PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 14:21



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Вересень » 16 » Олександр СУГОНЯКО: «Розвиток українського господарства – про це тільки говорять, але не докладають ніяких зусиль для реалізації»
21:28
Олександр СУГОНЯКО: «Розвиток українського господарства – про це тільки говорять, але не докладають ніяких зусиль для реалізації»
АВТОРИТЕТНА ДУМКА

Розвиток власного виробництва країни є головною економічною метою нормальної влади. Зростання виробництва, відновлення життєво необхідних суспільству галузей економіки, для забезпечення народу роботою і товарами, збільшення зайнятості для кваліфікованої робочої сили - піднімає доходи населення і рівень життя. Адже саме зростання добробуту і вимагає народ від економічної політики влади. А такі економічні макропоказники, як курс національної валюти і інфляція є лише одними із засобів досягнення цієї стратегічної мети.
В дійсності, головною метою нашої влади в економічній політиці стала низька інфляція за будь-яку ціну, а не якийсь розвиток українського господарства, бо саме від цінової стабільності залежить майбутнє діючого політичного режиму.
В Україні національне виробництво товарів для народу деградує, воно в значній мірі замінено імпортом. Падіння курсу гривні означає зростання цін на імпортні товари. Тому курс гривні і інфляція стали самоціллю діючої влади, вони замінили собою розвиток економіки і зростання добробуту народу.
Мету діюча влада підмінила засобом, а опозиція та деякі економічні експерти не помітили підміни? Заслуга нинішньої влади полягає в тому, що вона довела цей стратегічний маразм до граничної ясності. Хоча в закамуфльованому вигляді він існував і раніше.
Розвиток українського господарства – про це тільки говорять, але не докладають ніяких зусиль для реалізації. Направляючи усі ресурси на утримування курсу гривні, вони не хвилюються, у що суспільству це обійдеться. Адже платити врешті решт буде народ, і то - не тепер, а пізніше. А до того часу йому можна промивати мізки «експертами» про «покращення».
Чому японський уряд збільшує інфляцію і девальвує йєну? Тому що це засоби пожвавити японську економіку. Лише засоби, а не мета. Чимало інших країн останніми роками теж послабили свої національні валюти відносно долару – Індія, Румунія, Угорщина, Росія, Бразілія, Білорусь, Велика Британія, ін. Вони девальвували свої валюти заради поліпшення стану власної економіки. Зокрема, - для надання конкурентних переваг своїм експортерам. Можна валюту девальвувати контрольовано, планомірно, як в Угорщині чи Польщі – де девальвація йшла в межах 10-20% на рік, чи як у Білорусі, де через вибори Президента курс національної валюти тримали, як могли, а потім (у 2011 році) різко опустили у майже в 3 рази. А можна тримати, як в Україні, - спалюючи золотовалютні резерви (ЗВР), нарощуючи держборг для підтримки платіжного балансу, і … гальмуючи власну економіку. Накопичуючи економічні, бюджетні, боргові проблеми, влада лише відтерміновує неминучу розплату за спотворення економічної стратегії держави.

Олександр СУГОНЯКО,
президент Асоціації українських банків, український політик, економіст і громадський діяч; з матеріалу «Інфляція – нульова. Курс – стабільний. Рецесія…», сайт журналу «Кореспондент», 3 вересня 2013 року
Переглядів: 601 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: