PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 02:07



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Травень » 31 » Приходи та витрати Фундації ім. Івана БАГРЯНОГО в 2013 році
11:25
Приходи та витрати Фундації ім. Івана БАГРЯНОГО в 2013 році
В минулому році 112 жертводавців прислали Фундації 65 249 доларів на різні потреби Фундації, а з каси Фундації видано видавництвам, організаціям та установам України та діаспори 106 191 долар. Найбільшу суму Фундації дали Галина та Олексій ВОСКОБІЙНИКИ – 32 тисячі доларів. Менші суми прислали Фундація «Самопоміч» в Чікаго – 3 900 доларів, василь СТАН – 3800 доларів, Маруся і Іван ГНИПИ – 2600 доларів, по 2 тисячі доларів Володимир МОГУЧИЙ, Степан ОЛІЙНИК та Віра і Богдан БОДНАРУКИ., 1250 доларів – Оксана МОСТОВИЧ, 1040 доларів – Галина СВІЧКОВСЬКА, 1000 доларів – Фундація «Спадщина» в Чікаго, 800 доларів – Лідія ШАЄНКО та 670 доларів – Маруся і Федір ГАЙОВІ. Пожертви в менших сумах як 500 доларів прислали 100 осіб.
Найбільші суми вмдано на друк різних книг, газет та журналів в Україні, а саме на двотомник «Іван БАГРЯНИЙ: нове й маловідоме» - есеї, документи, листи, спогади, нотатки та факти, які зібрав та упорядкував для видання Олександер ШУГАЙ – представник Фундації в Києві. На видання книг про авторів діаспори видавництвом «Літературна Україна», Лізі Українських меценатів 5 тисяч доларів даємо річно, бо Фундація є членом, на конкурс української мови учнів шкіл та вояків України та 5250 доларів передано Товариству Української Мови, котре очолює Віра БОДНАРУК, і допомагає «Просвітам» України. Менші суми вислані для допомоги сиротам України, для придбання харчів демонстрантам Майдану в Києві та студентам.
Фінансову підтримку дала Фундація газетам «Літературна Україна» в Києві, «Промінь Просвіти» в Кривому Розі, «Світ-інфо» в Чернігові, яку редагує Петро АНТОНЕНКО, представник Фундації на Чернігівщині, журналам «Київ», «Універсум» у Львові, якого є редактором Олег РОМАНЧУК, представник Фундації у Львові, «Березіль» в Харкові, який редагує Володимир НАУМЕНКО, та «Бористен» і «Наша Церква Київський паиріярхат», які редагує Фідель СУХОНІС, представник Фундації в Дніпропетровську.
Видавництву «Кліо», яке очолює Віра СОЛОВЙОВА, Фундація допомогла видати дві книги. Одна з них – спогади «шестидесятників» про Василя СТУСА, а друга – книга «На трьох континентах» Івана ДЗЮБИ. Письменникові з Черкащини Василеві ДЕРГАЧЕВІ допомогли приготувати матеріали для вироблення фільму «Вирок історії». Видавництво «Бористен» приготовляє до друку книгу про голод 1933 року під назвою «Діяспора пам’ятає», на яку надійшли пожертви від багатьох осіб. Микола СНІЖКО при фінансовій допомозі Фундації видав книгу-спогади під назвою «Симоненкова хода», в якій розповідає про життєвий шлях свого друга по праці Василя СИМОНЕНКА.
По тисячі доларів дано Києво-Могилянській Академії, на видання підручника для українських шкіл «Основи християнської освіти» та вислано менші суми Інститутові Журналістики, архівові УВАН в США та Фундації US-Ukraine.
Сергій КОЗАК, головний редактор «Літературної України», зібрав, впорядкував та подбав про видання ряду книжок, на видання яких Фундація дала частинно гроші. Першою з них є книга спогадів про Тодося ОСЬМАЧКУ під назвою «Шукав у слові Україну». В ній поміщено спогади про Т.ОСЬМАЧКУ Марії КЕЙВАН, Людмили КОВАЛЕНКО, Григорія КОСТЮКА, Петра ОДАРЧЕНКА та Юрія СТЕФАНИКА. Другою його книгою є «Українська планета Ді-Пі», яка містить головні дописи, що були надруковані в газеті «Українські вісті» в Новім Ульмі в Німеччині в роках 1945-1951. Поміщені публікації розповідають про перебування українців та їх діяльність в трьох зонах окупації Німеччини та про початок їх розселення по багатьох країнах світу. Книга є цінним джерелом для вивчення політичних процесів, організацій шкіл, молодечих організацій, театрів та мистецьких одиниць. В процесі підготовки видання ще двох томів книг «Українська планета Ді-Пі», які містимуть матеріали річників газети «Українські вісті» в роках 1952-2000.
Фундація допомогла редакторові газети «Свобода» Левкові ХМЕЛЬКОВСЬКОМУ видати книгу спогадів під назвою «Моя нещасна мама».
В 2013 році Фундація дала диплом лауреата премії імені Івана БАГРЯНОГО та тисячу доларів письменнику Володимирові ПРОЦЕНКОВІ (псевдонім Володимир ЧОРНОМОР) за його книгу, присвячену 80-ій річниці Голодомору-Геноциду 1933 року під назвою «Відлуння козацької генези». Він є активним головою «Просвіти» в місті Севастополі на Криму. Яка його доля після загарбання Криму Росією ПУТІНА, нам невідома.
Через фірму «Міст» вислано багато ящиків книг авторів діаспори та України в Київ, Чернігів, Львів та в інші міста України. В національний музей «Меморіал памяті жертв голодоморів в Україні» в Київ вислано 22 книги про Голодомор в Україні, які були видані в діаспорі, й деякі видані про голод видавництвом Києво-Могилянської Академії та іншими видавництвами. Між ними – англійською мовою «Біла книга про чорні діла Кремля».
Переглядів: 1073 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: