PP

     Вівторок, 23.04.2024, 23:32



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Листопад » 12 » Переселенці утворюють свою мережу
20:00
Переселенці утворюють свою мережу
У Києві відбувся форум «Конгрес сходу України». У заході взяли участь 89 переселенців, які через війну на Донбасі переїхали до Яремчі, Нової Каховки, Кривого Рогу, Харкова, Вінниці, Чернівців, Старобільська, Києва тощо. Мета форуму — об’єднати переселенців сходу України в мережеву громаду. Це, на думку організаторів, допоможе в соціальній інтеграції людей за новими місцями проживання.
Сьогодні орієнтовно півмільйона жителів Луганської та Донецької областей переїхали до різних регіонів України через бої на сході. Фактичний соціальний статус цих людей — реципієнти, які лише отримують мінімум необхідної допомоги. Тож учасники форуму прагнуть долучатися як консультанти до роботи центральної та регіональної влади, щоб допомагати чиновникам вирішувати проблеми внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Також «Конгрес сходу України» хоче розробити законодавчі ініціативи для системного розв’язання проблем переселенців. За підсумками форуму, планується проводити постійний моніторинг порушень прав ВПО. Крім цього, учасники події контактуватимуть із міжнародними організаціями, щоб сприяти вирішенню проблем переселенців і залучати до країни інвестиції.
Результати «Конгресу сходу України» прокоментував один із ініціаторів заходу, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Микола КОЗИРЄВ:
— Це — перший крок, необхідний для захисту прав переселенців із Донецької та Луганської областей. Війна вирвала цих людей із системи місцевого самоврядування, деякі втратили свою приватну власність. Наразі переселенці позбавлені статусу членів громади. Зокрема вони не змогли голосувати за мажоритарними округами на нових місцях проживання. Але, якщо людина тимчасово десь мешкає, вона має користуватися своїми правами повністю. Тому одне з наших завдань — сприяти появі доповнень до законодавства, з врахуванням цього форс-мажору, фактичної війни. Ми хочемо, щоб переселенці стали повноправними членами громад і користувалися усіма своїми правами. Зараз переміщені особи отримують тільки гуманітарну допомогу — аби були дах над головою та їжа. Багато чого робиться, особливо благодійними організаціями. Але переселенці відчувають дискримінацію на побутовому та інституціональному рівнях. Складно отримати допомогу по догляду за дітьми й влаштуватися на роботу, переведення пенсії триває тижнями. Купу таких проблем обговорили на форумі. Ситуація на сході затягнеться надовго, тож держава має опікуватися переселенцями. Ми наполягаємо, щоб спеціальний орган виконавчої влади займався питаннями внутрішньо переміщених осіб. Для ефективності цієї справи переселенці мають допомагати чиновникам.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День», 11 листопада 2014 року
Переглядів: 565 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: