PP

     Четвер, 28.03.2024, 18:48



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Квітень » 16 » Ольга СКРИПНИК: «Ми зіштовхнулися з тим, що влада в реальності не знає проблем Криму»
11:52
Ольга СКРИПНИК: «Ми зіштовхнулися з тим, що влада в реальності не знає проблем Криму»
Є дві комплексні проблеми. Перша – це щодогромадян України, які залишаються на окуаованій території, анексованій Росією. Друга частина проблем стосується людей. які змушені були за різними причинами залишити Крим (юридично їх правильно називати «юридично переміщені особи»). Нас часто називають біженцями (якщо чесно, то і я до таких належу), хоч юридично це неправильно, адже біженці насправді – це іноземці й особи без громадянства. Ось тільки причина такого нашого переміщення - зовсім не добра воля. На жаль, багато з нас змушені були залишити Крим через загрозу для свого життя, для здоровя, внаслідок порушення майнових прав, позбавлення волі. Це люди з журналістських спільнот, з громадських організацій і з правозахисних. Це ті, що змушені були одними з перших звідти їхати. І перша, і друга частина проблем для їх розвязання вимагають участі держави, передусім, - на рівні законодавчому й відповідних процедур. На жаль, ні перша, еі друга частина комплексу проблем якісно поки що не вирішуються.
Якщо говорити про людей, що виїхали з Криму, то в першу чергу це, звичайно, поселення. Відгукнулися на цю проблему насамперед ті люди, які не збайдужіли до того, що навколо них відбувається. І це не влада, а суто громадянські ініціативи. Найбільш відома з них (дякуючи якій і я змогла отримати можливість тимчасово мешепти в Києві) – це «Дім друзів». Це просто кияни залишають свої контакти. А далі – це все, пов’язане з працевлаштуванням, з оформленням документів (бо чимало кримчан виїхало взагалі без документів). А друга категорія людей – це ті громадяни України, які залишаються там. Що робити з ними, як мені здається, і сама Україна не знає.
Скільки вже виїхало (якщо а цифрах), я точно не знаю, та й ситуація динамічно змінюється. Значна частина з них – у Київській області, ще частина – у Львівській, потім ще – в Херсонській і в Дніпропетровській. Якщо ж говорити про кількість тих людей, що ще хочуть виїхати, то їх – значно більше. Як на мене. то це – до 30 відсотків населення Криму, десь до 600 тисяч чоловік. Однак одна справа хотіти виїхати і зовсім інша – мати таку можливість. Адже багато людей повязані доглядом за своїми близькими й рідними людьми вже похилого віку, а ще є у них маленькі діти. Це ж держава має піклуватися про те, аби її громадяни мали можливість виїхати без шкоди для себе (всі ті, які не хочуть залишатися на окупованій території). І число таких людей буде зростати. Бо проблеми все накопичуються. Наприклад, вчора в Ялті принесли пенсії в російських карбованцях. Однак не всі магазини готові приймати такі гроші. До того ж, міняють за курсом, яким абсолютно цим людям не вигідний. Вже навіть ті з числа пенсіонерів, які дуже хотіли в Росію, почали обурюватися після того. як побачили, щто отримають менші суми після таких обмінів. Один,зокрема, - на 90 гривень. Тож, зрозуміло, що бажаючих виїхати і влаштуватися в іншому місці буде більше. Але немає таких умов. На моєму власному прикладі я це бачу.
Бо якщо допомога надається, то вона зазвичай тимчасова. Крім того, ми ж розуміємо, що створюємо незручності для інших громадян України. А щодо виділення житла, для прикладу, в Київсьеій області, що я сама бачила, я ось що скажу… Ми були в Київській області, недалеко від містечка Вишневого, здається. Там багато збудовано житлових комоексів. Половина з них – порожні. І держава могла б у таких випадках надати якісь хоча б пільгові умови для придбання житла в кредит. Або – виділити певні кошти, які люди, що виїхали могли б отримувати для того, щоб наймати ці квартири. А поки що надають місця в приміщеннях санаторіїв, таборів відпочинку. Але це все – тимчасово. Тут потрібен цілий комплекс законодавчих заходів. Та, як виявилося, це дуже складно (я сама була в одній групі зі спроб внести певні поправки в законодавство України). Ми зіштовхнулися з тим, що влада в реальності не знає проблем Криму. Тому має бути максимальною взаємодія між представниками громадськості Криму з владою України. Інакше (якщо нас не почують) позитивного результату не буде.
Переглядів: 792 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: