PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 21:12



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Лютий » 2 » РЕЗОЛЮЦІЯ ПЕРШОЇ ВІДКРИТОЇ ГРОМАДСЬКОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ
19:24
РЕЗОЛЮЦІЯ ПЕРШОЇ ВІДКРИТОЇ ГРОМАДСЬКОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ
РЕЗОЛЮЦІЯ
ПЕРШОЇ ВІДКРИТОЇ ГРОМАДСЬКОЇ  НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ
Активна дія мешканців по відродженню та збереженню спадщини Криворіжжя як основна цінність місцевої громади
(історія, особистості, місця, напрацювання, проблеми і можливість спільних дій для їх подолання)
20 грудня 2014 року                                                 м.Кривий Ріг

 

Перша відкрита громадська науково-практична конференція «Активна дія мешканців по відродженню та збереженню спадщини Криворіжжя як основної цінності місцевої громади (історія, особистості, місця, напрацювання, проблеми і можливість спільних дій для їх подолання)» відбулась 20 грудня 2014 року на базі комунального вищого навчального закладу «Криворізьке обласне музичне училище» в рамках проекту “Криворізьке партнерство — кузня нових проектів” для осіб і організацій, заангажованих в діяльність Партнерства на користь відновлення річки Саксагань в Кривому Розі за напрямком: Розвиток Екомузею і охорона крайобразу.

Слід відзначити, що вперше на Криворіжжі науково-практична конференція відбулася за громадською ініціативою із максимальним запрошенням до участі:
- місцевих органів самоврядування: управлінь освіти та науки, культури та туризму, екології виконкому Криворізької міської ради та Центрально-Міського виконкому районної у місті Кривому Розі ради;
- професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів Кривого Рогу;
- учасників Партнерства «Відродження річки Саксагань»;
- неурядових організацій;
- підприємств та організацій різних форм власності;
- мешканців міста.
Для висвітлення та безпосередньої участі в її роботі було офіційно запрошено представників засобів масової інформації: комунального підприємства телерадіокомпанія “Рудана”, Державного підприємства «Криворізька регіональна державна телерадіокомпанія “Криворіжжя”.
Запрошено шляхом повідомлень на сайті Партнерства «Відродження річки Саксагань» та у соціальних мережах всіх бажаючих представників засобів масової інформації та журналістів різного рівня, формату, а також блогерів.

За мету конференції ставилося:
Започаткувати сталий (стійкий) процес збирання, систематизації, упорядкування та висвітлення інформації для заангажування мешканців на реальне відродження, збереження і постійний громадський моніторинг стану конкретних вже відомих однозначно загрожених (яким є очевидна загроза зникнення або завдання суттєвої шкоди) об’єктів Криворізького екомузею «Оберіг» (Скелі МОДРу, Будинок і сад-парк Ф. М. Мершавцева, Гданцівський чавуноливарний завод, природно-техногенні водойми в дельті старого русла Саксагані та інше).
Конференція додала вагомого внеску для досягнення основної мети Партнерства ВідріС, — «Згуртування місцевих неурядових організацій, зацікавлених громадян, молоді, представників бізнесу у співпраці з місцевими органами влади задля відродження річки Саксагань та сталого розвитку прилеглих територій.»

У роботі конференції взяли участь 24 учасника

Із них:
Партнерів ВідріС – 8
Представників неурядових організацій – 11
Представників органів місцевого самоврядування — 3
Представників підприємств та організацій різних форм власності – 5
Комунальних ЗМІ- 1
Незалежних журналістів — 1
Небайдужих мешканців – 24

У форматі круглого столу учасники конференції обговорили проблематику за напрямками:
Природна спадщина (геологічна пам’ятка Скелі МОДРу, природно-техногенні водойми в дельті старого русла Саксагані);
Промислова спадщина (Гданцівський чавуноливарний завод);
Духовно-культурна спадщина (спадщина родини Федора Матвійовича Мершавцева).

Обговорення
За змістом та рівнем обговорення проблем конференція стала основним елементом реалізації громадянської ініціативи, яка була створена неформальною групою в рамках проекту “Криворізьке партнерство — кузня нових проектів” для осіб і організацій, заангажованих в діяльність Партнерства на користь відновлення річки Саксагань в Кривому Розі за напрямком: Розвиток Екомузею і охорона крайобразу.

Основні результати конференції:

На науково-практичному рівні підтверджено крайню необхідність і ефективність ініціативи конкретних дій в зоні відповідальності, досяжності та компетенції неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, підприємств та організацій різних форм власності, мешканців міста, які стурбовані незадовільним станом довкілля та націлених на мобілізацію зусиль з формування сталого розвитку краю та створення гідного спадку для прийдешніх поколінь на реальне відродження, збереження і постійний громадський моніторинг стану конкретних вже відомих однозначно загрожених об’єктів Криворізького екомузею «Оберіг» (Скелі МОДРу, Будинок і сад-парк Ф.М.Мершавцева, Гданцівський чавуноливарний завод, природно-техногенні водойми в дельті старого русла Саксагані) у рамках Партнерства «Відродження річки Саксагань» з перспективою подальшого поширення екомузейної справи у Криворізькому регіоні.

Учасники конференції  вважають, що вихід з екологічної, економічної, моральної кризи повинен відбуватися на грунті суспільного договору на засадах духовно-культурних цінностей як стратегічного інструменту створення гідного спадку для прийдешніх поколінь. Перші паростки формування подібних засад вже проявилися і мають подальший розвиток в реальних діях мешканців по створенню і розвитку першого в Україні Криворізького екомузею «ОБЕРІГ» в рамках Партнерства «Відродження річки Саксагань».

За результатами обговорення доповідей конференція рекомендує:

1. Органам місцевого самоврядування:

З нагоди відзначення 180-річчя від дня народження (народився 1 січня 1835 р.) та з метою відновлення історичної справедливості і належної данини поваги громадянському подвигу нашого великого земляка, криворізького патріота Федора Матвійовича Мершавцева, а також вшанування культурної спадщини його родини, прийняти рішення визнати 2015 рік Роком Федора Мершавцева і внести відповідні корективи до планів роботи на 2015 рік

2. Виконавчому комітету Криворізької міської ради вжити заходів по призупиненню  руйнації, демонтажу  споруд та устаткування часів існування Гданцівського чавуноливарного заводу, які  можуть бути зруйновані під час ліквідації  ВАТ “Криворізький завод гірничого машинобудування”, та допущення на територію підприємства представників громадськості, зокрема Партнерів «ВідріС» та активістів Криворізького екомузею «ОБЕРІГ»;

3. Виконавчому комітету Криворізької міської ради надати доручення управлінню екології та іншим відповідним підрозділам:

  • по проведенню роботи щодо документального встановлення реальних меж (винесення границь в натурі) геологічної пам’ятки «Скелі МОДРу» та погодити участь громадських організацій, зокрема учасників Партнерства «Відродження річки Саксагань», в цих роботах;
  • надати представникам Партнерства «Відродження річки Саксагань» (ГО «Криворізьке міське правозахисне товариство») та оприлюднити  інформацію про роботи, що проводяться по відродженню екосистеми в межах старого русла річки Саксагань.

4. Неурядовим організаціям,  підприємствам та організаціям різних форм власності, мешканцям міста: підтримати ініціативу по увічненню пам’яті Ф. Мершавцева.

З цією метою ініціювати створення робочої групи з завданнями:

  • надіслати офіційний запит для встановлення причин та з’ясування, за яких обставин і коли було  знято статус пам’ятки історії місцевого значення з «Будинку Ф. Мершавцева» (за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Грабовського, 9);
  • підготувати рекомендації по відродженню історичного місця, пов’язаного із Федором Матвійовичем Мершавцевим і його родиною, та увічнення його пам’яті.
  • підтримати ініціативу громадськості міста з переіменування парку імені газети «Правда» в «парк Федора Матвійовича Мершавцева».

5. Конференція просить неурядові організації,  підприємства та організації різних форм власності, мешканців міста:

1). З метою сприяння ефективним діям по  збереженню природної спадщини Криворіжжя:

  • Активно долучитися до моніторингу стану збереження геологічної пам’ятки «Скелі МОДРу»;
  • Підтримати ініціативу по проведенню громадського моніторингу стану природно-техногенних водойм в історичному місці з’єднання Саксагані і Інгульця.

2). З метою збереження об’єктів промислової спадщини Криворіжжя – Гданцівського чавуноливарного заводу активно долучитися до збереження об’єктів промислової спадщини Криворіжжя, — споруд та устаткування часів існування Гданцівського чавуноливарного заводу, які  можуть бути зруйновані під час ліквідації  ВАТ “Криворізький завод гірничого машинобудування”.

Учасники конференції 20 12 2014 (список)

Переглядів: 511 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: