PP

     Субота, 20.04.2024, 12:41



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Червень » 25 » Правозахисники: ситуація в Україні за рік погіршилася
20:18
Правозахисники: ситуація в Україні за рік погіршилася
В Україні правозахисники відзначають істотне погіршення економічних прав та фундаментальних свобод. У Києві на своєму п’ятому форумі вони проголосили спільний маніфест «Громадськість проти безправ’я».
Під маніфестом підписалися більшість правозахисних громадських організацій України. За часів незалежності це перший спільний документ, який одностайно підтримали правозахисники, каже голова правління Української Гельсінської групи Євген ЗАХАРОВ. «Ця потреба виникла через те, що правозахисники бачать брутальне систематичне порушення фундаментальних прав людини. Хоча і раніше в Україні права людини не надто шанували, але за останні півтора року ситуація значно погіршилася», - сказав Deutsche Welle ЗАХАРОВ.
У маніфесті зазначається, що побиття і катування людей у міліції вже стало в Україні звичним явищем. Порушення кримінальних справ проти учасників мирних зібрань, дискримінація людей за віком та станом здоров’я, обмеження свободи висловлювань на національних телеканалах свідчать про те, що нині в Україні «правова криза».
Поряд з порушенням громадянських, політичних прав людей у маніфесті зазначається, що з економічними правами українців теж є проблеми. У документі йдеться про те, що зараз в Україні відбувається «узурпація великим капіталом» права людей на природні ресурси. Здебільшого це відбувається шляхом рейдерських захоплень, корупції, або створення вертикально-інтегрованих компаній.
СИМВОЛІЧНІ КУЛЬКИ НА МАЙДАНІ
Це чи не вперше, коли економічні права людей стали у центрі уваги правозахисників, каже представник Громадського комітету захисту конституційних прав і свобод громадян Микола КОЗИРЄВ. «Стали розуміти правозахисники, що порушення прав будь-ким – це вторинне. Все залежить від економічних відносин. А це власність, трудові відносини та інформація, яка циркулює. Зараз ці інститути в Україні працюють як у феодальному суспільстві: є власник у парламенті чи уряді, і є люди, яким вони дають у користування цю власність», - обурюється КОЗИРЄВ.
Під час форуму правозахисники провели на майдані Незалежності в Києві театралізоване дійство – трьом переодягненим особам, які уособлювали законодавчу, виконавчу і судову владу, люди вручали чорні кульки, де були написані їхні проблеми і потреби. Втім, всі ці кульки «законодавча, виконавча і судова влади» демонстративно випускали в небо, ігноруючи «права людей».

Автор Лілія ГРИШКО, редактор Роман ГОНЧАРЕНКО,
радіо «Німецька хвиля», 16 червня 2011 року.

На світлині:

під час театралізованого дійства на Майдані виконавча влада (в її ролі – правозахисник із Кривого Рогу Микола КОРОБКО) викручує руки судовій (в її ролі правозахисник із Херсону Дементій БЄЛИЙ) - сайт УГСПЛ.

Від редакції: Кривий Ріг на 5-му Всеукраїнському форумі правозахисників представляли голова Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА Микола КОРОБКО і голова Криворізької організації Спілки офіцерів України полковник Петро ЛИСЕНКО;


відеорепортаж про це театралізоване дійство можна переглянути на нашому просвітянському порталі за адресою: www.prosvita.at.ua
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 959 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: