PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 22:42



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Липень » 2 » «ОЗОН» розширює зону свого впливу
15:19
«ОЗОН» розширює зону свого впливу
Громадські монітори … Далеко не у кожного пересічного громадянина з цим словом пов’язується якийсь конкретний образ. Тим більше, - розуміння призначення цієї форми громадської активності. У той же час ми все частіше починаємо розуміти, що активізація громадської думки, що має місце на теперішній час в Україні, викликає бажання більш критичного ставлення до дій влади, посилює природну конфліктність між різними суспільними верствами і владою. У суспільстві має існувати постійний діалог між громадськістю і владою. Згідно конституційної норми, кожний громадянин має право будь-якими (не забороненими законом засобами) захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. До таких засобів належить право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.
За висновками більшості міжнародних і національних експертів, що стосуються періоду 2010 – 2012 років, державні органи України не забезпечують належним чином право на свободу мирних зібрань, право, що належить до числа фундаментальних прав людини. Як зазначають експерти, органи внутрішніх справ, на які покладається позитивний обов’язок одночасно забезпечувати охорону громадського порядку і реалізацію права на мирні зібрання, нерідко самі стають порушниками цього права. Серед типових порушень, що мають місце у практиці діяльності органів внутрішніх справ, чільне місце займають:
- втручання правоохоронців з метою перешкоджання громадянам брати участь у мирних зібраннях;
- безпідставне припинення працівниками органів внутрішніх справ проведення мирних зібрань та затримання учасників цих зібрань;
- надання правоохоронцями переваги одній із сторін під час проведення мирних зібрань;
- надмірне застосування сили і спеціальних засобів проти учасників мирних зібрань;
- бездіяльність працівників міліції під час сутичок, що виникають між різними сторонами, які беруть участь у проведенні мирних зібрань;
- переслідування учасників мирних зібрань після завершення заходу;
- незаконний тиск на активістів та організаторів мирних заходів, а також на посадових осіб установ, в яких працюють або навчаються активісти та ініціатори зібрань.
Не контрольовані громадськістю дії правоохоронних органів, що супроводжуються порушенням фундаментальних прав людини, мають наслідком небезпечні для існування державних устоїв наслідки. Очевидною стає потреба в постійній і кваліфікованій оцінці ситуацій, що мають місце під час проведення мирних зібрань, в об’єктивній фіксації дій як учасників мирних зібрань, так і правоохоронців. Важливою передумовою досягнення відповідних результатів має бути наявність в країні достатньої кількості кваліфікованих громадських спостерігачів-моніторів.
Із ініціативою щодо організації навчання та підготовки спеціальних громадських спостерігачів виступила громадська організація «Центр Громадянських Свобод». За підтримки Коаліції неурядових організацій «За мирний протест», Партнерства неурядових організацій «За свободу мирних зібрань» та Міжнародної мережі «Молодіжний Правозахисний Рух» 1 січня 2013 року був започаткований проект «За свободу мирних зібрань: об’єднана група громадського спостереження». В ході виконання цього проекту після проведення 22 – 24 лютого 2013 року навчального семінару було підготовлено 18 перших громадських спостерігачів, які оволоділи правовими знаннями в сфері належного забезпечення свободи мирних зібрань. У вперше сформовану групу громадського спостереження, що дістала назву «ОЗОН», увійшли представники міст Києва, Луцька, Запоріжжя, Сімферополя, Хмельницького, Ужгорода, Одеси.
У дні 14 – 16 червня поточного року у м. Києві за участі експертів - відомих правозахисників О. МАРТИНЕНКА, В. ЧЕМЕРИСА, В. БАТЧАЄВА, Р. КУЙБІДИ та інших, відбувся навчально-практичний семінар під назвою «Технологія проведення моніторингу мирних зібрань». В ньому взяла участь нова група слухачів із різних міст України. Серед них - 3 представники нашої області. Всі ці правозахисники одержали сертифікати про проходження згаданого навчально-практичного семінару і висловили свою згоду долучитися до складу групи громадських спостерігачів за ходом проведення мирних акцій.

Микола КОРОБКО,
громадський спостерігач за ходом проведення мирних акцій.
Переглядів: 1042 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: