвною та бібліотекарем Зеленодольської ЗОШ №2 Ляпуновою Мариною Іванівною. Дівчати на протязі багатьох років займаються пошуковою роботою по вивчення стародавніх звичаїв, повір’їв, легенд та дохристиянських вірувань українського народу. На сьогодні, дівчата проводять для дітей молоді краю майстер класи по виготовленню дідухів, ляльок-мотанок, писанкарству, відтворюють театралізовані народні свята. За місцевим орнаментом і кроєм стародавнього одягу дівчата відтворили дівочі та жіночі вишиванки степової України і завдячуючи їм на Великдень у багатьох міських оселях знову появилась місцева «сорококлинцева» писанка. «Ця, наполеглива та безкорислива праця заслуговує на те, щоб НАН України відкрила у Дніпропетровській області перший районний етнографічний інформаційно-пошуковий Центр. І розміститись він повинен саме в бібліотеці для дітей міста Зеленодольська, яка вже є таким Центром!» - сказала Боса Л.Г.
Окремо, виконуючи доручення НАН України, керівник наукової групи Боса Л.Г. вручила ікону «Святий славний лицар Юр - змієборець» Голові Апостолівської районної громадської організації «Правозахисне Козацьке Товариство «Базавлуцька Січ» Павлюченко Миколі Петровичу. Ікона вручена, як належна відзнака усього товариства за багаторічні зусилля покладені на збереження історичної і духовної спадщини краю, патріотичне виховання молоді та започатковану товариством Всеукраїнську громадську акцію «Піднімемо з землі дідівські хрести».
По завершенню прес-конференції науковці вислови щиру подяку керівництву Апостолівської райдержадміністрації і районної райради за всебічну та своєчасну надану допомогу у проведені пошукової наукової експедиції Інституту. Завдячуючи, безкорисливо наданому місцевою владою автотранспорту, науковці спромоглись збирати потрібний їм науковий матеріал в межах Апостолівського району Дніпропетровської області та у Нововоронцовському, Високопільському, Великоолександрівському районах Херсонської області. Окрема подяка прозвучала на адресу директора Апостолівської районної бібліотеки Воровко Лариси Петрівни та місцевих краєзнавців Козаченко Володимира Миколайовича і Гапонова Олексія Григоровича. Раніше зібраний ними матеріал надав можливість членам експедиції зустрітись саме з тими старожилами та мешканцями краю, інформація від яких слугує найбільшою науковою цінністю Інституту.




Обласна прес-служба УНП.
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 938 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: