PP

     Середа, 24.04.2024, 14:06



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Вересень » 26 » ПРО ТЕ, ЯК ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ БЕРУТЬ ВЛАДУ В СЕЛАХ УКРАЇНИ І НА БАЗІ ЧОГО ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ
16:13
ПРО ТЕ, ЯК ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ БЕРУТЬ ВЛАДУ В СЕЛАХ УКРАЇНИ І НА БАЗІ ЧОГО ЦЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ
Після 19-ї години 19-го вересня у актовому залі колись дуже потужного рудоуправління імені Кірова відбулася важлива для нашого міста (та й не тільки для нього) подія., яка з часом може набути особливого звучання в нашій пам’яті, хоч усе відбувалося в присутності менше сотні людей. А справа в тому, що до Кривого Рогу завітав (перед цим відвідавши село Недайводу Криворізького району) всеукраїнський автомайдан, який був зініційований Асамблеєю громадських організацій малого і середнього бізнесу України. Серед ініціаторів цього утворення є, наприклад, громадські організації «Вільний простір», «Правовий простір», «Самоврядна громада» та інші.
До нас прибули представники з різних регіонів України. Серед них – Ігор ГУРНЯК із Львівщини, Рімма БІЛОЦЕРКІВСЬКА та Ігор ЗАПРУДСЬКИЙ з Луганщини, Інна ПЛОТНІКОВА з Київщини, Володимир ФОЛМІЦЬКИЙ з Кривого Рогу та інші.
Представивши гостей, голова громадської організації «Ліга підприємців Кривбасу» Володимир ФОМІЦЬКИЙ надав їм слово. І першим виступив керівник названої Асамблеї підприємців Ігор ГУРНЯК, який розповів коротко про те, де активісти побували і що в тих чи інших регіонах побачили.
Зазначив, що усе розпочалося в лютому із села Сівки Войнилівської Калуського району, що на Іванофранківщині. А також підкреслив наступне: «Цьогорічний Автомайдан ми присвятили темі «Територіальна громада – це господар в Україні». Якби це було до лютого, то було б важко проводити такі акції, бо у нас не було практичного досвіду. А вже починаючи з лютого ми маємо 35 територіальних громад, створених загальними зборами, і ці територіальні громади частково тільки починають свій шлях, але вже є й такі, які міцно стали на ноги».
У тому селі, з якого почав свій шлях Автомайдан, інвестор взявся будувати крупну свиноферму «з величезною кількістю поголів’я. І, дивлячись на сусідні лани, жителі села знали, що це є злив відходів на людські поля, що це є постійні відходи на території заповідника…». Як він повідомив, там створено територіальну громаду, інвестор змушений був укласти мирову угоду й відмовитися від своїх планів, а після цього люди побачили, що «міст через річку недобудований, є звалище техніки, яка ржавіє… Вони вже взялися за вирішення цієї проблеми. Їм це сподобалось – і вони тепер хочуть навести лад з питання невитребуваних паїв. Тепер вони вже знають, що на їхній території є піщаний кар’єр, що на нього немає потрібних документів, і тому вони вирішили цей кар’єр взяти для використання на користь громаді».
Ігор ГУРНЯК розповів про перебування й роботу активістів Автомайдану на Львівщині, Рівненщині, Житомирщині, на Черкащині, Київщині… Зокрема, повідомив про те, що на Рівненщині, наприклад, «уже створено 9 територіальних громад, і 6 із них (хоч це і не обов’язково) мають уже затверджені сільськими радами статути, які зареєстровані». Однак не всюди так вдало все відбувається і, як він підкреслив, найбільш негативний досвід у цьому плані вони винесли із самого Києва, де найскладніше.
Рімма БІЛОЦЕРКІВСЬКА, яка повідомила, що є юристом із цієї всеукраїнської ініціативи, зупинилася на тих моментах, які мають безпосереднє відношення до використання Конституції і законів України з метою утворення територіальних громад та розвитку їх подальшого розвитку.
Вона також звернула увагу присутніх на те, що нині ми є свідками того, як «те, що нічиє, переходить з рук в руки, перепродається або забирається рейдерським захопленням». І все це відбувається, на її думку, через те, що наші органи місцевого самоврядування не були утворені територіальними громадами. Вона підкреслила той момент, що органи влади мають працювати так, щоб всьому організму місцевої громади, всьому організму держави було добре. Однак цього не відбувається, як вона зазначила. Чиновники на місцях вважають себе «мало не богами» на своїх посадах. А тому закликала активно діяти зі створення територіальних громад і роз’яснювати це всім іншим. При цьому треба спиратися на Конституцію України (ст.ст. 13, 69, 142), на Закон України «Про громадянство» і не забувати про те, що кожен – це не є фізична особа, а власник держави, бо про це навіть записано в паспорті. Та й справді кожний бажаючий може під заголовком «ВИТЯГ» прочитати таке: «1. Паспорт громадянина України є документом, що засвідчує особу власника та підтверджує громадянство України». І взагалі вона як юрист рекомендувала уважно читати Конституцію України й розуміти, що це є документ прямої дії.
Виступали й інші цього учасники всеукраїнського проекту, розповідаючи коротко про набутий досвід та про проблеми, із якими доводиться стикатися. Але загальне враження було таке, що процес розвитку громадянського дієвого суспільства на база створення територіальних громад розвивається, хоч як це не подобається чималої кількості чиновників та тим, хто разом із ними намагається розпоряджатися майном всупереч діючому законодавству України і насамперед – КОНСТИТУЦІЇ.
А там, посеред іншого, записано: «Стаття 13… Кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону. Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству. Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом».

Сергій ЗІНЧЕНКО

На світлині:


Ігор ГУРНЯК.
Фото автора.
Переглядів: 918 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: