PP

     Четвер, 18.04.2024, 06:52



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Травень » 14 » Російські солдати групами відмовляються їхати в Україну - Reuters
20:53
Російські солдати групами відмовляються їхати в Україну - Reuters
Через небажання брати участь у конфлікті на сході України російські солдати групами залишають армію, передає британське агентство Reuters. Солдати розповіли Reuters, як відмовлялися воювати
Російські солдати групами йдуть з армії через конфлікт в Україні, про що Рейтер розповіли самі колишні військові і правозахисники. Їх розповіді ставлять під сумнів твердження Кремля про те, що в Україні немає російських військ, а за бойовиків росіяни борються в якості добровольців.
Кількість свідчень того, що в Україні росіяни воюють, зашкалює: на полях бою знаходять російське армійське озброєння, про це розповідають сім'ї російських солдатів і українські полонені, які говорять, що були схоплені російськими десантниками.
Після вбивства опозиціонера Бориса Нємцова соратники політика закінчують роботу над доповіддю, в якій будуть описані нові свідоцтва російської військової присутності в Україні. Однак досі рідко вдавалося знаходити російських солдатів, які брали участь у бойових діях в Україні і готових про це розповідати. Ще рідше виходило поговорити з тими, хто через це звільнився з армії.
Рейтер зв'язався з п'ятьма військовими, які разом з товаришами нещодавно залишили службу, в тому числі і з двома з них, які зізналися, що звільнилися через те, що солдатів відправляють в Україну.
Один з них живе в Москві. Він розповів, що влітку минулого року був відправлений у Ростовську область на навчання, але замість цього опинився в Україні на танку в складі бронеколони.
"Якийсь підполковник вже після перетину кордону сказав, що можуть посадити за невиконання наказу. Деякі відмовлятися стали там далі перебувати", - сказав колишній військовий, який служив в елітній Кантемирівській танковій дивізії. Як і інші, він говорив на умовах анонімності, побоюючись можливого переслідування. Він бачив, як солдати відмовлялися воювати. "При мені таких було двоє. Кудись їх забрали. Підполковник говорив, що на них завели кримінальну справу, а насправді, ми їм потім подзвонили, вони вдома були, просто звільнилися".
Колишні російські солдати і правозахисники розповіли Рейтер про те, як деякі солдати бояться їхати в Україну, як їх змушують воювати там або що вони розчаровані тим, як їх зустріло командування після повернення з української території. Колишній танкіст з Москви каже, що не поїхав би в Україну по своїй волі. "Та ні, навіщо? Це не наша війна. Якби війська там були офіційно, то так, це вже інша справа".
http://uazmi.org/article/2938290869434254
Переглядів: 433 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: