PP

     Четвер, 28.03.2024, 18:56



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Березень » 27 » Письменник Іван АНДРУСЯК Відвідав Кривий Ріг
15:03
Письменник Іван АНДРУСЯК Відвідав Кривий Ріг
Вже стали традиційними зустрічі письменників із читачами, які проходять у містах України за ініціативою видавництва «Грані-Т».Цього разу до Кривого Рогу завітав відомий український письменник, літературний критик, перекладач Іван АНДРУСЯК. Дуже символічно, що така зустріч відбулася під час проведення Всеукраїнської акції «Україна читає дітям». Адже останнім часом він багато творів написав дітям і про дітей. Поспілкуватися з письменником мали можливість книголюби, які завітали до дитячої бібліотеки №15, що у Саксаганському районі, та до Центральної бібліотеки для дітей.
Разом із письменником, який є літературним редактором видавництва «Грані-Т», учасником цих заходів була ще одна працівниця названого видавництва: Наталя МАЙДАНСЬКА. Саме вона й представляла автора та розповідала про видавництво, а вже Іван АНДРУСЯК читав свої вірші, розповідав про прозові твори. Чимало цікавого дізналися юні читачі про захоплення письменника футболом та кулінарією, про його дітей, які надихають на творчість. Юні криворіжці підготували письменникові сюрпризи: вони виразно читали його вірші, демонструючи акторські здібності, а ще - продемонстрували виставку малюнків за його творами.
Як письменник Іван АНДРУСЯК прийшов у літературу порівняно недавно, 1992 року, в якості учасника такого собі літературного гурту під назвою «Нова дегенерація». Але з тих пір видано вже з півтора десятка його книжок і написано багато матеріалів про його творчість. Він є лауреатом першої премії видавництва «Смолоскип», а ще – видавництва «Благовіст», першої премії конкурсу творів для дітей «Золотий Лелека», міжнародної премії «Corona Carpatika», журналу «Кур’єр Кривбасу» та деяких інших. Найбільш відомі з цих книжок, наприклад, такі: поетична збірка «Писати мисліте», книжка критики «Латання німбів», повісті для дітей «Стефа і її Чакалка», поетичні книжки для дітей: «Зайчикові книжечка», «Звіряча абетка», «М’яке і пухнасте».
Але коли зустрічаєшся з письменником, найважливіше, як мені здається, - це його думки про світ, наповнений дітьми й дорослими, про нас усіх, таких, які ми є сьогодні. А з цієї причини - в якості подарунку для наших читачів – його слова. Його думки, які він висловив під час зустрічі, відповідаючи на запитання.
«Насправді немає в цьому світі нічого кращого, ніж дитина. Дитина, яка не просто дитина, а дитина, яка мислить і бачить світ власними очима, яка творчо переосмислює те, що вона бачить, яка, врешті, вам посміхається, реагуючи на почуте. Мене надзвичайно вразили дитячі малюнки за моїми книжками, які були виставлені в обох бібліотеках, де я побував, вразили своєю непідробною органічністю, до якої, нам, дорослим, ще рости й рости. А в світі є ось цей зовнішній шум. Зокрема, - телевізор, через який приходять дуже дивні люди, і ці люди несуть таку «пургу», таку ахінею, що складається враження, ніби єдина книжка, яку вони в своєму житті бачили, це казка про Колобка, та й то – не самі прочитали, а колись бабуся розповідала. Передовсім, це стосується політиків, але – не тільки них, а й, наприклад, представників шоу-бізнесу. А цей шоу-бізнес пропагує таке легке, веселе й безтурботне життя, але, вибачте, - навіть без клепки в голові. Кожен із нас має боротися з цим в міру власних сил і можливостей, найкращий спосіб – це вимкнути його, коли все це переходить всілякі межі, і я так і роблю. Але це не тільки одного телевізору стосується, а й багатьох друкованих видань, і багатьох книжок. Та в кожному разі, як читають, мислять, адекватно спілкуються батьки, то так само будуть мислити й адекватно мислити діти. Не думаймо, що наших дітей вивчать і виховають школа, ось таке телебачення, гламурні журнали чи ще там щось, а думаймо самі. Я, скажімо, перш ніж рекомендувати дитині прочитати ту чи іншу книжку, спочатку прочитаю її сам».
«Якщо вам скажуть, що письменник пише для широкої публіки і таке інше, то це – неправда. Кожен письменник, передусім, пише для себе, а якщо стосується дитячої літератури, то – для своє дитини, а якщо й справді – для всіх дітей, то такий письменник насправді пише кепсько».
«Для видавця зараз дуже гарний час. Гарний тому, що раніше був великий вал, але в тому валі було багато й шлаку, а зараз треба десять разів подумати, перш ніж видавати. Ми у своєму видавництві «Грані-Т» обов’язково про це думаємо Книжка має бути гармонійна з мисленням сучасної дитини. Мені, наприклад, більше подобається мислення моєї дочки, ніж моє мислення в тому ж віці. Сучасні діти дуже багато знають, відкривають для себе, що для мене колишнього було недосяжним, про що я тоді навіть не міг помислити. Головне – це те, що діти дуже відкриті до світу, який зараз дуже швидко змінюється. Та так, що минає два-три роки – і перед тобою уже зовсім інший світ. Такого раніше, за часів мого дитинства, скажімо, не було, бо такі стрімкі зміни відбувалися десь за десять років. І я не знаю, добре це чи погано, але воно так є, так відбувається. І діти це ловлять, вони співголосні з цією дійсністю, вони не бояться комп’ютера, вони вільно живуть в Інтернеті… І ось ця їхня швидка реакція (передусім, - інтелектуальна) – це прекрасно. Тому книжка не повинна гальмувати цей процес, а ми, видавці, мусимо на це реагувати так само швидко. І чим нестандартніша дитяча книга (звичайно, - з рахуванням почуття міри), - тим краще».

Олена МАКОВІЙ

На світлинах:


Іван Андрусяк дає інтерв’ю;


Іван Андрусяк виступає перед дітьми;


на зустрічі з письменником у Центральній дитячій бібліотеці Кривого Рогу.

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2498 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: