PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 04:55



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Серпень » 22 » Правозахисники утворили Комітет захисту від політичних переслідувань
20:11
Правозахисники утворили Комітет захисту від політичних переслідувань
Українські правозахисники та дисиденти радянської доби заявили про створення Громадського комітету захисту від політичних репресій в Україні. Про це в четвер на прес-конференції повідомили голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров та колишній в’язень сумління Василь Овсієнко. Необхідність такого кроку вони пояснюють тим, що починаючи з весни 2010 року в Україні відновилися політичні переслідування опонентів чинної влади. За словами організаторів комітету, безсумнівне політичне підґрунтя мають кримінальні справи проти учасників «підприємницького майдану», членів організації «Тризуб», які спиляли голову погруддю СТАЛІНА, а також проти колишніх урядовців Юлії ТИМОШЕНКО, Євгена КОРНІЙЧУКА, Валерія ІВАЩЕНКА.
За словами Євгена ЗАХАРОВА, найочевиднішими є протиправні дії вжиті щодо колишнього міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА. «Це взагалі нечувано, щоб слідчий диктував обвинуваченому, в якому режимі йому знайомитися зі справою, – наголосив правозахисник на деяких аспектах затримання екс-урядовця. – Жодної законної підстави для позбавлення ЛУЦЕНКА волі не було. Ця справа є, безумовно, політичною».

ПОЛІТИЧНІ СПРАВИ ФАБРИКУЮТЬ «ВИНАХІДЛИВО»

Василь ОВСІЄНКО, який у радянської часи за свої політичні погляди відсидів 14 років, зазначив, що хоча зараз ситуація істотно різниться від того, що було в часи СРСР, проте інколи влада діє із суто радянським лукавством. «Якщо тепер вигадують справу про те, що чотири підприємці, які навіть не були знайомі між собою, але всі раніше мали судимості, вступили в злочинну змову з метою зруйнувати плитку на майдані Незалежності – ну, це треба мати фантазію неабияку. Проти нас фабрикували справи про крадіжки, опір міліції», – зазначив Василь ОВСІЄНКО.
Громадський Комітет захисту від політичних переслідувань є позапартійним неполітичним об’єднанням правозахисників радянського та сучасного періодів. Комітет буде відслідковувати ситуацію та надавати допомогу жертвам політичних переслідувань. Його діяльність фінансуватиметься з грантів міжнародних неурядових організацій.

«РЕГІОНАЛИ» ВИСЛОВЛЮЮТЬ ПІДОЗРИ, ЩО ПРАВОЗАХИСНИКІВ НАДИХАЄ ОПОЗИЦІЯ

Заступник голови фракції Партії регіонів, член парламентського комітету з питань правосуддя Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО, називає подібну ініціативу політичною, а не правозахисною. «Це лише політичний піар, тому що жодні правозахисники ніколи не об’єднуються в якісь комітети. Це мені нагадує політичний проект тих, хто сьогодні називає себе опозицією», – зауважив депутат-регіонал. За словамси Вадима КОЛЕСНІЧЕНКА, для відстоювання прав людини в Україні створення подібних комітетів нічого не дасть.
Між тим, правозахисники вже мають перші здобутки. Так, після їхнього втручання пом’якшили обвинувачення проти активістів «Тризубу», які відпиляли голову погруддю СТАЛІНА. З хуліганства ці дії перекваліфікували на пошкодження майна Компартії. Євген ЗАХАРОВ зазначив, що подібні погруддя є образливими для багатьох співвітчизників, отже, їх знищення не можна кваліфікувати як образу суспільства, що є однією з головних ознак хуліганства.

Дмитро ШУРХАЛО, радіо «Свобода», 4 серпня 2011 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 857 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: